A sajtó állapotáról

2012. március 14. 21:20

A jelenlegi sajtó/média számára a primer feltétel adott: Magyarországon mindenki arról ír, amiről akar. A szekunder (üzleti) feltétellel azonban tragikus gondok vannak.

2012. március 14. 21:20
Pauska Zsolt
Pauska Zsolt
Pécsi Újság

„Az a sajtó-/médiavállalkozás pedig, amelyik kellő - független piaci szereplőktől származó - bevétellel rendelkezik, szabad. Ezért arról írhat, ami az olvasókat legjobban érdekli, s nem arról, amiről befolyásos gazdasági-politikai körök szeretnék, hogy írjon. Ha ugyanis utóbbit teszi, már nem mondható szabadnak, sőt.

Egy lapnak tehát elsősorban rengeteg olvasó kell, akik miatt sok a független hirdető - s akkor az újság (már ha normális a tulajdonos) saját, jól felfogott üzleti érdekei miatt is arról ír, ami az olvasónak éppen fontos. Így tudja őket ugyanis megtartani.

Na, most a jelenlegi sajtó/média számára (bármit is hirdetnek egyes körök) a primer feltétel adott: Magyarországon mindenki arról ír, amiről akar. Csak rajta múlik, hogy eltalálja-e, miről és hogyan szeretne tájékozódni a nagyérdemű.

A szekunder (üzleti) feltétellel azonban tragikus gondok vannak.

A gazdaság romokban, fizetőképes hirdető alig, a befolyásos politikai-üzleti köröktől való függetlenség ígyhát lassan vágyálommá válik. A média a piacról egyre kevésbé tudja megszerezni azt a pénzt, ami a működéséhez kell. A vállalkozásoknak kevés a bevételük, így elsőként a reklámra szánt költséget húzzák ki az éves tervükből, ami teljesen érthető.

A fent írt régi szabályt ledarálja tehát a gazdasági válság: még azok a cégek, melyeknek életbe vágóan fontos lenne a működésükhöz a napi reklám, nos, még azok sem tudnak hirdetni. Hiába szeretnének. Ha nincs erre szánható pénzük, a legjobb ajánlat mellett sem tudnak reklámra költeni. A nincsből nincs mire.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. március 15. 16:35
"A sajtó állapotáról" A sajtnak mindig sajtszaga volt és lesz. A hazai neobolsevik lakájsajtó ráadásul zöld és mozog. A kintről importált gezarol sem segít rajta. Önmagát semmisíti meg a média tisztességtelen fele. Remélem is!!!
nyugalmazott tanár
2012. március 15. 16:35
Kénytelenek a díszes cégér helyett jobb árúval előrukkolni. :-))))))))))
dávid
2012. március 15. 16:35
mármint hogyan oldja meg? a piac most pont megoldotta: így. ez sem persze valami magyar sajátosság, nyugatra ugyanezt láttam-látom. pl. németalföldön jóideje nincs a köztévében kvázi a politikai műsor (tehát érzékeny közéleti témával foglalkozni tilos), két hetente lehet valamit böffenteni késő este és kész. sok újságíró ezt nagyon nem is feszegeti, ha kussolni kell, hát kussolni kell, legyen pénz oszt jó. szóval hogy a "piac" (bármi legyen is az) mit és hogyan old meg, az kellemetlenül sokesélyes dolog.
Feyszáll
2012. március 15. 16:34
Médiageciügyileg nem vagyok túl elérzékenyülve. Meg kéne őket tizedelni, a besúgókat elküldeni kapálni, a tehetségteleneket - a zömét - közmunkára fogni, a bértollnokokat meg bankjegyfestékkel megjelölni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!