„A legkézművesebb körülmények között dolgozva is lehet azonban megfelelő gondossággal ugyanolyan gyümölcsös bort készíteni, mint a legjobban felszerelt üzemben. Úgy vélem, ha valaki optimális időpontban szüretel és szigorúan válogatja a fürtöket, mindegy, hogy egyhordós vagy százhektós tételt készít. Hiszen kicsiben vagy nagyban, ugyanaz az alapanyag jön létre a természetben. Kisebb méretben persze relatív könnyebb mindezt megvalósítani. Ugyanis az, egy adott minőségnek legjobban megfelelő fürtök egy keskeny sávban születnek meg, ha nagyobb mértékben akarjuk mindezt előállítani, ez a sáv szükségszerűen szélesedik lefelé- és fölfelé is.
Amikor a legjobb, legnagyobb bor célját tűzi ki maga elé az ember, akkor nem akar kompromisszumot kötni. Amikor az ember tudja, hogy milyen minőséget akar, csak egy kérdés van: megadja-e az évjárat azt a minőséget vagy nem? Ha megadta, egy adott mennyiséget ad, sosem lesz belőle tízszer annyi, hiába akarjuk. Az a baj a borászkodással, hogy nem lehet üzleti tervet alapozni rá, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy egy adott év milyen minőséget és milyen mennyiségben szállít.