A kapitalizmusnak most tényleg annyi?

2011. november 14. 17:37

A neoliberalizmus (angolszász területen neokonzervativizmus) korunk ordas eszméje.

2011. november 14. 17:37
Balavány György
Balavány György
Mindennapi

„A neoliberalizmus (angolszász területen neokonzervativizmus) korunk ordas eszméje, amely a szabadság jelszava mögött a pénztőke globális uralmát valósítja meg. Alapítványokon, elképesztő hatalommal bíró nemzetközi bankokon és kereskedelmi szervezeteken (pl. Világbank, WTO), valamint megvásárolt politikusokon át fejti ki hatását. Az államot és a közszférát lebontja, a nemzeti gazdaságot leárazza és kifosztja. Fontos ismertetőjegye a megszorítás, vagyis az árak és közterhek emelése, a szociális háló elszaggatása, a közszolgáltatások fizetőssé tétele, azt hangoztatva, hogy a költségvetési hiány miatt nincs más lehetőség.

Ezzel persze együtt jár a munka- és megélhetés nélküliek számának növelése, valamint a lakosság eladósítása. (A munkanélküliséggel küzdő, eladósodott országokat kifejezetten szereti a nagytőke, mert ott az emberek olcsón és csöndben dolgoznak.)

A hatalom, mely továbbra is kiszolgálja e rendszert, mondhat bármit, de nem fogja az adófizetők pénzét közigazgatásra és állami intézményekre fordítani, hiszen akkor nem lenne miből finanszíroznia külföldi befektetők adókedvezményeit, sem a külföldi bankokba ömlő uzsorakamatot, sem a beruházásokat, amelyek célja – bármekkora és társadalmi és környezeti pusztítás árán – luxus-infrastruktúrát biztosítani a honi lakosság kizsákmányolásához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2011. november 15. 10:16
A kapitalizmusnak most tényleg annyi?? Ma már azt sem tudjuk, mit nevezünk kapitalizmusnak, miként az is homályban marad, hogy az mi volt, amit szocialista rendszernek neveztünk. Szerintem érdemes elolvasni a teljes cikket, mert Balavány elég jól beletrafált a neoliberális fertőbe. Mert, hogy a kapitalizmusnak nem annyi, az valószínű, na de mi lesz azzal, amit neoliberalizmusnak nevezünk?! Most kellene egy Shakespeare vagy egy Katona József, aki kellő drámaisággal döbbentené rá Európát és Amerikát a valóságra. A fejlett világnak még nincs hajlama a szabadelvűség mögé látni. Úgy hitték, valamiféle magasabb eszmeiséget hordoz, amit ők teremtettek meg és amelyet terjeszteni kell. Ma pedig még nem képesek elfogadni, hogy végzetesen tévedtek. Minden bajunk innen ered. Nekünk pedig marad a pénzvilág és a banki uzsorakamatok elleni egyre kétségbeesettebb és egyre kilátástalanabbnak tűnő hadakozás. Balavány ritka jó cikket írt. Hogy felvetik, nem mutat kiutat? Nem az ő dolga. Na, meg szeretném már látni azt az embert, aki a kiutat úgy tudja kijelölni, hogy az megvalósítható is egyben.
korona
2011. november 15. 09:54
Tömegskizofrénia. Hiányzik az ellensúly. A másik pólus megszűnt és azóta folyamtosan keressük, de a választék közül nem tudunk egyetlen megfelelőt sem találni.
korona
2011. november 15. 09:44
Világjelenség! Megvalósulás vajúdásában van a globalizáció. Ha nem tehetsz ellene, csatlakozz. Ordítunk, hogy fáj, mégis biztatjuk a kínzóinkat, hogy csak folytassák, miközben lobogtatjuk a feliratot, hogy le a kínzókkal. Agymenésünk van.
lionheart
2011. november 14. 22:34
Balavány az Északi államokkal, Franciaországgal példálózik, hogy ott mennyire fejlett a szociális háló a teljes cikkben. Én sajnos pesszimista vagyok ebben az ügyben: a bevándorlás a jóléti nyugati államokba folyamatos probléma, ahol éppen a fejlett társadalmi szolidaritás és önzetlenség miatt nem tudnak velük mit kezdeni. Tolerancia van az egyik részről, és ezt mocskos módon kihasználják a beilleszkedni nem tudó, nagyobbrészt parazita életmódot folytató bevándorlók (persze, tisztelet a kivételnek). Szóval, csak annyit mondok, hogy a példaként felhozott államokban is nemsokára szigorítani fogják ezeket a szabályokat, és, mivel az Afrikai és muzulmán országok egyre jobban szaporodnak és egyre nagyobb lesz az élelmiszerhiáy (már csak a klímaváltozás miatt is) úgy nőnek majd a társadalmi feszültségek, és még örülhetünk, ha nem lesz polgárháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!