Kultúrkeresztények

2012. március 29. 17:04

A kultúrkeresztények elsősorban a műveltebb emberek közül kerülnek ki.

2012. március 29. 17:04
Wildmann János
NOL

„A kultúrkeresztények elsősorban a műveltebb emberek közül kerülnek ki, akik bizonyos történelmi és kulturális ismeretekkel rendelkeznek, amely alapján megteremtik ideológiájukat. Amennyire ez lehetővé teszi, szimpatizálnak az erőskezű vezetéssel, és hívei az autoriter rendszereknek úgy egyházon belül, mint kívül.

Egyik legnagyobb szervezetük például egy időben közösen kampányolt a Jobbikkal. Útjaik később szétváltak ugyan, de kevésbé a párt antiszemita vagy hungarista megnyilvánulásai, mint a pogány vallási elemek fokozódó betüremkedése miatt. Ezt már nem viselte el az ideológia.

Mindez persze semmit sem mond a kultúrkeresztények hitéről vagy szociális elkötelezettségéről, sőt még azt sem zárja ki, hogy bizonyos kérdésekben – mint például a globális pénzügyi rendszer hiányosságai – valós problémákat feszegessenek.

A gondot az jelenti, hogy Magyarországon, de több kelet-európai országban is, a többségi kereszténység bennragadt egy – nevezzük így – középkori ön- és történelemértelmezésben. Ez a szemlélet a XX. század közepéig messzemenően jellemző volt a nagy keresztény világegyházakra, különösen is a katolikusra, amelytől csak a II. vatikáni zsinaton próbáltak meg búcsút venni, és a keresztény identitást ismét bibliai alapokra állítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. április 14. 01:05
Nagyon jó a kritikád ezek ők irás, FOB is magára ismert belőle!:)))
FOB
2012. április 14. 01:05
Nálad hol vannak a bibliai alapok? A hozzászólásodból ez nem derül ki. Csak nem te is kultúrkeresztény lennél? Akkor megértem a felháborodásodat. Magadra ismertél, mi?
Hatodik Béla
2012. április 14. 01:05
Mi a baj a középkorral? Inkább a XIX század végével van baj, ha már.
arlequin
2012. április 14. 01:05
na ennek a wildmannak is sikerült minden hamis és fennálló képmutató (ál)toposzt és PC-terminológiát kifacsarva, összegyúrva közzé adni. és még pénzt is kapsz érte jános... a legnevetségesebb benne a kívülállás látszatát megteremtő hamis hangvétel, mintha csak egy 'elemző' lenne az istenadta propagandista. hamisak vagytok, a létrontást művelitek, életetek visszavonhatatlanul összefonódott a korrupcióval, s közben hamis farizeusi morállal ítélkeztek felekezetek felett, ti, akik maguk felekezet nélküliek. sok hamis zsidó, aki nem izraelita, és a vallását megveti, sok hamis humanista, aki nem képes magyar lenni, pedig annak született, és még több hazug ember, aki csak a koncért csinálja. ideológiát körít, magyarázattal szolgál, fenntartja és élteti a 'kútúrkampfot', árkot ás a megbékélés és józanság nevében. gratulálok. korodnak mocska és jelképe. 'népszabadság'=a szellem rabszolgasága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!