Miért féljünk, és miért ne féljünk Barrosótól?

2012. szeptember 17. 17:07

Az Európai Unió alapítói már több mint ötven évvel ezelőtt a föderációt jelölték meg az uniós integráció végállomásaként.

2012. szeptember 17. 17:07
Gyévai Zoltán
tagokvagyunk

„José Manuel Barroso kevés megnyilvánulásának volt olyan élénk visszhangja Magyarországon, mint az unió helyzetéről múlt héten az Európai Parlamentben mondott beszédének. A politikusnak arra a mondatára sokan felkapták a fejüket, amelyben »nemzetállamok föderációjaként« határozta meg azt a célt, amerre az EU-nak a következő években irányt kellene vennie. Mielőtt azonban bárki is frászt kapna Barroso jövőképétől, nem árt néhány dolgot tisztázni.

Először is, semmi új nincs benne, hiszen az Európai Unió alapítói már több mint ötven évvel ezelőtt a föderációt jelölték meg az uniós integráció általuk kívánt végállomásaként. Másodszor: a Bizottság elnöke nem a máról, de nem is a holnapról beszél. Az általa felvázolt modell egy szerves fejlődés eredménye lenne, a legjobb esetben is csak egy-két évtized múlva. Ha valaki egy magas lépcsősor tetején áll, és onnan kell leugornia, akkor az természetesen ijesztően hat. De ha a lépcsőfokokat egyesével veszi, akkor már nem lesz olyan nagy kunszt az utolsó grádicsról leugrani. Valahol a Bizottság elnökének víziójára is érvényes ez a megfigyelés. Harmadszor pedig, ami talán még az előző kettőnél is fontosabb, Barroso, aki egyébként sohasem volt meggyőződéses föderalista, most sem európai szuperállamról, más néven egy Európai Egyesült Államokról szónokolt, hanem »csupán« a nemzetállamok szövetségéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. szeptember 18. 18:03
Tatárka, nem vagy te olyan butácska, hogy ne tudnád, a Vadállat, vagyis az Antikrisztus az egész világon uralkodik,Orbánka meg csak idehaza próbálkozik.
hátakkor
2012. szeptember 17. 22:15
Acél és szén únióként indult, ártatlan néven, elsőre nem merték beadni a lényeget..
imres
2012. szeptember 17. 21:38
Aha. Az a nagy kérdés, hogy mit ért Barroso, mit ért a szerző, mit értek én és mit a közvélemény a nemzetállamok föderációján? Mert a kérdés nem ott dől el, hogy föderáció vagy nem föderáció, hanem hogy annak mi a tartalma? Nem mindegy. Ennélfogva azt kell mondjam, hogy mivel a szerző csak a felszínt karcolgatja és izgalmas, tartalmi gondolatok nem nagyon jelennek meg az írásban... Nos, a szerző például nyugodtan elmehet majd cipész átképzésre, ha a helyzet úgy hozza. Silány, felszínes, semmitmondó az írása.
kulalak
2012. szeptember 17. 20:59
"Ez az új helyzet azonban rengeteg kérdést vet fel, amelyek többségére ma még nincs válasz." Ez az egyik baj. "Mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövőbeni „föderáció” súlypontja a valutaövezet lesz, fennáll a veszélye annak, hogy az EU darabokra hullik." Pénz, pénz és pénz. Barroso impotens és inkompetens, pedig nem tud megbukni. Ilyen az EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!