Csak 16 éven aluliaknak!

2012. február 09. 12:59

Semmi és senki nem zárja ki az oktatásból azt, aki – később – mégis tanulni akar, nem csak zavarni és zaklatni a társait.

2012. február 09. 12:59
Apáti Miklós
Magyar Hírlap

„Miközben a televíziók képernyőjén különböző számok jelzik, milyen korosztály számára és mekkora szülői jelenléttel ajánlják a következő műsorszámot, az iskolákban, a nevelők közt heveny vitákat váltott ki, hogy törvény rendelkezhet arról, hány esztendeig kell kötelezően az iskolapadot koptatniuk a diákoknak. (Iskolapad? Van még ilyen?)

A tizenhat éves korig kötelező tanulás »bevezetése« azért aktuális, mert sok gyerek van sajnos, aki tizenhat éves koráig sem értette meg, mire való az iskola. Jár bele, mert kötelező, mert enni kap, mert aránylag fűtött helyen lehet, szülei pénzt kaphatnak azért, hogy az állam költhessen gyermekeikre, a nevelő meg szenvedhet, ha lelkiismeretes, megpróbálja a lehetetlent, ha belefáradt a kezelhetetlenek kezelésébe, tisztességben megőszült haját tépi. Példák tucatjairól számolhat be minden kiképzett tanerő, amikor elerőtlenedett abban a törekvésében, hogy a gyerekből tanulót varázsoljon. Ebben a küzdelemben nincs igazi partnerük, mert ahogy nem lehet minden bűnöző vagy arra hajlamos felnőtt mellé rendőrt rendelni, ugyanúgy lehetetlen minden, tanulásra képtelen gyerek mellé szakképzett fejlesztő pedagógust állítani.

Minden emberi élet érték, mindenkiből lehet valami, valaki. Csak az a kérdés, mikorra nő be a feje lágya, ahogy a miniszterelnöki évértékelő is utalt erre. Semmi és senki nem zárja ki az oktatásból azt, aki – később – mégis tanulni akar, nem csak zavarni és zaklatni azokat a társait, akik tényleg tanulni járnak az iskolába. Röviden: szabad tanulni a tizenhat éven felülieknek is. Ha…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. február 10. 09:16
Néztem a tv-ben Orbánt, úgy hallgatták a Millenárison, mint Németh Sándort a HIT gyülekezetében. Egy szekta irányítja Magyarországot, és ennek a szektának a törvényei alá akarják vetni az egész országot. Ez ellen történik most a bizottsági vita Brüsszelben.
Énekes Vazul
2012. február 09. 20:45
Aki ilyet ír annak fogalma sincs arról, hogy mi zajlik most egy 35 fős szakiskolai osztályban. Nálunk általában három szakiskolai osztály indul, de tizedik évfolyamra már csak két osztály marad, mert a lányok lebabáznak a fiúk egy része pedig családfentartó lesz. Egy részük már túlkorosan érkezik a 9. osztályba. A maradék pedig egyszerűen nem jár iskolába és semmilyen állami szerv vagy büntetés nem hat rájuk, áthelyezni pedig nem lehet őket, mert igazából nincs is hová. Volt és van is nem egy tanulónk, aki már negyedjére járja a 9. osztályt. A kilencedikes osztályfőnökök a délutánjaikat csak a hiányzások könyvelésével, a kiértesítések, feljelentések és a rendőrség számára szükséges jellemzések megírásával töltik. A rendőrségi előállítások szinte már mindennaposakká váltak. A magántanulói státus a legmegfelelőbb, de az iskolában onnantól kezdve soha nem jelennek meg, persze a tanárok minden félév végén kötelesek a törvényben előírt feladatsort előállítani. Tartottak nekünk is TÁMOP keretében differenciált és kooperatív tanítási módszerekről továbbképzéseket. Csak annyit tudok mondani, hogy az egész nevetséges. Egyetlen "nagyeszű" továbbképző - horngyuri barátai - sem mert órát tartani az osztályainkba, csak nekünk osztották az észt tízezer/óráért.Bocsánat egy megpróbálta, de a végén azt kérte a kollégáimtól, hogy nem mondják már tovább, hogy mennyire nem bírt a "tanulókkal".Már az is nagy eredmény ezekben az osztályokban, ha nem szedik szét a termet. És ha most valaki azt képzeli, hogy én valami extrém rossz iskolában tanítok az nagyon téved. A kompetencia mérések adatai alapján még a mi iskolánknál is van rosszabb. Üzenném Árok Kornélnak, hogy az ilyen osztályokban tanítók is megérnek a 25 év szolgálati idő utáni nyugdíjra. És még tudnék mesélni arról, hogy ......
Pirosz-szka
2012. február 09. 16:18
Az a legnagyobb baj, hogy a jogászok meg együttműködnek a lakásmaffiákkal, a kőgazdagok szerecsenmosdatásában, a celebek röhejes büntetésének kiharcolásában...
kurtzman
2012. február 09. 16:15
Kedves Hozzászólók! A gyenge, az átlag , vagy kiemelkedő képességű, szocializált gyerekek érdekében kell megszabadulnia az iskoláknak ezektől a tanulóktól. Ők ugyanis megfosztják attól a -törvényben is lefektetett- jogától a gyerekeket, hogy nyugodt körülmények között, képességeinek megfelelően haladjanak tanulmányaikban. Elég álszent dolognak tartom, hogy az ilyen tanulókért aggódik lassan a fél ország, de azért senki nem emeli fel a szavát, hogy a többi gyerek alkotmányos joga sérül miattuk. Az összes jogvédő és aggódó gyerekét néhány hétre beültetném egy-egy olyan osztályba, ahol túlkoros, szocializálatlan, a legalapvetőbb emberi normák betartására képtelen tanulók vannak. Talán saját tapasztalatuk alapján megváltozna a véleményük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!