Mondatok a múltból

2012. február 29. 20:22

Az apokaliptikus helyzetben egy kis nép csak önmagához fordulhat, önmaga jobbik énjéhez, amit a nagyvilág feledni kényszerített és követel folytonosan.

2012. február 29. 20:22
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„Kodolányi novellavíziójának kerete egy zárt tárgyalás. Van egy vádlott, és vele szemben ott ülnek hárman, akik egyszerre vádlók is, meg bírák is, és alighanem szívesen vállalják majd az ítélet-végrehajtói szerepkört. Az egyik bizonyára Németországból jött, Rosenberg küldte, a másik a Szovjetunióból, Marx és Lenin képviseletében, a harmadik az angolszász világ megtestesítője és delegátusa. Nácizmus és fajelmélet, marxizmus és osztályharcos rögeszme, és a mindenüvé beszivárgó plutokrácia. Monopolkapitalizmus, kollektív kapitalizmus, liberális kapitalizmus. A vádlott magyar, a vád a vádlott mássága, irritáló magyarsága, aki ezt mondja: »Az egészben az volt a legcsúnyább, hogy azt sem tudtam, miért börtönöztek be, mivel vádolnak, miért akarnak kivégezni.«(...)

Kodolányi színdarabja egy abszurd színpadon söpri egybe 1943 Európájának hazug és kultúragyilkos szavait. Napjaink Európája kedvet kapott arra, hogy a valóságban is megrendezze ezt a színdarabot. Azt gondolván beteg nagyzolással, hogy a színpad maga az egész színház. És még arra sem kérik fel a jelenlevőket, hogy a vádbeszédek és az ítélkezés alatt kapcsolják ki mobiltelefonjaikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. március 01. 11:18
Tisztelt Tanár Úr! Húsz évvel ezelőtt az óráin ülve is ugyanez volt Önről a véleményem: Megint rátapintott a velejére! Köszönöm.
gereb6
2012. március 01. 09:43
Krasznahorkai ide illik: "...a Sátán az egy konstans tény, a szabadság ellen irányuló folytonos támadás, egy mindenütt és mindenkor jelenvaló erő, nincs színe, nincs története, nincs benne sem változás, sem magasság, sem mélység, csak van, mindig van, és sugárzik mindenütt, vagy mindenfelől, szóval nem érdemes semmi polifóniát tenni köré, ellentétben az ördöggel, aki eleve valami személyeset és valami sokszínűt jelent..." Kodolányit is bőven kellene olvasnunk.
farkatlan kutya
2012. március 01. 01:20
Mekkora egy nyomorék cikk...
JackHárpi
2012. február 29. 21:37
".... miért börtönöztek be, miért vádolnak?" ...és miért jelentetted föl saját nemzet társad 33-ban, 44-ben, 50-ben, 56-ban, 61-ben, 67-ben, 72-ben, 85-ben, 90-ben, 99-ben, 2003-ban, 2006-ban, 2011-ben, és 2012-ben? MIÉRT? No MIÉRT?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!