Pro és kontra az Erzsébet-utalványról

2012. április 26. 10:34

Megszívlelendő azon kritikusok véleménye, akik az utalványok felhasználásának rugalmatlanságát hangoztatják, illetve a verseny kiiktatása miatt protestáltak.

2012. április 26. 10:34
Mellár Tamás
Heti Válasz

„A kedvezményezettek között természetesen olyanok is jócskán vannak, akik önhibájukon kívül nem tudnak megjelenni a munkapiacon, s így segélyekre vannak utalva. Ám még ezekben az esetekben is kiemelt jelentőségű szempont az, hogy ők személyre szabottan, de célzott, meghatározott célú támogatásokat kapjanak. Kívánatos lenne, hogy az önkormányzatok minden településen működtessenek konyhákat, ahol a szegény rászorulók és családtagjaik ingyen étkezhetnek naponta akár többször is. S nyilván az ehhez szükséges mezőgazdasági és élelmiszer-ipari nyersanyagot, valamint a szükséges segédmunkát helyi szintről szerezzék be, serkentve ezzel a helyi termelést. A valóban rászorulókat pedig úgy kellene segíteni a közüzemi díjak előteremtésében, hogy az önkormányzatok a pénzbeli segélyek helyett bizonyos havi felhasználási kvótákat biztosítsanak számukra elektromos áramból, gázból vagy egyéb tüzelőanyagból.

Megszívlelendő azonban azon kritikusok véleménye, akik az utalványok felhasználásának rugalmatlanságát hangoztatják, illetve a verseny kiiktatása miatt protestáltak. A széles körű elterjesztés érdekében fontos lenne, hogy a kormány jelentősen terjessze ki azon kereskedelmi egységek körét, amelyek elfogadják az utalványokat. Ez kényelmesebbé teheti a felhasználást, és a versenyszellemet is visszacsempészi a kötött felhasználású eszköz területére. Célszerű lehetne például a nagyobb üzletekre, bevásárlóközpontokra tekintettel az utalványforma mellett a kártyaváltozatot is megfelelően kialakítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2012. április 27. 16:22
A következő lépés a szerencsétlenek megsegitése érdekében, nehogy már a boltba fáradozzanak,esetleg megbüntesse őket útközben a rendőr, hogy kiszállitunk minden rászorulónak mondjuk havi 1 mázsa krumplit. Persze ez is csak akkor, ha hazai gumó lesz, közmunkában előállitva, és a kiszállitást a haverok végezhetik el A fuvardíj természetesen az árú értékével azonos legyen.Éhen ne pusztuljon a jószág.
Autofocus
2012. április 26. 14:08
Névre szóló, fényképes segély-kártyát, amit csak a meghatározott üzletekben lehet beváltani, meghatározott áruk körére. (játékautomata értelemszerűen nincs benne) A lakhatási támogatásnál pedig jó ötletnek tartom az egyik kommentben is említett, az önkormányzat által közvetlenül a szolgáltatók felé történő kiegyenlítést, ami kártyás mérőórák felszerelése mellett célszerű. Így a lakások műszaki adottságainak alapján kiszámított havi kereteket egyben lehetne közbeszereztetni az energiaszolgáltatóktól, és jóváírni a segélyesek kártyáján. Mindenki jól járna: - A szolgáltatók a központilag leszerződött mennyiségre kedvezőbb árat adnának, de legalább tudják hogy biztosan ki lesz fizetve és kevesebb lenne az adminisztrációjuk is, - Az önkormányzatoknak kevesebbe kerül, mint ha a segélyes egyénileg szerződne le, aztán pedig felhalmozná a tartozást, - A segélyesnek pedig lesz villanya és fűtése.
Tamas
2012. április 26. 12:11
" ahol a szegény rászorulók és családtagjaik ingyen étkezhetnek naponta akár többször is. " A szegény, rászoruló hét gyereke eszik háromszor naponta az óvodában, iskolában. Most jöjjön még be anyuka és apuka is, sőt meg is büfiztetem őket. Hát a ...szom nem kéne ?
drkovax
2012. április 26. 11:46
"haveroknak játszották át a bizniszt." Ha ez lenne, már az is jobb, mert így több az országon belül a haszonból, és nem a francia költségvetés egyensúlyát javítja ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!