A múlt köde és a Duna két partja

2012. január 14. 11:38

Mi lehet rákendrolosabb, mint magyar történészként szlovák históriával foglalkozni?

2012. január 14. 11:38
Ablonczy Bálint
Heti Válasz
„Demmel József már könyve előszavában leszögezi: a publicista, író, politikus, tanár, a szlovák történelem egyik legnagyobb alakjának számító Ľudovít Štúr portréjának megrajzolásakor – szigorúan a forrásokból kiindulva – szakítani akart a még a legújabb magyar történelmi kutatásokban is megjelenő Štúr-képpel. Ez ismerős lehet bárkinek, aki idehaza végzett egyetemi szintű történelmi tanulmányokat vagy csak olvasott a korszakról. Eszerint Štúr pánszláv agitátor volt, a szlovák tömegekre semmilyen hatással nem bírt, csúfosan megbukott az 1848-as forradalom ellen szervezett légióval. A szlovák koncepció, amelyet könyvében Demmel szintén kritika alá von, ennek természetesen homlokegyenest ellenkezője: a férfiú a nemzet atyja volt, már-már jézusi személyiségjegyekkel rendelkezett. Ugyan nem élhette meg az állatias magyar elnyomás bukását, de eszméi végül diadalmaskodtak.

A történész – miközben hangsúlyozza, hogy nem a minden áron való deheroizálás szándéka vezeti – aprólékos munkával alapjaiban változtatja meg ezeket a képeket, s ezáltal közelebb visz a történelem megértéséhez. Az északi szomszéd nép múltjában kevéssé járatos magyar olvasót pedig nem mellesleg megismerteti a XIX. századi szlovák nemzetépítésben résztvevők köreivel.

A hatás azonban aligha lehet ugyanaz a Duna két oldalán: míg a magyar nemzeti identitásban semmilyen szerepe nincs Ľudovít Štúrnak, vagy a XIX. századi szlovák nemzeti mozgalomnak, ezért a jól alátámasztott tudományos érvelésnek kijáró érdeklődéssel olvassuk a korabeli Magyarország iskoláztatási stratégiáiról, identitáskérdéseiről, hálózatépítési technikáiról szóló részeket, kérdés: Pozsonyból nézve elfogadható-e a néha igencsak alátámasztott mítosztalanítás.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corporate Soldier
2012. január 14. 18:45
Ez a kijelentés is bizonyítja, hogy az Amnesty International magyarországi irodája hazaárulók gyülekezete. Ennyi, nicns ezen mit cifrázni.
balint60
2012. január 14. 15:02
Köszönet illeti AB-t, hogy foglalkozik Demmel József könyvével. A két nép közötti ellenérzések legnagyobb forrása, amint AB jegyzetéből is kitűnik, az ismeret-hiány és tudatlanság. Ez alapozza meg a történelemben gyökerező vélt és valós sérelmeket hordozó sztereotípiákat. Magyarországon egyetlen, tudományos szinten is értékelhető könyv érhető el északi szomszédunk történelméről, Dudan Kovac Szlovákia története c. munkája. Tudomásul kell venni, hogy semmi sem fekete-fehér, így népeink és országaink történelmei sem. Ezért a rossz beidegződések, mítoszok és tévhitek felszámolásának útja csak az egymás valódi megismerésén át vezet. Kívánom, hogy AB-nak legyen minél több bemutatásra érdemes könyve, bennünk pedig kellő nyitottság azok tartalmának befogadására.
Corporate Soldier
2012. január 14. 13:48
Ja, ha már Szlovákia... Egy barátom még december elején írt az Amnesty International magyarországi sirodájának, azza, hogy emeljék fel a szavukat Tamás Aladárné és a többi felvidéki magyar diszkriminációja, állampolgárságtól való megfosztása ellen... Válasz nagyon sokáig nem érkezett, aztán végül több, mint egy hónappal később, a következő landolt a barátom levelesládájában: "Tisztelt Uram, Köszönjük a megkeresést. Magánemberként sajnálattal követtük nyomon a szlovákiai eseményeket, de mint emberi jogi szervezet sajnos nem tudtunk fellépni. Emberi jogi szempontból ugyanis akkor lehet megszólalni ha félő, hogy az illető állampolgárság nélkül marad, ebben az esetben, viszont a második állampolgársághoz folyamodók sajnos a törvény alapján önként vállalják, hogy elveszítik szlovák állampolgárságukat és az ezzel járó kiváltságokat. Továbbra is figyelemmel kísérjük az esetet, és amint átlépi az emberi jogsértő határt, már tudunk cselekedni. Minden jót kíván, GERE Zsófia Irodavezető / Office Manager" Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár.
Királyvizet Károlyira
2012. január 14. 13:04
"XIX. századi szlovák nemzetépítésben résztvevők köreivel" KIT ÉRDEKEL?! engem Dunaszerdahely Gúta Komárom Losonc Rozsnyó Rimaszombat Királyhelmec érdekel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!