Görög rulett

2011. november 03. 08:31

A görögöktől most azt az illúziót kellene megvonni, amelybe az euróövezeti csatlakozás óta a politikusok ringatták őket.

2011. november 03. 08:31
Szabó Anna
MNO
„Egyrészt a görögök többsége azért utasítja el a megszorításokat, mert azt a nemzetközi szervezetek gyámságának értékelik. Nem kérnek a privatizációból, az adóemelésekből, az elbocsátásokból, a nyugdíjak és a bérek lefaragásából, valamint a 2021-ig tartó nemzetközi felügyeletből. Nem unták meg a tüntetéseket, és nem mentek haza. Joguk van a népszavazáshoz, mert demokráciában élnek, ugyanakkor le kell szögezni, hogy merőben eltér a pénzügyi fegyelemre vonatkozó kultúrájuk az euróövezet tagállamainak többségétől, és ugyanez a fegyelmezetlenség jellemezte az elmúlt évtized görög gazdaságpolitikai vezetését is. A görögöktől most azt az illúziót kellene megvonni, amelybe az euróövezeti csatlakozás óta a politikusok ringatták őket. És ez az, ami nem fog egykönnyen sikerülni. Társadalmi felhatalmazás nélkül biztosan nem. 

Papandreu kormányfő harapófogóba került: egyfelől kötik az uniónak tett ígéretei, már csak azért is, mert Athén a közösség mentőöve nélkül már csak decemberig marad fizetőképes. Másrészt úgy kell fenntartania a többségét a parlamentben, hogy a társadalommal fogcsikorgatva elfogadtatja a mentőövért felkínált, és jelenleg még a legkisebb rossznak számító takarékossági programot. Ha neki ez nem sikerül, egy következő kabinet ugyanezzel a nehézséggel szembesül. Vagy jöhet az államcsőd: a bankbetéteket befagyasztják, a béreket és a nyugdíjakat nem tudja majd fizetni az állam, és az infláció kezelhetetlenné válik. Kérdés, hogy a görögök tisztában vannak-e azzal, valójában milyen lehetőségek közül választhatnak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göbbels
2011. november 03. 17:10
Olyan ez, mintha valaki benősülne egy keresztény családba és később bevallja, hogy buzi és zsidó (alliterációval biboldó buzi). A család aggódik, ő meg röhög magában, jól él és készül a meleg büszkeség napi felvonulásra! Egy rövidebb hasonlattal: 27-en utaztunk a 25 személyes liftben, sűrűn voltunk, hirtelen leállt a lift és akkor kis görög befingott!
Göbbels
2011. november 03. 17:04
Nem értitek? Nincs ingyen ebéd, ingyen lóvé!!! Vagy európai farkat szopnak a görögök, vagy kínait! Ők nyilván a kisebbet, a kínait választották! Nemsokára majd megjelennek a kínai zászlók néhány volt görög szigeten, hegyen, völgyön, stb. Megyek tanulni kínaiul!
brabant89
2011. november 03. 11:40
"Ha görög politikusok beleegyeznek az EU javaslatokba, és a mentőcsomagokat elfogadják, az azt jelenti, görögország idegen államok gondnoksága álá kerül, elveszíti függetlenségét. Az ilyesmit, ha ebbe a politikusok beleegyeznek úgy hívják hogy hazaárulás, és az ilyesmiért akasztani szoktak." Szerintem nem jól látod. Itt Magyarországon is létezik csődtörvény, ha egy cég fizetésképtelenné válik, akkor csődbiztost (felszámolóbiztost) neveznek ki, és minden pénzügyi kérdésben ő dönt. Görögország is fizetésképtelenné vált. A pénzt külföldről, az EU-tól kapja. Ezért elvárható, hogy mindent megtegyen a (rendkívül fájdalmas) pénzügyi konszolidációért. Nem az EU vitte csődbe Görögországot, hanem az ottani kormányok.
Himalája
2011. november 03. 11:19
Azért itt sokan nem fogják fel, hogy miről is van szó. Ha görög politikusok beleegyeznek az EU javaslatokba, és a mentőcsomagokat elfogadják, az azt jelenti, görögország idegen államok gondnoksága álá kerül, elveszíti függetlenségét. Az ilyesmit, ha ebbe a politikusok beleegyeznek úgy hívják hogy hazaárulás, és az ilyesmiért akasztani szoktak. Ha nem most, akkor húsz év múlva. Logikus, hogy Papandreu népszavazásra viszi a dolgot. A másik dolog, emberi jogok. A rabszolgaságot, a jobbágyságot a nemzetközi emberi jogi egyezmények szerint tiltva vannak. A görögöktől ezért nem lehet követelni azt, és arra kötelezni, hogy adják el saját gyermekeik szabadságát, jövőbeni munkájukat. A hitelezők két dolgot tehetnek. Vagy lógó orral tovább állnak, vagy erővel elveszik a görögöktől azt amijük még van. Egy biztos. Az ujjamat sem mozdítanám a hitelezők miatt, kik a magas kamatok és a nagy haszon reményében nyálukat csöpögtetve osztogatták a pénzt a görögöknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!