Simicska és az atomlobbi

2012. július 15. 17:35

Annak az orosz államnak a szakértőjét idézi az MTI a paksi támogatás ügyében, amely feltehetően az építtettő is lesz.

2012. július 15. 17:35
Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce

„Lehet támogatni és ellenezni az atomenergiát, de amit az MVM és a magyar kormány a médiában elkövet Paks-ügyben, az már több mint nevetséges. Az év elején érkezett Nyerges Attila a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, Németh Lászlóné tanácsadójaként. Róla azt kell tudni, hogy annak a Nyerges Zsoltnak a testvére, aki Simicska Lajos üzlettársával együtt a Közgép tulajdonosa. Megérkezése óta az atomlobbi gyakorlatilag eluralta a minisztériumot, Simicska Lajos pedig máris leakasztott félmilliárdot a paksi bővítés előkészítéséből. (...)

Csodálatos, nem? Annak az orosz államnak a szakértőjét idézik a Paksi támogatás ügyében, amely feltehetően az építtettő is lesz. Mi természetesen örülünk annak, ha végre megszabadulunk az oroszoktól való energiafüggőségünktől, sőt, mondhatnánk azt is, hogy leszámolunk végre a kommunistákkal. Csakhogy úgy tünik, a racionális mozgatórugója Paks bővitésének a korrupció, s lényegtelenné válik a közösségi haszon - márpedig arról is vita folyik, hogy a bővités hasznos-e a közösségnek egyáltalán, ráadásul a kezdtektől fogva a korrupció gyanúja lengi be a történetet, és egyes magánérdekek felülírni látszanak mindenfajta közösségi hasznot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. július 16. 10:33
"A paksi hulladékhő a Duna hőmérsékletét 1,5 fokkal emeli." Biztos, hogy hibás az adatod. Vegyünk 1 mp alatt 2000 köbméteres vízhozamot. A felmelegítésre másodpercenként 2000x1000x4,19x1,5= 12 570 000 kJ energiát (munkát) használunk fel, azaz 12 570 000 kW teljesítményre van szükségünk, ami 12 570 MW. Ez többszöröse a paksi erőmű (2000 MW) teljesítményének.
predator
2012. július 16. 10:18
Pksra a szovjetek építették meg az erőművet. Egy orosz tervezésű,fejlesztésű erőmű. A VVER típus üzemel pakson. Vagyis vízmoderátorú vízhűtésű energetikai reaktor. Nem csernobil-rendszerű(RBMK),sokkal biztonságosabb annál. A magyar szakemberek jól ismerik.Pontosan ezért nincs semmi kivetni való abban,ha,számomra meglepő módon most újra az orosz technika lenne választva. Számomra ez azért meglepő,mert ismerem Orbánék russzofóbiáját,ezért nem is nagyon akarom elhinni,hogy az oroszoké lesz a bővítés. Pedig a 2003-as balesetelhárítás tökéletes kivitelezése után ezt szerintem megérdemelnék. Mi szól az oroszok mellett: -a legolcsóbb ajánlat el mégis komoly teljesítményű(2x1000MW vagy 2x1200MW) -nagyon nagy számú,több ezer magyar munkahely létrejötte már az építés alatt,szemben az amerikaiakkal akik például állítólag csak 3 embert kérnek az építésre,2 portást és valakit aki megmutatja,hova építsék a reaktorokat,nem bíznak a magyarokban -egy ismert rendszer nagyobb teljesítményű,továbbfejlesztett még biztonságosabb változata Erről az orosz energiafüggőség dumáról meg annyit,hogy a kedves cikkiíró tisztába lehetett volna azzal,hogy mennyi ideig dolgozik egy fűtőelem. Akkor talán nem ír le ilyen baromságokat. Meg azzal se ártott volna tisztában legyen,hogy a fűtőelemek nem gázvezetéken,hanem atomvonaton érkeznek,amiket az orosz Szpecnaz véd,és ha valaki lopni akar róla, azt lazán lelövik. Az is látszik,hogy a cikkíró agyához az sem jutott el,hogy a ukleáris üzemanyagból 8 évre elegendő készletet is fel lehet halmozni. Vagyis,ha ne adja Isten bezár a TVEL,vagy nem zár be,de valamiért úgy összeveszünk az oroszokkal,hogy nem szállítanak üza-t akkor is még 8 évig megy az erőmű.Szóval egy tipikus demagóg, gagyi cikk ez.
bdi
2012. július 16. 09:54
Elvből nem ellenzem az atomenergiát, bár nem vagyok biztos benne, hogy az a legjobb befektetés manapság. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy helyre koncentrálni a vill. energia termelés 60%-át, nagyok sérülékennyé teszi az országot. Szerintem ez hazaárulás kategória.
KannibálTatárÚr
2012. július 16. 09:01
"Kis víznél te tekered a turbinát?" A vízerőművek tartozéka a tározó. Itt jelentős mennyiségű vizet lehet tárolni, ami lehetővé teszi, hogy száraz időszakban is átlagos mennyiségű (esetleg több) energiát nyerhetünk ki a rendszerből. Nagymarosnál tározó nélkül épült volna az erőmű. Itt csak a mindenkori vízhozamnak megfelelő áram lett volna kinyerhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!