Elbutul a Facebook-nemzedék?

2012. február 23. 16:51

Nem okosabbak lettek a gyerekek, csak másként tudnak tanulni, mert az információk könnyen elérhetők. Interjú.

2012. február 23. 16:51
Gyarmathy Éva
FN24

„Nemcsak hogy megváltozott hirtelen a gondolkodás, hanem azzal a történelemben egyedülálló helyzettel állunk szemben, hogy a tudás egy szegmensét (a digitális kultúrához való hatékony kapcsolódást) nem a tanár birtokolja, hanem a tanítványai.

Így van, de ennek egy része azért látszólagos. A digitális bennszülöttek rengeteg tudásképet gyűjtenek be, de azokat nem tudják rendszerbe rakni. Mi pedig elvárjuk ezt tőlük. Közben egyre több tananyagot »nyomunk le a torkukon«, amitől a gyerekek csak szenvednek. Miközben a világban egy csomó anyag, információ úgyis rájuk zúdul. Szerintem, ha adnánk nekik egy vázat, hogy erről és erről kellene tanulni, akkor ők azt ki tudnák tölteni tartalommal. Nem okosabbak lettek a gyerekek, csak másként tudnak tanulni, mert az információk könnyen elérhetők. De ettől még a készségeik, az íráshoz, olvasáshoz szükséges gondolkodási készségeik nincsenek meg.

Az interneten is olvasni kell, nem?

Az az olvasás nem ugyanaz. A neten úgynevezett korlátozott kódokkal találkozunk. Sok kép, kevés szöveg. Az 1960-as években Bernstein írta le a szociokulturálisan hátrányos helyzetűekkel kapcsolatban a korlátozott kód használatát. Hol van a kisautó? »Ott, ni! Ott, ott!« – mondják korlátozott kóddal az ingerszegény környezetben élők.  »Ott van az asztal alatt, a cipőtől jobbra« – mondják mások, kidolgozott kóddal. Most a korlátozott kód terjed, a gyerekek látszólag állandóan verbalizálnak, de amikor írogatják az SMS-t, meg a kommenteket, vagy chatelnek, erősen korlátozott kódokat használnak, jeleket adnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. február 24. 04:48
Huxley nem élt hiába!
Soma
2012. február 24. 04:38
A jövőben fog eldőlni, hogy a Facebook nemzedék okosabb lesz-e, vagy sem. Most még csak az látszik, hogy mankó nélkül nehezen "közlekednek" a való világban.
Szonja
2012. február 23. 21:31
Szerintem előbb kellene olvasniuk és egy alapműveltséget szerezni, és utána számítógépezni.
Szonja
2012. február 23. 21:29
A számítógéppel az a baj, hogy a gyerekek egy kész fantáziavilágot kapnak, amit nem ők találtak ki. Elsorvasztja a kreativitást. A szabad játék gyerekkorban nagyon fontos. A gyerekeknek saját külön fantáziavilágra van szükségük, amit ők találtak ki egyedül. A tvbámulás elsorvasztja az agyukat. Sajnos. Soha nem fognak önállóan gondolkodni, önállóan asszociálni. Mire felnőnek, egyetlen önálló gondolat sem lesz a fejükben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!