Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Kádár zsírját nyögi a magyar

2012. május 25. 12:18

A magyar demokrácia sikerének egyik akadálya Kádár sikere. Az elmúlt 20 évben ezen nem tudtunk túllépni.

2012. május 25. 12:18
DeDi P.
Index

„Az ország rendszerváltás utáni véleményformálói közül nagyon sokan egész jól ki tudtak jönni a Kádár-diktatúra második vonalával 1989 után. Így a régi világ képviselői és a magukkal hozott reflexek tovább éltek az új rendszerben is, sok esetben megnehezítve annak sikerességét. (E probléma részletes kifejtését lásd A Féltudású magyar elit című cikkben.)

Nem volt társadalmi igény Magyarországon radikális elitváltásra. Több más posztkommunista országban a közigazgatás, a felsőoktatás vagy a média területén sokkal komolyabb tisztogatást hozott a rendszerváltás.

Fontos és sokat emlegetett körülmény, hogy húsz évvel Kádár hatalomra jutása után sikeres volt az ország konszolidációja. Jelentős fokmérője minden rezsim sikerének, hogy egy generáció felnőtté válása alatt mennyire képes egy rendszer a kezdeti állapotához képest egyértelműen nagyobb biztonságot és kényelmet nyújtani. A rendszerváltás utáni 20 év nem hozott Kádáréhoz hasonló konszolidációt. 1991-ben még a magyarok 74 százaléka üdvözölte a többpártrendszert, 2009-ben már csak 56 százalék mondta azt, hogy örül neki. A konszolidáció elmaradása pedig megszépíti az előző kor egyre homályosabb emlékét. A Kádár-nosztalgia, egy diktatúra nosztalgiája viszont rontja a demokrácia sikerének esélyét.

A Kádár-korszak sikere árnyékot vet a magyar demokráciára. Hiába volt az előző rendszer gazdasága fenntarthatatlan, és hatalmi módszereiben erkölcstelen, ha kiszámíthatósága és a környékbeli országokéhoz képest relatív kényelmessége utólag sokak számára erősen felértékelte. A magyar demokrácia sikerének egyik akadálya Kádár sikere. Az elmúlt 20 évben ezen nem tudtunk túllépni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. május 25. 22:49
Kádár népe nyisd ki a bödönt, kendd a kenyered! Őseidnek akarata jár teveled. Jobb magyar jövendő. Bokros alatt üres a bendő. Szak doldozatával tudod mi a teendő? Panamába vissza viendő
Hajdú Sógor
2012. május 25. 20:24
”Kádár sikere. Az elmúlt 20 évben ezen nem tudtunk túllépni. ” Hámer mi nem akaszthatunk rendesen.
gfischer
2012. május 25. 17:58
Szegény Nyírő József megérdemelte volna, hogy ne a Kádár-évforduló eltüntetésére használják őt fel, egy csinált balhé segítségével. Persze a kenyér másik fele is meg van vajazva, mert az ottaniakat is sikerül tovább szeletelni.
durrbele
2012. május 25. 17:38
Még halála után is mennyien félnek Kádártól és attól amit megvalósított.Egymiliméterrel nemtudtátok túlugrani azt a társadalmi jólétet amit ő létrehozott!Ez a ti legnagyobb félelmeiteknek oka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!