Az utca köszönti az Alaptörvényt

2012. január 03. 11:08

Aki gombnyomó automatává aljasítja le magát, azon nem segít sem szmoking, sem estélyi, sem Opera: utolsó szolga marad a legnagyobb puccparádéban is.

2012. január 03. 11:08
Vári György
Magyar Narancs

„Majtényi László volt az este leglángolóbb szavú orátora. Népharagról beszélt, majd szerény javaslatot tett a kormánypártoknak: »Mielőtt befejezik működésüket, melyen, ők is tudják, nincs áldás, tegyenek egy gesztust: vonják vissza az Alaptörvényüket meg az összes sarkalatos törvényüket, még mielőtt távoznának.« Ezt szerinte valami olyasmi miatt kéne megtenniük, amire mindig is fogékonyak voltak: saját, jól felfogott érdekükből kifolyólag. Ezután a már-már fenyegető hangú beszéd után elszavaltuk, majd elénekeltük a Szózatot, az Egy mondat a zsarnokságról már a békés hazatérésre felszólító mondatok után hangzott fel, ami kissé korainak tűnt, hiszen még el sem kezdődött az operaházi esemény, amelyet a nép, bár a kutya sem hívta, jelenlétével meg kívánt tisztelni. Ráadásul azt hallottuk Ripp Zoltántól is, hogy »illegitimnek tartjuk az orbáni rendszert, mert törvényes úton ugyan, de felszámolta magát az alkotmányosságot«, továbbá, hogy »valamennyiünk felelőssége, hogy ne hagyjuk«. A békére való felszólítás helyes volt, de hazamenni még igazán nem volt ok. A felajzott, dühös tüntetők nagy része ennek ellenére engedelmesen távozott, de ezrek döntöttek úgy, hogy megvárják választott képviselőiket egy spontán fogadóóra keretében. A Nemzet Örökös Kormányfője és untermanjai, továbbá az Emberek Embere, akinek ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és aki imád az emberek közé menni, a hátsó bejáraton slisszoltak el, igen kevéssé méltóságteljesen. Alaptörvényük olyan fogadtatást kapott, amilyet érdemelt, és talán világossá vált némelyek számára közülük, hogy a méltóságot és tekintélyt nem lehet kilóra megvenni a mások pénzén: figyelem, alázat, tudás és tartás nélkül nem jut. Aki gombnyomó automatává aljasítja le magát, akinél még egy közepesen bonyolult mobiltefon is komplexebb és többfunkciós, azon nem segít sem szmoking, sem estélyi, sem Opera, sem lézerblokkolós szolgálati Audi: utolsó szolga marad a legnagyobb puccparádéban is. »A többség lesütött szemmel vagy telefonálva lépett ki az ajtókon, nem is néztek az Andrássy út felé, ahol a tömeg folyamatosan skandálja: Megbuktatok, megbuktatok!« – tudatta az origo. Operai tanulságot vihettek haza a benti résztvevők: számukra, úgy tűnik, vége a szép időknek. Még most sincsen késő abbahagyni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. január 03. 16:27
Nem olvasta az alaptörvényt az utca,nem tudták,milyennek kellene lenni, de megmondták nékik,muszáj tiltakozni. Kertész, az átkos, megnyugodhatott, tényleg vannak olyanok,amilyeneket ő mondott.
OrangeOrder
2012. január 03. 16:06
Ez a szavazógépesdi nagyon divatba jött. Érdekelne, hogy az MSZP-SZDSZ-en belül volt-e olyan, hogy pártfegyelem és kollektív szavazás, netán kivonulás. Netalántán ma is van-e ilyesmi?
Faqtya ezredes
2012. január 03. 15:09
Na, mit mondtam? Tétényi Éva "függetlenségére" jellemző módon elsőként reagált pozitívan Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő január másodikára meghirdetett Operaház előtti tüntetésére. Tétényi Éva sokadszorra teszi nyilvánvalóvá, hogy nem Esztergom város érdekeit, hanem saját, bal oldalon elképzelt politikai karrierjét tartja maga számára a legfontosabbnak.
Faqtya ezredes
2012. január 03. 14:29
Néhány fotó a tegnapi tüntetésről: http://href.hu/x/gkaq http://href.hu/x/gtb0 http://href.hu/x/gtb1 http://href.hu/x/gtb2
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!