Politikai költészet nincs, mégis van

2012. március 14. 18:29

Mind politikáról, mind költészetről beszélni kell, mert ez korántsem személyes ügy, hanem mindnyájunk ügye.

2012. március 14. 18:29
Zsurzsán Anita
Kultúra és Kritika

„Ha e beszámoló írója megfogalmazhatja saját benyomását, az a következőképp hangzik: az első kör vitájában összességében Schein Gábortól hallhattunk releváns esztétikai felvetéseket, míg L. Simon figyelmét lekötötte Kukorelly kijelentéseinek kicsavarása,  Szálinger Balázs pedig könnyed eleganciával egyszerűen csak közölte, hogy »én azt hittem, hogy tudom miért vagyok itt, de most már nem értek semmit«. Amit viszont érdemesnek ítéltem a meghallásra, az épp Kukorellytől hangzott el, tehát annak ténye, hogy olavasó közönségként az értékes költészetre kell figyelnünk, függetlenül attól, hogy politikai a motivációja vagy sem, hiszen valahol minden vers az. Az igazi önellentmondás pedig maga L. Simon László véleménye volt, aki bár azt állította, hogy Kemény Istvánnal kapcsolatos értékítélete teljes mértékben független politikai beállítottságától, mégis nehezen lehetett elvonatkoztatni a ténytől, hogy ellenzéki kollégáját a vitaest keretein belül jogtalanul támadta, oda nem illő hangnemű kijelentéseket tett. Alapvetően úgy gondolom, hogy mind politikáról, mind költészetről beszélni kell, mert ez korántsem személyes ügy, hanem mindnyájunk ügye, ezért sem lenne szabad hagyni, hogy akár egy vitaesten belül is ezek a bizonyos bináris oppozíciók ennyire eluralkodjanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horkay Hörcher Ferenc
2012. március 15. 09:50
BOcs, valamiért megakadt a lemez. Amúgy a bináris oppozíció közvetlen idézet.
dávid
2012. március 14. 20:33
Főleg h maga az ügy is biliviharos kissé. A politika közélet, és nem a szűken vett pártpolitika. Egy költő, egy író, egy bárki nyugodtan és erőteljesen vegyen részt a közéletben ha olyanja van, ezért megróni hülyeség. Ha a költő közös problémáinkról ír, hát hogy a fenébe nem a köz életével foglalkozzon? Ha konkrét pártnak nyal, az szerintem taszító, mert a tehetségét nem erre kapta, de lelke rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!