Legény a gáton

2012. március 21. 07:24

Az idén a legjobb esetben is csak stagnálásra, esetleg kisebb visszaesésre lehet számítani.

2012. március 21. 07:24
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Hogy ki lesz a legény a gáton, az hamarosan kiderül: az árfolyamgátat igénylők arányáról és számáról ugyanis erősen megoszlanak a vélemények. Mindenesetre, ha a több százezer devizahiteles fele bejelentkezik az új mentőprogramba, az családi, banki és állami oldalon is csitítja a kedélyeket. Ezzel együtt a végtörlesztés és az árfolyamgát segíti, de nem oldja meg a magyar gazdaság devizakitettségének gondjait – a Magyar Nemzeti Bank illetékese szerint csak újraosztja a terheket a háztartások, az állam és a bankok között. További gondot jelenthet, hogy ma még nem tudni, mekkora veszteséget okoz az árfolyamgát a hitelintézeti szektornak. Ha kiugróan nagy lesz a bankok vesztesége, akkor lőttek a hitelezésnek, amely jelentős fékezőerő a gazdasági növekedés terén.

A makrogazdasági kilátások pedig alapból tűnnek kedvezőtlennek: a Széll Kálmán-terv még hosszú távú szerkezeti intézkedéseket tartalmazott, de az idei költségvetés lépései, bár jelentősen javítják a bevételeket, inflációt gerjesztenek, és nem járulnak hozzá a hosszú távú bővülő trend javításához. Az idén pedig a legjobb esetben is csak stagnálásra, esetleg kisebb visszaesésre lehet számítani.

A mostani, nyolcvan százalék körüli államadósság szinten tartása ilyen növekedési kilátások mellett is csak úgy lehetséges, ha a kormány többletet ér el a büdzsében, ez azonban már rövid távon is fenntarthatatlan. Vagyis a magyar gazdaság, miután a háztartások, a vállalatok, az állam és vele együtt az önkormányzatok adósságaik törlesztésén munkálkodnak, csak az exportra tud építeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. március 21. 09:07
"...az állam és vele együtt az önkormányzatok adósságaik törlesztésén munkálkodnak, csak az exportra tud építeni..." Ez sajnos már egy ideje így van. De kimaradt a harmadik tényező a beruházások. Amikhez a kormány annyira kedvező körülményeket teremtett, hogy szinte teljesen leálltak. Rövidtávon az export maradt vagyis oda lavírozta magát ez a pancser bagázs a nemzeti érdek védelmében, hogy nem tőle függ azaz teljesen kiszolgáltatottá vált. Hovatovább, azzal járnánk legjobban ha meg sem szólalnának a ciklus végéig... A volt ügynökök közben ma is szép reggelre ébredtek...
Nomine
2012. március 21. 08:39
Megoldás: Aki nem tudja bizonyítani hiteles papírokkal a megszerzett vagyonát attól el kell venni.
Antigoné
2012. március 21. 08:01
Jav. az európai
Antigoné
2012. március 21. 08:00
Ha au ezrópai - főként a német - gazdaság beindul, márpedig úgy tűnik,be fog, a magyar exportőrök és az ország is jól jár. Egy biztos, nem lesz könnyű a kilábalás. A helyzetjelentés jó, de tessék most már nemcsak kritizálni,hanem megoldási módokat javasolni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!