Kínai kozmetika és húsos táska

2012. január 20. 19:15

Több vállalkozó szellemre és kevésbé kekeckedő államra lesz szükségünk, ha talpon akarunk maradni.

2012. január 20. 19:15
Salát Gergely
Heti Válasz

A középkorú hölgy - legyen a neve Mej, vagyis Szilvavirág - tíz éve érkezett Magyarországra egy észak-kínai városból. Először ruhát árult, majd fodrászatot és kozmetikát nyitott a többi kínai számára. Aztán keresetkiegészítésként egy-egy kuncsaft megszépítése között elkezdett húsos táskát készíteni, amit lefagyasztva árul. A biznisz beindult, a mirelit töltött batyukat úgy veszik a környék ázsiai árusai, mint a cukrot, ma már ez adja a bevétel nagyobb részét. Mind a szépségápolás, mind a húsostáska-készítés bizalmi ügy, Mej a legjobbat nyújtja, a vendégek pedig megbíznak benne - mindenki jól jár. Kivéve a magyar államot, de hát az Józsefvárosról már jó ideje önként és dalolva lemondott.

Szilvavirág története nem valamiféle furcsa egzotikumot jelenít meg, hanem szinte mindent, ami Kelet-és Délkelet-Ázsia felemelkedésének titka. Az, hogy a tajvaniak legyalulták a laptopok világpiacát, hogy a kínaiak embert küldtek az űrbe, hogy Vietnam negyedszázada a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, leginkább a Mejek tíz- és százmillióinak köszönhető, akik otthon vagy külföldön elképesztő szorgalommal építgetik egzisztenciájukat s ezzel hazájukat. Amióta az államok szabadjára engedték őket, a rugalmas ázsiai kisvállalkozások minden lehetőséget kihasználnak. Ha akadozik a közlekedés, mindig van valaki, aki beszerez egy lepukkant kisbuszt, és némi menetdíj fejében hozza és viszi a falusiakat lakóhelyük és a városi gyár között (akár tud vezetni, akár nem). Ha bezár egy üzemi étkezde, két napon belül megnyílik a közelben egy kifőzde. Ha a kifőzde megbukik, a tulaj átáll hamis iPadek készítésére, kapszulahotelt nyit öt négyzetméteres lakásában, műtárgyakat kezd forgalmazni az eBayen nem túl okos amerikai megrendelőknek. Kocsit mos az útkereszteződésekben, biciklit szerel, taxit vezet, s még azelőtt megírja a Harry Potter következő részét, hogy J. K. Rowling észbe kapna. Ha az európai, amerikai piacon divatba jönnek a szivárványszínű, elemes-ugrálós-brummogós, Mikulás-formájú hamutartók vagy lábszőrtelenítők, két héten belül ázsiai üzemek ezrei kezdik gyártani ezeket.

Mindeközben a kelet-ázsiai vállalkozó nem áll sorban állami támogatásért, keveset panaszkodik, és az állam helyett eltartja idős szüleit. Cserében az állam hagyja, hogy azt csináljon, amiben fantáziát lát: nem vet ki rá nyolcvanféle adót, nem méricskéli sublerrel a piszoár és a mosdókagyló közti távolságot, nem töltet ki nagyregénnyi kérdőíveket a sarki nyalókaárussal.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2012. január 21. 17:10
Most épp a szerencsétlen rokkantnyugdíjasoktól vették el a lehetőségét,hogy kiegészítsék a silány nyugdíjukat.Mert magyarok. A kínai esetében nem probléma semmi.
Faqtya ezredes
2012. január 21. 14:10
Ez a komcsik ”kevesebbet dolgoztunk, mint amennyit megtermeltünk” cimű dorgálásaira emlékeztet. A magyarok európa legtöbbet dolgozó népe. Kész, passz. Nem lehet mindenki vállalkozó, valakinek lapátot is kell fognia.
suski
2012. január 21. 09:00
Az élelmiszerbiztonsági előírások nem azért vannak, hogy az államnak legyen mivel tönkretenni a vállalkozásokat, hanem mert ezeket betartva kevesebb esély van arra, hogy fölförduljon a tisztelt kuncsaft vmiben, netán egy hétig fosson a fodrászüzletben gyúrt hamburgertől. Ezek betartása mellett is lehet vállalkozni.
Rózsaszín Párduc
2012. január 20. 19:53
Arról nem ír a kedves szerző,hogy miért jönnek át Kínából ide az árusok? Maga szorgalmas népnek nevezi őket, de látott már kínai útépítőt, vagy kínai utcaseprőt, netán mosogatót, felszolgálót itt Magyarországon? Nem. Mert én sem. Helyette hallom: nincen cere!- amikor veszek tőlük valamit, ami persze napokon belül tönkre megy. Igen, azt azért láttam, /mert szégyen szemre dolgoznom kellett egy nyári szünidőben kínai boltban 3 hétig, mert nem volt elég a tanári fizetésem/, hogy a 3-4 éves gyerek még este 11-kor polcot pakol a szüleivel, és hogy a szülők a gyerekekkel frissen nyílt bolt raktárában, egy hullámpapíron alszanak. És tették ezt hosszú hónapokon keresztül.Igaz az is, hogy két éven belül saját kocsijuk, saját kisbuszuk , és saját lakásuk volt Magyarországon. De megint kérdem, tudja -e, hogy miért jöttek át ide? Persze, hogy nem tudja: Kínában nem lehet az embereknek csak úgy kocsijuk. És nyilván azt sem tudja, hogy ha egy parkba szeretnének lemenni sétálni, akkor előtte ehhez egy időpontot kell kérni. Én ezeket tudom, az akkori boltvezető 16 éves fia mondta el nekem. Ezekről a dolgokról érdekes módon nem ír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!