Egy kulcs

2012. március 06. 21:30

Az adók csökkentésével legfeljebb a felső 15 század jár jól. Pontosabban, és ezt igazolják a latin-amerikai vagy afrikai példák, ők sem!

2012. március 06. 21:30
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az adó valójában egy sajátos »szerződés« a becsületes állam és a becsületes állampolgárok között. A szerződés szerint a befizetett adókból az állam olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyeket azért ő elégít ki, mert igenis vannak olyan esetek, amikor ezt az állami nagyrendszerek tudják a leghatékonyabban ellátni. Ezért van az, hogy akadnak gazdag és sikeres országok az igen magas és igen progresszív adókulccsal rendelkezők között is, és vannak nagyon szegény és széteső országok az alacsony és egykulcsos terhelésűek között is. A másik kényes kérdés, hogy az egykulcsos adó ugyan valóban arányos, de nem mindegy, hogy amikor valaki a havi nettó fizetéséből elkölt ötvenezer forintot, akkor az egyúttal az egész havi fizetése, vagy mondjuk havi egymillió esetében a huszadik ötvenezer forint. Akinek ugyanis összesen ötvenezre van, az aránytalanul többet kényszerül fordítani a legelemibb létfeltételekre, mint akinek ez abban a hónapban már a huszadik ötvenezre. Az arányosság így valójában csak elvont idea, a valóságban az egykulcsos adó aránytalanul nagymértékben sújtja az alacsonykeresetűeket, és csak fokozza kiszolgáltatottságukat. Az az érv, hogy az egykulcsos adó majd mindenkit ösztönöz arra, hogy többet és jobban dolgozzon, legfeljebb azoknak meggyőző, akik egyáltalán nem ismerik a mai magyar társadalom valóságos szerkezetét. Az ugyanis, hogy valaki magasabb teljesítménnyel többet keressen, a jelenlegi kegyetlen mobilitási zárak mellett enyhén szólva nem csupán elhatározás és kitartás kérdése.

Orbán Viktornak igaza van abban, hogyha a népet megkérdezik arról, hogy akarja-e az adók radikális csökkentését, akkor mindenki azt mondja, hogy persze, felőle akár nulla is lehet az adó. Ám, ha ebben az utóbbi esetben kiderül, hogy akkor viszont nincs állami ellátó rendszer sem, tehát mindenkinek magának kellene piaci áron kielégíteni ilyen jellegű szükségleteit, akkor fény derülne arra, hogy a magyar társadalom 85 százaléka valójában több állami szolgáltatásban részesül, mint amennyi adót befizet, így az adók eltörlésével rosszul jár. Vagyis az adók eltörlésével, illetve csökkentésével legfeljebb a felső 15 század jár jól. Pontosabban, és ezt igazolják a latin-amerikai vagy afrikai példák, ők sem! Azért nem, mert, ha az ő adóikból fenntartott állami rendszerek így már nem tudnak a vesztes többség számára is szerény, de méltó életet teremteni, akkor a többség elnyomorodása és elkerülhetetlen kriminalizálódása valójában a gazdagokat is oly mértékben fenyegetné-károsítaná, hogy elvesztenék így megszerzett előnyüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2012. március 07. 17:01
Hülyeség. A Fidesz legjobb döntése volt az egykulcsos adó, én köszönöm nekik a nekem már régóta kijáró pár tízezer forintot. Nota bene: a bruttó (nem szuperbruttó!!) béremnek továbbra is 62%-át kapom kézhez. Legyen megint 50%, ugye? Sok irigy bunkó, nem elég nekik semmi. Ez már így marad elvtársak, ha tetszik, ha nem. Tessék dolgozni, ne csak a tehetősebbeket csapolni.
OmegaMale
2012. március 07. 11:05
Bogár László szvsz ott téved, hogy az állapotteret, amiben a kulcsokat állítgatja és elemzi, statikusnak veszi és ceteris paribus von le következtetést. A kulcsok hangolása nem az adóbevételek, hanem éppen a Bohár által statikusnak vélt foglalkoztatási és munkavállalási kedv javítására szolgál. Az más kérdés, hogy az adójóváírás miatt a korábbi kétkulcsos adórendszer lényegében torzul az alsó jövedelemsávban, ezt a torzított képet egyesek a kétkulcsos adóval és magasabb kulcsokkal társítják, helytelenül. A kormány tévedett, amikor több munkáért több pénzt ígérve azt gondolta, hogy ezzel motiválhatók a funkcionális eltartottak (segélyen és minimálbéren élők). A zemberek pedig tévednek, amikor az adójóváírással kombinált kétkulcsos adórendszerben érvényes nettójukat csak a saját szemszögükből nézik és nem foglalkoznak azzal, hogy ez MÁSOKNAK mennyibe kerül (ami másnak drága, előbb-utóbb nekünk is az lesz és baszhatjuk a szaros 5 ezer forintunkat, amit visszaadtak nekünk...). Az olcsó ill. ingyen élet illúziójával le kell számolni egyszer és mindenkorra. A kormány ennek ellenére meglépte, amit gondolt és elmondta, hogy mit vár cserébe. Munkát. Nem történt semmi, ezért írom le, hogy OV-nek lehet 2/3-a, de nincs ORSZÁGA ehhez. Kell az a 3M ember hozzá. Akik segítséggel se akartak többre jutni (érthető, minek, ha ott a segítség), azok most maguktól sem fognak lépni. Ez a mentalitás csinál a közmunkából kényszermunkát, meg gettót. A latin amerikai vagy afrikai állapotok nem teszik alkalmassá az összehasonlítást, még akkor sem, ha az index-en szeretik egyesek magukat már-már a harmadik világba képzelni.
Akitlosz
2012. március 07. 09:01
Adó mintha nem csak a becsületes államban lenne. Lásd például Magyarország.
nyuggközgazda
2012. március 07. 08:59
Az egykulcsos jövedelemadóval nem az a baj, hogy egykulcsos, hanem az, hogy a bevezetésekor megváltoztatta az addig kialakult jövedelemarányokat, a legfelső, amúgy is jó érdekérvényesitő képességü réteg javára és ezt a megváltozott arányt stabilizálta. Körülbelül évente 350 milliárd kiesést okoz ez a költségvetésnek, fájdalmas hiányokat okozva, máshol, ahol nagyobb a szükség volna rá. A megcélzott gazdaságpolitikai célnak eddig nem látszik nyoma. Bevezetése egymillió, volt Fidesz szimpatizánst lökött át a bizonytalanok közé és egy másik milliót késztetett mormogásra. Bogár cikkének első része magyarázat erre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!