Hadkötelesség és helikopterek: mindenki a hadsereg ellen

2011. december 20. 11:50

Több pénzt a honvédelemnek, teljesítsük nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeinket!

2011. december 20. 11:50
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

„Nyáron egy amerikai óriásvidámpark nézőterén az első előadásra vártunk. Megérkeztek az akrobaták, a műsorvezető üdvözölte az összegyűlt nézőket, majd azt mondta, hogy a közönség soraiban aznap ott vannak a haditengerészet és a légierő katonái, valamint családjaik is. Megkérte őket, hogy álljanak fel, s miután felálltak, annyit mondott: ők a mi hőseink, köszönjük, hogy értünk harcolnak. Hatalmas taps köszöntötte a hősöket. Talán nem is érdemes mindezt összevetni a hazai helyzettel, a Magyar Honvédség társadalmi megítélésével, akkora a különbség. Mégis felmerült bennem, milyen jó lenne, ha Magyarországon is hasonló tisztelet övezné azokat, akik itthon vagy éppen életük kockáztatásával külföldi misszióban szolgálják Magyarországot.

Az elmúlt hetekben két ügy is megmutatta, milyen a közvélemény (és különösen a sajtó) alapvető hozzáállása a honvédséghez, mekkora társadalmi támogatást élveznek. Ezek közül a kevésbé érdekes a hadköteles férfiakról felállítandó nyilvántartási rendszer fogadtatása. Az adatszolgáltatást az állami szervek elintézik egymás között, a (háborús helyzet esetén) hadköteles korú férfiaknak semmit nem kell adminisztrálnia, semmilyen külön vizsgálaton nem kell megjelennie emiatt. (...)

Mi minden szól a tárgyalás alatt álló, kifejezetten nagyvonalú amerikai ajánlat elfogadása mellett?

– a baráti orosz technológia cseréje szövetséges amerikaira,
– javul az együttműködési képességünk a NATO-haderővel, különösen szoros kooperáció (pooling and sharing) valósulhat meg a hasonló géptípust használó osztrák légierővel, akik például nem rendelkeznek olyan szimulátorokkal, amiből négyet is tartalmaz a nekünk szánt csomag,
– önálló, O, I és D szintű műszaki karbantartási potenciál kiépítése, azaz a magyar műszakiak minden munkát képesek lesznek elvégezni – ez az orosz technológia esetében nincs meg,
– éjszakai műveleti képességek megszerzése,
– az orosz szolgáltatásokkal szemben kiszámítható árazású ellátás és támogatás,
– civil (például mentési vagy katasztrófavédelmi feladatokra) olcsóbban és rugalmasabban alkalmazható flotta létrejötte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2011. december 21. 02:04
"The UH-1N has a fifteen seat configuration, with one pilot and fourteen passengers."
predator
2011. december 20. 22:35
Na így befejezésként a csehországi szimulátorközpont: http://www.htpostrava.cz/ Ez meg a szimulátort fejlesztő és gyártó orosz cég honlapja: http://www.dinamika-avia.com/
dönci4
2011. december 20. 20:17
Az a majd ötszáz millió dollár amibe ez nekünk kerül szóra sem érdemes.
Akitlosz
2011. december 20. 19:21
Akik külföldi misszióban vannak nem teljesen holtbiztos, hogy ezzel Magyarországot szolgálják. Ezért őket is inkább az amerikai óriásvidámparknak kellene megbecsülnie és nem Magyarországnak. Mi közünk nekünk az amerikaiak hódító háborúihoz? Nem magyar érdek. Nem NATO kötelezettség. Semmiféle olyan NATO szabály nem létezik, hogy egymás agresszor háborúiban részt kellene venni. --- A több pénzt a honvédelemnek elvileg jogos és támogatható. Lenne. Ha lenne miből. Az ország jelenlegi helyzetében semmire sem szabadna több pénzt költeni, ameddig költségvetési hiány van. Azt lenne sürgős megszüntetni, hogy elmúljon az államcsőd veszély és valóban lehessen végre csökkenteni az államadósságot, nem csak megalapozatlanul vakítani róla. Ha egyensúlyi költségvetésben sikerülne megoldani, akkor felőlem lehet növelni a honvédség költségvetését. De hitelből, hiányból, nem kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!