Hegemónia az euróválság útján, avagy a német hatalom korlátjai

2011. december 01. 15:03

A válságnak nincs megoldása Németország nélkül és Németországgal szemben.

2011. december 01. 15:03
Kiss J. László
Magyar Külügyi Intézet

„A második világháború után a nyugati vezetők felismerték, hogy Németországot össze kell kapcsolni Európával, s hagyni, hogy erős gazdasági hatalom váljon belőle. E stratégia következtében a gazdasági jólét magas szintet ért el, ugyanakkor a Szövetségi Köztársaság ellenőrizhető maradt. Az ország az európai és a globális gazdaságba való beágyazódása révén az integrációs folyamat centrumába került, de képessé vált arra, hogy gazdasági és pénzügyi dominanciáját az intézmények közvetítésében »puhítsa fel«, s ezáltal hatalmát és befolyását elfogadhatóvá tegye.

A két német állam egyesülését követően Berlin Európa-politikája már inkább a »felvilágosult önérdekek« kifejeződésévé vált. Új feladattal kellett ugyanis szembenéznie: annak a »kettős transzfernek« a biztosításával, amelyet az európai és a német egység egyidejű finanszírozási igénye jelentett.

Az euróválság idején Berlin uniós vezető szerepe megerősödött: kiderült, hogy
a válságnak nincs megoldása Németország nélkül és Németországgal szemben. A német politikusok e szerep nyílt vállalása helyett a szabályok betartásának szükségességét hirdetik. Ám azok jelen esetben éppen a német alapelveket tükrözik.

A német kancellár helyzete nem egyszerű: hol azért éri bírálat, mert a válságkezelésben nem tanúsít meggyőző vezetőképességet, hol azért, mert a szabályok felpuhítása ellen lép fel. Ráadásul a német alkotmányos korlátokat is figyelembe kell vennie. Nagy-Britannia és az USA azt várja tőle, hogy támogassa az Európai Központi Bank tevékenységének kiterjesztését. A német jogalkotók viszont elutasítják, hogy az EKB a valutaövezet adósságproblémáit az államkötvények közvetlen felvásárlásával oldja meg, s így gyengítse a takarékosságra irányuló politika ösztönzését. Ugyanígy elutasítja Berlin az eurokötvény bevezetését is.

Merkel számára nyilvánvaló, hogy a fiskális unió ténye nem nyugtatja meg a piacokat. Az európai szerződések megváltoztatására, illetve még több szuverenitási jog átruházására is szükség van. Úgy véli, az euró vége az Unió végét is jelentené. Az eurózóna »túlterjeszkedett«. Ebben Németországot is felelősség terheli, ahogy a maastrichti szabályok megsértésében is. A válság kimenetelének számos forgatókönyve lehet. De a kilábalás mindenképp az Unió egyfajta újraalapítását jelenti, amelyben a »három Európának« a viszonyát újra meg kell határozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. december 02. 09:21
Németország kiheverte a két világháború következményeit, Amerikát már nem nagyon érdekli Európa: Németországnak szabad a pálya. Bajor származású kancellárral jobb esélyei lennének Magyarországnak (apai ágon Kohl az volt).
kalasnyikov
2011. december 02. 03:29
Nem gondolom,hogy a világháboru vesztesének már a párizsi békeszerződés keretében szavatolták volna a jogát arra, hogy laza fél évszázaddal később megfogalmazza igényét egy ujeurópai bretton-woods-ra, amely keretében a dollár helyett egy szük körben emmisszált uj euró kerülne bevezetésre aranystandartként, aranyfedezet nélkül, sima papirra nyomott, nyomorult euróbondok formájában. Nekem elég a Kinai Nagyfal. JÓ messze van és piacnak is perspektivikusabb,mint a szoftdemokrata ujnémet fináncterror. Köszönjük Merkel asszony, elvonulhat Kohl mellé.
Akitlosz
2011. december 02. 03:14
Ez a cikk is csak azt tudja, hogy hogyan nincs megoldás. De azt, hogy hogyan van nem. 1. Miért Németország dolga elsősorban pénzelni az EU-t? Németország érdeke az EU elsősorban? Ugyan nem. 2. Ha Németországnak ekkora nagy hatalmas vezető szerepe van az EU-ban, akkor miért az angol meg a francia ott a hivatalos munkanyelv? Miért nem a német meg a francia? Az angolok töredék annyit nem tesznek, nem tesznek az EU-ért. Németországnak a háború után 66 évvel éppen ideje lenne már a saját lábára állnia és nem azzal törődni, hogy mit vár tőle Nagy-Britannia, meg az Egyesült Államok. Amelyek a világ kettő legeladósodottabb országa. Saját külpolitika, saját hadügyi politika és saját pénzügyi politika nélkül nincs értelme ennek az uniózásnak. NATO-ból ki kellene lépni és saját katonai szervezetet alapítani. Ne Európa legyen az ütközőzóna, de a csatlós sem az Egyesült Államok háborúihoz!
arlequin
2011. december 01. 19:33
elolvastam az egész tanulmányt. semmi több az egész mint euro-atlantista szabadkőműves maszatolás a 'lehetséges' felett, miközben a forgatókönyvet hitelesíti, hogy 'jajjaj, meg kell tenni, mert muszáj, különben...'. ez a 'magyar' külügyi intézet. szép, mondhatom p.s.: mondjuk, nem lepődtem meg rajta. eddig is ezt tették, és a mai napig ezt az agymosást tanítják a külker-féle káderképzőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!