Ellenzék nélküli jövő

2012. március 22. 12:53

A túlzottan erős svájci frank a svájci ipart károsítja. Interjú.

2012. március 22. 12:53
Oplatka András
Mos Maiorum

MM: A pénzügyi és gazdasági válság kellős közepén csücsülünk, Svájcból azonban nem nagyon hallani olyan híreket, hogy sztrájkolnának, megszorításokra lenne szükség. Úgy tűnik, mintha az egyetlen problémát a túlzottan erős svájci frank okozná. Érződik egyáltalán a válság Svájcban?

OA: A válság érződik, és a legnagyobb probléma valóban a túlzottan erős svájci frank. Tavaly augusztusban a svájci frank már elérte az euróval szemben a paritást is, noha néhány hónappal azelőtt még másfél frankot kellett adni egy euróért. No, ekkor lépett közbe a Svájci Nemzeti Bank, megszabta, hogy 1,20 alá nem engedik frankot erősödni. Azt persze nem lehet tudni, hogy a Svájci Nemzeti Banknak ez mibe kerül, erről nincsenek hivatalos adatok, ha úgy tetszik, ez titok. Voltak olyan feltételezések, hogy a piac inkább nem igyekezett tesztelni, hogy Svájci Nemzeti Bank mennyi devizát áldoz arra, hogy ezt a szintet tartsa. Inkább az volt a közhangulat, hogy elfogadják a Svájci Nemzeti Bank bejelentését, miszerint az 1,20-as szint alá süllyedést nem fogják megengedni. Hozzá kell tennünk, hogy a Nemzeti Bank bejelentésére beállt 1,20-as szint is egy roppant alacsony szint. A probléma az, hogy a túlzottan erős svájci frank a svájci ipart károsítja: a cégeknek frankban kell fizetniük az alkalmazottaik sokszor nem is túl alacsony bérét, miközben a külföldre eladott végterméket vagy dollárban vagy euróban fizetik meg nekik. A svájci ipar ezért rettenetesen nyög még az 1,20-as szint miatt is, csak igen keskeny nyereségi sávokkal tudnak kalkulálni. Ez pedig a svájci export és így a foglalkoztatás számára is egy rendkívül kemény probléma. Ráadásul nem úgy tűnik, hogy hosszabb távon valami megoldás kínálkozna. Ugyanakkor a dolog fordítottja az, hogy a svájci turizmus, a szálloda- és vendéglátóipar az Európából vagy az Egyesült Államokból érkező turisták és idelátogatók számára rendkívül drágává vált. Ezt csak részben tudják ellensúlyozni a legutóbbi időkben Kínából és Oroszországból érkező gazdagabb turisták. A lakosság mindeközben arról panaszkodik, hogy rendben van, erős a svájci frank, de akkor ennek az importáruk árában is meg kellene jelennie, azaz ezeknek viszont olcsóbbnak kellene lenniük. Hát ez egyáltalán nem jellemző. A helyzet az, hogy a nagy- és kiskereskedők ezt a nyereséget szégyentelenül zsebre teszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. március 22. 15:07
Na igen, ilyen amikor vki nem Orbán valagából lóg ki és tudja mire való az a bigyó a fülei között...
gereb6
2012. március 22. 13:45
"...rendben van, erős a svájci frank, de akkor ennek az importáruk árában is meg kellene jelennie, azaz ezeknek viszont olcsóbbnak kellene lenniük. Hát ez egyáltalán nem jellemző." Javaslom a Tell Vilmos adó bevezetését...
anticonstitutionnelle
2012. március 22. 13:37
majd ha lesz időm sajnálom őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!