„Az olaszrizling nem lúzer, fölösleges rágódni ezen, és bár nincs rászorulva a mi kedvenc fajtánk, mégis sokan megvédték már. Matt Kramer borügyi hitelminősítő tavaly durván leminősítette a magyarok szent olaszát, feltépjük tehát sebeinket, hiszen ez a blog sem mehet el ezen égbekiáltó justizmord, az ártatlan olaszrizling elítélése mellett. (...)
Mészáros Gabriellával, a Borkollégium igazgatójával rögzítettem egy interjút az InfoRádió számára a somlói évjáratkóstolóról (március 14-i adás, 1. rész, itt hallgatható meg), és mivel az interjúban sok szép dolog elhangzott az olaszrizlingről is, szóba került hát Matt Kramer furcsa kijelentése. A direktor asszony meggyőződése, hogy nagyon sok minden kihozható még ebből a pompás fajtából, tehát totálisan nem ért egyet az amerikai guruval az olaszrizlinget illetően. A leglényegesebb dolog, a savösszetétel szempontjából az olasz nagyon jó helyen áll a fehér fajták képzeletbeli rangsorában. A saját fajtakarakter szempontjából a chardonnay tulajdonságaihoz áll közel, vagyis a legjobb formáját akkor futja, ha nagyon komoly terroir-t rendelünk mögé. És mivel Magyarországon remek termőhelyek ringatják az olaszrizlinget, megállapíthattuk, hogy nekünk eddig mindig jó tapasztalataink voltak az olasszal.