Igazolatlan jelenlét

2012. január 30. 21:42

Az uniós jog is elismeri, hogy az államháztartásra nehezedő súlyos teher indoka lehet a szabad mozgás korlátozásának.

2012. január 30. 21:42
Varju Márton
Szuverén

„Érdekes kérdés, hogy felhozható-e indokként a közpénzek takarékos felhasználása a »röghöz kötés« mellett. Az állam szempontjából ezek érthető szempontok, hiszen a belföldön képzett szakemberek elvándorlásuk után egy másik államban végeznek gazdasági és társadalmi szempontból értékes munkát, és egy másik állam adófizetői lesznek. Az uniós jog is elismeri, hogy az államháztartásra nehezedő súlyos teher indoka lehet a szabad mozgás korlátozásának, és a tagállamok ennek kapcsán vizsgálhatják, hogy a kérdéses személy mennyiben tekinthető az adott állam társadalmába beilleszkedettnek (C-209/03 Bidar és C-11-12/06 Morgan). Ezzel az érvvel viszont az a probléma, hogy eddig csak külföldről érkező állampolgárok belföldi képzésének finanszírozásával összefüggésben alkalmazták.

A »röghöz kötés« egyetlen pozitív aspektusa, hogy a kormány igyekszik tudomást venni az unión belüli migráció jellegéről. A 2004 után csatlakozó tagállamok kapcsán több tanulmány is kimutatta, hogy az Európán belüli gazdasági migráció nem a korábbi gastarbeiter modellt követi, amely a migráns munkavállalók fogadó államban történő végleges letelepedését jelentette. Ma a migráció sokkal dinamikusabb, több rövidebb időtartamú, külföldön eltöltött időszakot foglal magában anélkül, hogy a migráns munkavállalók végleg letelepednének a másik tagállamban. Különösen friss diplomások esetében fontos, hogy a munkaerőpiacra történő belépés első időszakában hosszabb-rövidebb időszakra külföldre menjenek tapasztalatszerzés és hazai foglalkoztatási esélyeik javítása érdekében.

Az elképzelésnek az Európán belüli gazdasági migráció dinamikus és ciklikus természetéhez történő igazítása azonban nem teszi magát a »röghöz kötést« jogilag igazolhatóvá. Általános jellege ugyanis megakadályozza, hogy valóban valamely szakma, ágazat szakemberekkel való ellátásának biztosítását szolgáló eszközként tekintsünk rá, és nem tűnik úgy, hogy a kormányzat felkészült volna az intézkedés Európai Bíróság által megkövetelt mélységű igazolására. Jelenlegi tartalmával szinte biztos, hogy maga után vonja az Európai Bizottság kritikáját, amely újabb kötelezettségszegési eljárás megindításával reagálhat a magyar lépésekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Justicia
2012. január 31. 11:53
Minden a munkalehetőségen múlik. Ha válogatni lehetne az állásokban, akkor - a versenyhelyzet miatt - a bérek is jobbak lennének és nem kéne külföldön munkát vállalni. Az államnak kell lépni előbb, hol van a - most már csak - évi százezer ? Nem egy barátom dolgozik kinn, diplomával egy ideig akár lenézett munkát vállalva (nyelvtanulás miatt), itthon max. közmunkás lehetne. Ráadásul nem friss diplomások, korábbi munkahelyük megszűnés miatt kényszerültek ki, családos emberek többnyire.
Magyarvagyok?
2012. január 31. 09:09
Szerintem, az a mélypont a társadalom gondolkodásában, amikor hatalmi szóval, kvázi erőszakkal, hallottam a két fülemmel, trükökkel akarják a fiatalokat itthon tartani. Azt gondolom nem jobb ez attól,hogy bevonjuk az utlevelüket. Elöbb-utobb Ők fogják irányítani ezt az országot hogyan fognak viszonyulni a szívatás után?
tarackos
2012. január 31. 08:55
Érdekes kérdéseket vet fel a cikk. Részemről remélem a röghözkötést sosem fogják alkalmazni. A politikusok azon ügyködjenek, hogy legyen itthon munkahely és a fizu felét ne vonja el az állam! Ez nyilván bonyolultabb mint röghöz kötni, azt egy szobában néhány jogász leírja a narancsos majmok pedig fejenként egy banánért bármilyen nemzetrontásra nyomják a yes gombot...
Akitlosz
2012. január 31. 04:36
Az Európai unió mellett olyan szlogenekkel kampányoltak, amelyek valótlanok. Áruk és szolgáltatások meg a munkaerő szabad áramlása. Ez utóbbit akarják most korlátozni. Az áruk meg soha nem mozoghattak szabadon. Lásd a szlovák és egyéb külföldi rendszámos autók üldözése. Ha az EU komolyan venné a saját kábító propagandaszövegeit, akkor bárhol lehetne az EU-n belül autót vásárolni és használni is. Ennyi sok ennyire különböző ország egy unióban értelemszerűen működésképtelen. Ha lenne valami fejlett ország, ahol magyarul beszélnek, mint a németeknek volt az NSZK, akkor Magyarország hamar kiürülne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!