Vér és vér

2012. március 22. 07:23

Annyira azért nem egyszerű a szíriai helyzet, mint ahogy innen nézve és a nyugati sajtót olvasva látszik.

2012. március 22. 07:23
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„De legalább itt az alkalom, hogy megvizsgáljuk kicsit közelebbről a szíriai helyzetet. Szögezzük le mindenekelőtt, hogy Aszad rendszere és rezsimje nem egy nyugati típusú demokrácia. Aki amúgy ilyesmit kér(ne) rajta számon, az nincs tisztában a valóság minden szeletével. Miképpen azzal sem, hogy bár valóban voltak rendszerellenes tüntetések tavaly, amelyek demokráciát követeltek, s amelyek élén jó szándékú és békés értelmiségiek álltak – ám azóta nagyot változott a világ! A jó szándékú értelmiségiek eltűntek (vagy távoztak az országból vagy visszavonultak az utcáról vagy megölték őket, és nem a rezsim emberei!), és helyükre egyre érdekesebb alakok, mozgalmak és irányzatok kerültek, akiket egyre érdekesebb helyekről bujtogatnak és finanszíroznak. (...)

Ejtsünk egy szót Homszról is, lévén ez lett a »felkelés« központja. Nos, amúgy Homsz a libanoni határhoz legközelebb eső nagyváros, s egyben a csempészet központja. Évek óta tudta mindenki, hogy ha a határőr ezredes kap egymillió lírát, akkor öt-hat órán keresztül nyitva van a határ, az jön be és az megy ki, aki és ami akar. Amikor pedig a rezsim úgy döntött, hogy rendet teremt, akkor hirtelen Homsz lett az ellenállás és a demokrácia központja. A rezsim ellenségei és a demokrácia bajnokai pedig érdekes módon megállítják az arra tévedő jobb autókat – főleg dzsipeket –, és nem azt kiáltják valamiért a benn ülőknek, hogy »éljen a szabadság!«, hanem azt, hogy »ide az autót vagy meghalsz!« S egyszer talán az is ki fog derülni, vajon a homszi mészárlást, amelynek során asszonyokat és gyerekeket öltek meg, kik követték el valójában. Ha a klasszikus kérdést tesszük fel, miszerint kinek az érdeke? – nos, akkor nem Aszadék az első számú gyanúsítottak.

Egyszóval annyira azért nem egyszerű a szíriai helyzet, mint ahogy innen nézve és a nyugati sajtót olvasva látszik. És nincs senki és semmi ebben a pillanatban, aki Aszad és rezsimjének helyére kerülhetne. Nincs a rezsim után semmi, csak vér és vér és káosz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2012. március 22. 14:39
Bayernak most igaza van, de a kedvenc Petőfije által dicsért Lamberg-gyilkossághoz ugyanígy vidéki bércsőcseléket hozatott fel a főszervező Madarász, Kossuth jobbkeze, ahogy most a homszi maffiózók szabadságharcosok jó pénzért...
Yossarian1
2012. március 22. 11:48
Már megint hazudsz Zsóti.... Szíriának nincsen olaja,nem véletlenül nincs tagsága az OPEC-ben. Aztán az államadósága 2010-ben 27,8% volt. Ami persze elég alacsony, de nem nulla. Izraelnek pedig nem érdeke egy új vezetés amiről nem tud semmit vagy egy polgárháborús helyzet a hátában. Aszad rendszerét ismerik,arról nem beszélve, hogy Szíriával évek úgy nevezett "hideg" békében állnak. Nem érdekük a status quo megbomlása
rogananti
2012. március 22. 11:13
"Évek óta tudta mindenki, hogy ha a határőr ezredes kap egymillió lírát, akkor öt-hat órán keresztül nyitva van a határ, az jön be és az megy ki, aki és ami akar." És miket hoztál be zsolti?
blogen
2012. március 22. 10:51
Valamit te nagyon benéztél. Ez ugyanis a valóság jelenleg: Egyiptom: semleges és romlik Jordánia: jó és stagnál Libanon: rossz és stagnál Szíria: rossz és stagnál Szaúd Arábia: rossz de javul Irak: rossz és stagnál Törökország: rossz és romlik Irán: rossz és romlik Jemen: rossz és stagnál Kuwait: rossz és stagnál UAE: semleges és stagnál Továbbá közvetlen veszélyt Izrael számára kizárólag Egyiptom jelent. A többiek nincsenek olyan állapotban, hogy veszélyeztessék a zsidó államot. Izraelt pedig az arab országok összefogva se feltétlen tudnák elsöpörni, nem tudnának ugyanis atomháborút vívni a zsidó állam ellen, amelynek elegendő nukleáris fegyvere van a meglehetősen kis hadszíntéren az egyesített arab seregek elpárologtatásához is, ha hagyományos fegyverekkel nem boldogulna valami miatt. Továbbá az izraeli nukleáris fegyverek teljes egészében saját fejlesztés, kizárólag a franciákkal volt egy rövid életű együttműködésük a zsidó atomprogram elején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!