Népszavazás

2011. november 02. 10:00

Ha referendumban kérdeznék meg az unió 500 millió lakosát, távozzanak-e a görögök az unióból, vajon Papandreu ezt is demokratikusnak tartaná?

2011. november 02. 10:00
Lovas István
MNO

„Hogy Brüsszelnek mennyire azonnal és teljes természetességgel a demokráciára tüzet okádó kínai sárkány jutott eszébe mentsvárként, annak bizonyítéka, hogy a 440 millió euróról 1000 milliárd euróra felpumpálni kívánt uniós mentőalap igazgatója csütörtök hajnalban alvás nélkül a csúcstalálkozóról Pekingbe sietett, hogy a kínai vezetőket kérlelje a segítségre. Válasz helyett tegnap estig udvarias mosolyt kapott.

Hogy kérlelésük holnap a franciaországi Cannes-ban, a világ húsz legfontosabb országa vezetőinek csúcstalálkozóján folytatódik, az kétségtelen. És az is, hogy ha az eddig már 500 milliárd eurós európai államadósságot magánál tartó Peking hajlandó segíteni, annak nagy ára lesz. Európa fölött az égbolt napról napra sötétebb lesz. Hétfőn New Yorkban jelentették be a belga, olasz, ír és portugál államkötvényekre túlzottan játszó amerikai pénzintézet, az MF Global összeroppanását, ami a transzkontinentális földrengést okozó Lehman Brothers csődje óta a legnagyobb bukás.

Görögország uniós tagságának története a hazug statisztikai adatok szolgáltatása, a saját lehetőségeiken messze túlmenő költekezés, a követelőzés és a zsarolás. Felmerül ugyanakkor a kérdés: ha – mint a lisszaboni szerződés már lehetővé teszi – uniós kezdeményezésre referendumban kérdeznék meg az unió 500 millió lakosát, távozzanak-e a görögök nemcsak az euróövezetből, hanem az unióból is, vajon Papandreu ezt a népszavazást is demokratikusnak tartaná?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2011. november 02. 13:34
Jó írás, jó nagy ökör írás.
bigyomail
2011. november 02. 12:56
10 éve nem olvastam ilyen jó írást Lovastól. Remélem visszatér ehhez a régi stílusához!
JackHárpi
2011. november 02. 12:16
Nagyon jó írás Lovas István! Végre!
Senye Péter
2011. november 02. 10:33
Görögországban persze nem jól állnak a dolgok. De valami az Uniónál sincs rendben, ha a görögök ilyen fejfájást tudnak okozni. Csak nehogy az legyen a vége, hogy nagyot ütnek...mondjuk Irán fejére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!