Hozzák haza Rózsa Sándor hamvait? Inkább szobrot Ráday Gedeonnak!

2012. szeptember 25. 10:24

Világos, hogy a Betyársereg vezetőjének szimpatikus Rózsa Sándor alakja. Azonban kérdés, hogy mennybe menesztésének a megalapozására szükség van-e?

2012. szeptember 25. 10:24
Máthé Áron
Máthé Áron
Jobbklikk

„Rózsa Sándor kultusza lényegében az erő kultusza. Csakhogy a neves betyár ebben emberére talált. Éppenséggel egy grófban, egy dzsentriben. Ha Rózsa Sándor erős volt, Ráday Gedeon sokkal erősebb volt. A Délvidék királyi biztosaként vaskézzel számolta fel a vonatrablásokig merészkedő bűnszövetkezeteket. Nem csak a futóbetyárokra csapott le, hanem az orgazdákra, ügyvédekre, egyszóval a nyers bűnözést támogató és fedező csoportokra. Még a kecskeméti főkapitányt is elfogatta. Nem mindig jogállami eszközökkel ugyan, de helyreállította a jogállamiságot. Erős fizikumú, szótlan, puritán, kemény-, sőt hipnotikus tekintetű ember volt. Karrierjének királyi biztosi tevékenysége a legemlékezetesebb, de az országgyűlésben és a kormányzatban töltött évei mellett a délvidéki magyarság támogatója is volt.

Budapesten mindössze egy utca viseli a nevét. Szegeden egy sem. A megrendült jogbiztonság korában, amikor szinte hetente lehet idős emberek meggyilkolásáról, tanárverésekről, különös kegyetlenséggel végrehajtott emberölésekről, elmozdított főrendőrökről hallani, Ráday Gedeon gróf inkább tűnik vonzó géniusznak, mint olyasvalaki, aki »egy pénzért, kettőért nem szán vért ontani.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robin
2012. szeptember 25. 15:51
Állítsunk szobrot Ráday Gedeon királyi biztosnak! - a rablógyilkos Rózsa Sándor helyett. "Ráday László gróf és Ida von Wartensleben grófnő elsőszülött fiúgyermeke. Pályafutását Pest vármegyében kezdte, majd mint fogalmazó került 1848-ban Szemere Bertalan minisztériumába. Később belépve a hadseregbe, Mészáros egyik segédtisztjeként végigharcolta a szabadságharcot. 1864-től a főrendiház tagja, 1868-tól a belügyminisztérium tanácsosa, és még abban az évben kinevezték a Délvidék királyi biztosává, hogy ott a megingott közbiztonságot helyreállítsa, és Szegedet és vidékét a szegénylegények garázdálkodásaitól mentesítse. Ráday hírhedt vizsgálóbírájával, Laucsik Mátéval, drákói módon, de eredményesen oldotta meg feladatait. Rózsa Sándor rablóbandáját szétugrasztotta, és az egész alföldi rablószövetkezetet felderítette és megsemmisítette (554 bűntényt derített fel)." http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1day_Gedeon_%28kir%C3%A1lyi_biztos%29
birkakaka
2012. szeptember 25. 15:32
Rózsa Sándor betyár volt az is maradt annak ellenére hogy részt vett a szabadságharcban. belőle forradalmárt csinálni épp oly dőreség ahogy a bűnöző Mansfeld Péterből 1956 os hőst faragni vagy Nagy Imrét 1956 hősének beállítani. Kellenek a példaképek és a hősök de ezek nem azok.
rocsa1971
2012. szeptember 25. 13:28
ÉS VALAKI KÖZÖLTE MÁR A JOBBIKOS OKOSOKKAL ÉS A BETYÁRSEREGES IDIÓTA PUSZTAI NÁCIKKAL,HOGY RÓZSA SÁNDOR ÉS SOBRI JÓZSKA CIGÁNY LÓTOLVAJOK VOLTAK,ÉRTITEK FIÚK LÁNYOK? CIGÁNY,ROMA,TEHÁT NEM RENDES MAGYAR GÁDZSÓK.DE BIZTOS NINCS EZZEL BAJ A KÖREITEKBEN?
kjkj945
2012. szeptember 25. 13:22
Melyik Ráday Ráday Gedeon (1713–1792) író, irodalomszervező, földbirtokos Ráday Gedeon (1745–1801) koronaőr, nagybirtokos, fordító Ráday Gedeon (1806–1873) politikus, főispán, színházigazgató Ráday Gedeon (1829–1901) politikus, királyi biztos, nagybirtokos Ráday Gedeon (1841–1883) politikus, honvédelmi miniszter, földbirtokos Ráday Gedeon (1872–1937) politikus, belügyminiszter, főispán, földbirtokos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!