S a medve nem játék

2012. július 19. 09:58

Mint oly sok dologban, ebben is képmutató a Nyugat: éljen a barnamedve sokáig, de legalább ezer kilométerre határaitól. Éljen és szaporodjon a más hátán, a más gyümölcsösén, erdejében, legelőjén.

2012. július 19. 09:58
Jakab Bálint
reposzt

„A medvék pedig szaporodnak, közel kétszerese számuk annak, amit elbírnának Románia erdőterületei. De ugye, a nemzetközi szerződések. S mivel a vadak élettere egyre nagyobb területet igényelne, óhatatlanul beleütköznek az emberbe, pontosabban kezdik tönkretenni az ember által évszázadok óta kialakított környezetet a Székelyföldön, például azokat a gyümölcsösöket, amelyek jellegzetes magyar fajtákat őriznek. Nem ritka látvány arrafelé a még két évtizede is katonás sorrendben sorakozó nyolcvan-, százéves gyümölcsfák csonkolt látványa, amelyet medvék hasogatnak le gyümölcsérés idején. Lassan a csűrök mögé is belátogatnak és egyre lejjebb húzódnak a síkság felé. Pásztorok mesélnek éjszakáikról a karámok, ahogy arrafelé mondják, a kosarak környékén a borjúnagyságú pásztorkutyák és a medvék »eszmecseréiről«.

Egyelőre a helyzet úgy néz ki, hogy a vad fontosabb lett az embernél. A jórészt mezőgazdaságból élő Székelyföld pedig részben áldozatává válik a nyugati világ képmutatásának. Fanyarul jegyezte meg az egyik székely: akkor lesz itt valami változás, ha egy medve bemegy a bukaresti parlamentbe. Én Brüsszelt vagy Strasbourgot jobban el tudnám képzelni. Mert Románia felajánlotta, ha már annyira akarják a barnamedvék fennmaradását a nyugati demokraták és állatvédők, néhány százat ingyen adnak, hogy az Alpokban, az Appenninekben, a Fekete-erdőben vagy éppen a Harz-hegységben újra járkáljanak. Köszönik a nyugatiak, ebből nem kérnek. Vajon miért, ha annyira szívükön viselik sorsukat? Pedig érdekesebb lenne egy Alpok-túra, garantált a sebességnövekedés és ezzel arányosan a fogyás egy medvével az ember hátában.

Mint oly sok dologban, ebben is képmutató a Nyugat: éljen a barnamedve sokáig, de legalább ezer kilométerre határaitól. Éljen és szaporodjon a más hátán, a más gyümölcsösén, erdejében, legelőjén. Ő, a nagybetűs Nyugat nagyon felelősséget érez érte. Miként más dolgokért is a Kelet-európai régióban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. július 19. 13:26
Vissasírják még a nagy vadászt!:))
Marianer
2012. július 19. 13:19
A medvék brüsszeli útja nem is olyan elképzelhetetlen. Pár éve a spanyolországi keselyűk elrepültek Brüsszelbe, miután az EU megtiltotta, hogy a marhatenyésztők az elhullott állatokat kint hagyják, és így elfogyott a madarak élelme. BBC tudosítás-részlet: "But many vultures have been starving to death since European rules aimed at tackling mad cow disease forced all dead livestock to be cleared away. This forced the birds to embark on some rather long-haul trips - one was even spotted recently perched on top of a bus shelter in Brussels."
kjkj945
2012. július 19. 11:27
"Ejnye, csípje meg a csóka, Több az ember, mint a fóka. Ez már nem vicc, nem is móka, "
KannibálTatárÚr
2012. július 19. 11:21
..."a még két évtizede is katonás sorrendben sorakozó nyolcvan-, százéves gyümölcsfák csonkolt látványa, amelyet medvék hasogatnak le gyümölcsérés idején." Ha a medvék a 80-100 éves gyümölcsfákat teszik tönkre, csak hasznot hajtanak. Ezek már nem termők. A cikk egészével csak egyetérteni lehet. Talán nem nyugati demokratákról, hanem nyugati démonokratákról kellene beszélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!