Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A politikus és a társadalom

2012. július 10. 10:12

Vajon tényleg a mindenkori vezetést kell hibáztatni saját életünk nehézségei miatt? Nem éppen a választók és véleményvezérek azok, akiknek messzebb kellene látni?

2012. július 10. 10:12
Nótin Szabolcs
MNO

„A politikusnak épp a választások miatt alapvető érdeke javítani a társadalom helyzetén. Ha választások előtt elkezd pénzt osztani, akkor a tömegek újabb négy évet adnak neki. A választók jelentette korlátokon túl azonban a gazdasági realitásoknak is meg kellene felelnie, így választási helyzetben mindig a következő kérdéssel találja magát szembe: helyezzem előtérbe a társadalom rövidtávú érdekeit, ami egybeesik az újraválasztásom esélyeinek javításával, vagy a fenntartható gazdasági fejlődés mellett álljak ki és keressek más munkát? A politikus azonban nem egy elvont fogalom, hanem ugyanolyan ember, mint mindenki más, így feláldozza a gazdasági realitásokat a szavazatszerzés érdekében.

Tegyük fel magunknak a kérdést: vajon tényleg a mindenkori vezetést kell hibáztatni saját életünk nehézségei miatt? Nem éppen a választók és véleményvezérek azok, akiknek messzebb kellene látni? Minden politikus – pártpolitikai hovatartozás nélkül – meg fogja hozni az említett döntést, ha a társadalom és a véleményvezérek nem fejezik ki nemtetszésüket. Persze nehéz szót emelni a fenntarthatatlan adócsökkentés, vagy a szociális juttatások emelése ellen, hisz szükséges ehhez egyfajta bátorság, elhivatottság és nem utolsósorban józan érvelés.

Ha képesek lettünk volna messzebb tekinteni a jövő havi fizetésünknél, akkor már jóval korábban lebonthattuk volna a fenntarthatatlan jóléti államunkat és már rég kikerültünk volna a megszorítás-túlköltekezés egymást követő spiráljából. Ehelyett azonban még a következő generációk is az általunk felhalmozott államadósságot fogják törleszteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunor N.
2012. július 10. 14:34
Már bocsi, de kié a túlköltekezés és kié a megszorítás? No ennek kéne hamarost véget vetni.
kjkj945
2012. július 10. 11:03
Nótiszab tetszettek volna forradalmat csinálni.
Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy
2012. július 10. 10:55
Gyurcsány idején is ezt írtad volna, bérenc? Két éve a gazdáidra szavaztam, de most már örülni fogok, amikor el lesztek takarítva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!