Az EU is egy bálvány!

2012. január 31. 13:04

Bálványtisztogatásra lenne szükségünk nekünk, magyaroknak is! Interjú.

2012. január 31. 13:04
Bölcskei Gusztáv
Helyi Téma Online

„Korábban a mindennapi bálványimádat elterjedéséről beszélt. Mit értett ez alatt?

Az Európai Unió alapvetően jó dolog, nem akarnék ellene beszélni. De szerintem az is egy bálvány, az EU-ban az első és legfőbb parancsolat ugyanis úgy hangzik, »Tiszteld a te uradat, új Istenedet, a tőke szabad mozgását.« Ezt senki nem gátolhatja semmilyen törvénnyel. Bálvány minden, amitől az ember végső válaszokat, végső megoldásokat vár, és amelyekről végül mindig kiderül, hogy nem adnak igazi megoldást, nem lesz tőle sem boldogabb, sem élhetőbb egy közösség. Bálványtisztogatásra lenne szükségünk nekünk, magyaroknak is!

Hogy jelenik meg az említett mentalitás a pénzügyi válságban?

Vegyük a pénzpiacoknak, és a bankoknak a válságát, a bankok becsődölését. Azt mondták, hogy a pénz, a matematika, a számítások - ezek a legegzaktabb dolgok. Nincs semmi közük a lelki és az erkölcsi világhoz. Ugyanakkor, ha az ember megvizsgálja azt a magyar szót, hogy hitel vagy hitelválság, rájöhet, hogy ez a fogalom a hitelességgel függ össze. Ha eltűnik a bankok iránti bizalom, abban a pillanatban - hiába a matematika meg minden egyéb – a korábbi törvényszerűségek nem működnek. Ez a bizalmi válság ilyen értelemben áthatja az egész világot, teret nyer a »Fogyasztok, tehát vagyok« életfilozófiája. Ez tarthatatlan álláspont, egyéni és közösségi szempontból egyaránt. Egy válság a keresztény ember számára mindig az apró örömök, a kis dolgokkal való megelégedés időszaka. Ez a nézőpont segíthet abban, hogy egymás számára is elviselhetővé tegyük az életet, és se magunkat, se egymást ne csapjuk be!“

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GY. F.űegér
2012. január 31. 18:05
"Bálványtisztogatásra lenne szükségünk nekünk, magyaroknak is!" Akkor járjatok elől a jó példával, és szakadjatok le a pénzről, meg Orbán faszáról. A tőke szabad mozgását meg azért nem akadályozzuk, mert kapitalizmus van, ha nem tűnt volna fel.
Öreg
2012. január 31. 16:08
Uram ! Ne vigy minket kisértésbe-erről irt a Püspök Úr- és szabadits meg a gonosztól ! Akik itt a baromi tudatlanságukkal gyülöletet fakasztanak a normális emberekből. Egyébként a mostani Zsinat minden tagja -önként- átvilágittatta magát, tehát az ügynök vád felejthető.
Inrik
2012. január 31. 13:55
Tehát Bölcskei lényegében ezt mondja: "Az egész úgy szar és káros ahogy van, de alapvetően nem beszélnék ellene, mert egy nagyon jó dolog." Hát b+ gratulálok!
dunai gyerek
2012. január 31. 13:53
CSókoljátok meg a Khon Bandit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!