Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Merre tart Európa?

2011. december 17. 15:40

Az adósságválságra megoldást nyújthatna a központilag kibocsátott eurókötvények bevezetése.

2011. december 17. 15:40
Nótin Szabolcs
Nézőpontok

„Az adósságválságra megoldást nyújthatna a központilag kibocsátott eurókötvények bevezetése, mely nagyban javítaná az Eurózóna tagállamok finanszírozási képességeit. A kötvények mögött fedezetként állna a stabil német gazdaság, valamint pozitív üzenetet jelentene a piacok irányába a mélyülő integráció és az erős gazdasági alapokon nyugvó európai valuta. A bajba jutott Eurózóna tagállamok (Görögország, Írország, Portugália, Olaszország) olcsó hitelhez jutnának és költségvetésüket fenntartható pályára állíthatnák. Az új eszköz igazi vesztese azonban Németország lenne, hisz számára terhet jelentene az új kötvény, melynek hozamaiba be kellene árazni az eladósodott tagállamok kockázatait is. Drágulnának így a német hitelek és ezt Merkelnek – a korábbi mentőcsomagokhoz hasonlóan – ismét el kellene magyaráznia szavazóinak. Az ellenzéki pártok azzal vádolhatnák a kancellárasszonyt, hogy saját polgárai zsebéből finanszírozza más államok elbaltázott gazdaságpolitikáját.

A német gazdaság szempontjából fontos azonban hangsúlyozni, hogy nagyobb költségekkel járhat a zóna felbomlása, mint a közös kötvények bevezetése. Angela Merkel így könnyen kerülhet olyan helyzetbe, ahol a kisebbik rossz mellett határoz a zóna megmentése érdekében. A költségvetési szigor bevezetése nélkül azonban aligha támogatná ezt a német vezető, hisz a közös kötvények ismét lehetőséget biztosítanának potyautas gazdaságpolitika folytatására. Nem elképzelhetetlen így, hogy a fiskális alapokat megteremtő szerződésmódosítási szándék előfeltétele az eurókötvények kibocsátásának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2011. december 17. 19:50
Kedves Juliabus, néha nagyon jól írsz, de néha bizony feláll a hátamon a szőr. ezt írod: "Szerintem a tisztessége első lépés az lenne, ha egyesség születne a gazdasági és pénzügyi prioritásokban, s aztán következhetne az ehhez szükséges forrás biztosítása. Ez utóbbihoz tartózna a Világban és az EKG. Mindkettőnek újra kellene gondolni a feladatát, s a rendelkezésre álló tőkét nemcsak a pénzoligarchák megmentésére, hanem a reálgazdaság fejlesztésére, a munkaerő piac növeléséhez is segítséget kellene biztosítani." Sem az USA-nak, mint államnak, sem az EU-nak, mint államok közösségének nincs tőkéje. Ök más valamivel rendelkeznek. Éspedig nyomdagépekkel pénzre. De hiába fogják beindítani, valós tőkéből a társdadalom akkor sem fog többel rendelkezni. Cak több nullával rendelkező bankjegyekkel. De azért lehetne nekik is valódi tőkéjük, ha az általuk nyomotatással szapórított pénzért vásárolnának maguknak. De nem vásárolnak valós tőkét, mert a szaporított pénzt ingyenebédre használják fel. Ezzel kenyerezik le a csőcselék értelmiségi elitet fentartva számukra a többmilió iskolai, intézményi, hivatalnoki állast, és természetesen ezzel kenyerezik le a munkanélkül tengődők hadait is.
Soma
2011. december 17. 18:07
Előbb -utóbb beindul a bankóprés, majd felturbósodik a német gazdaság. Erre lehet startolni beszállítóként. Vagy így lesz, vagy nem, de ez a legvalószínűbb megoldás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!