Megint aktuális Bereményi darabja

2011. december 17. 12:44

A kérdés megint az: válságok idején az arany biztosíthatja-e inkább a túlélést, vagy a hit.

2011. december 17. 12:44
Hörcher Ferenc
Kultúra és Kritika

„Talán nem is sejtette a Miskolci Nemzeti Színház, amikor Balikó Tamás rendezésében műsorára tűzte Az arany árát, milyen aktuálissá fog válni ismét a mű egy fontos vonulata. A darab, melyet Bereményi Géza saját, Eldorádó című filmje alapján írt, s melynek október végén volt itteni bemutatója, nem kisebb kérdést szegez mellünknek, mint hogy mit gondolunk az emberi élet végső értékeiről.

Az egyik oldalon a főszereplő: Monori révén az arany mindenhatóságába, a másik oldalon, Monoriné révén az isteni mindenhatóságba vetett hit áll.Ez a probléma pedig igencsak aktuális egy olyan helyzetben, amikor a világ ismét egy mind mélyebb gazdasági válságba hullik - amelynek alján nyilván megint ott lappang az értékválság problémája. A pénzügyi bizalom jól érzékelhető világ méretű megingása végső soron mégiscsak az alapvető értékek problémáját veti fel: hogy milyen célkitűzések mozgatják az embereket. A válság annak kifejeződése, hogy leginkább egymásban nem hisznek a piac szereplői - a befektetők a politikusokban, az államok vezetői a pénzügyi világ cápáiban, végső soron azonban emberek emberekben. Ilyenkor válhat kulcsfontosságúvá a történelmi tapasztalatok szerint az arany, mely a háborúkkal együtt járó nagy inflációkat is rendre túléli, s a benne hívők számára általában biztosítja a túlélést. Ám sokak szerint az értékválság hosszútávú megoldása csak az alapvető értékek megerősítése lehet - s ezek közé tartozik az Istenbe vetett hit kérdése is, hagyományosan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2011. december 18. 10:26
Idézet a - most bemutatott - "Az élet fája" c. filmből (nem mellesleg, zseniális filmből): Az ember kétféleképpen élheti le az életét. A természet útján. És a hit/kegy útján. Te döntöd el, hogy melyiket követed. A hit nem próbál tetszelegni. Elfogadja jelentéktelen, elfeledett és nem szeretett létét. Elfogadja a sértéseket és sebeket. A természet csak tetszelegni próbál. Azt akarja elérni, hogy mások is így tegyenek. Szeret hatalmaskodni felettük. Szereti azt tenni, amit csak akar. Mindig talál okot a boldogtalanságra. Akkor is, ha a világ ragyog körülötte és a szeretet mosolyog be mindent. Azt tanították nekünk, hogyha valaki a hit szerint szeret, az sosem ér rossz véget.
Korhely
2011. december 17. 16:14
Kedves Feri! Te, aki szinte csak fideszesek között mozogsz, pontosan tudod, hogy számukra csakis az arany. Meg persze a számodra is, mert ők fizetnek. Úgy persze könnyű hinni bennük :)
kulalak
2011. december 17. 15:06
http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q Mi kell még? :)
HSL
2011. december 17. 14:22
miféle kultúra, hülye burzsuj?! FOCIAKADÉMIA kell felcsútra a pálinkacézár gladiátoriskoláját nem hanyagoljuk buzi görög filozófusok baromságai miatt KUSS van szaros kételkedőbűnözők!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!