Sámánhalálok

2011. október 06. 07:21

A színészsámánok, a festősámánok, a muzsikus sámánok anyagi helyzete kétségbeejtő, egységesen.

2011. október 06. 07:21
Apáti Miklós
Magyar Hírlap

„Talán a magyar irodalom egyik sámánja, Örkény István volna képes egyperces novellává tömöríteni ezt az MTI-hírt: »rejtélyes sámángyilkosságok foglalkoztatják a hatóságokat Peruban, ahol kevesebb mint másfél év alatt 14 sámán lett erőszak áldozata vagy tűnt el az Amazonas vidékén.« Peruban ugyanis az történik, hogy a szegény indiánok szegény gyerekei hiába járnak gyógykezelésre a sámánokhoz, azok nem tudják meggyógyítani a legyengült kis testek fertőzéseit, és meghalnak. Az indián apák ezért megölik vagy elüldözik sámánjaikat, minek vannak, ha nem tudnak semmit, még gyógyítani sem.

Kár a kicsi indián porontyokért, de ugyanígy kár a kulturális örökség hordozóiért, a sámánokért is.

Európa s benne Magyarország helyzete kicsit más. Itt nem ölik meg a sámánokat, csak nem hagyják őket működni, s emiatt nem működik a kultúra sem. Még van színház, még van elég kiállítás, koncert, de film már nemigen van például. Miért? Hallom a kórust, nincs rá pénz. »Nemcsak a kultúrában nincs, hanem az egészségügyben, az önkormányzatoknál és a nyugdíjalapban sem. Az egész országban nincs.« (MH, szeptember 27.) A színészsámánok, a festősámánok, a muzsikus sámánok anyagi helyzete kétségbeejtő, egységesen. Még játszanak, még festenek, még muzsikálnak, de egyre kevesebben figyelnek rájuk jobbról is, balról is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Winston Smith
2011. október 06. 11:16
Sajnos ez a helyzet. Egyébként csodálkozom, hogy a jobboldali sajtó időről -időre, és szerintem egyre gyakrabban "kriptikus", értsd kódolt cikkekben bírálja a kormányt. Torkos Matild, Michnai Attila az egykulcsos adót nem mondom hogy bírálja, hisz kódfejtő készlet kell hogy megértsük miről beszélnek, de valami hasonlót csinálnak. Bújtatott kritika, ilyesmi. Most meg itt van az Apáti. Számomra nagyjából egyértelmű, hogy miről beszél: Vannak ezen kicsi országunkban reprezentatív, nemzeti ikonná, legendává magasztalt művészek - pl. Makovecz - amivel önmagában semmi baj nincs, viszont a többi 99% meg pénz hiányában éhen dögölhet. Ja és azt tegyük hozzá, hogy ebben a környezetben kivételesen undorító, amikor a Jáksó nevű genetikai hulladéknak csúsztatnak oda finoman 2 milliárdot. Hogy legyen szappanopera a kibaszott tévében. Sajnos teljesen igaza van a cikkírónak.
Petrov
2011. október 06. 08:15
Baszki, és egy ilyen "cikk"ért fizetnek is. Méghogy nincs pénz az országban, lószart nincs - csak nem ilyen faszságokra kéne elverni
marko11
2011. október 06. 08:03
Elég csak a NAGYÍTÁS c. kulturális/közéleti hetilap esetére utalni. Megalapították Csoóri Sándorék az országgyűlési választások előtti hónapokban. Megszűnt a Fidesz győzelme utáni hetekben! (Jelenleg tehát kortárs magyar írónak nem maradt más heti fórum, mint a kormánypártisággal nem vádolható ÉS.) Ki érti ezt?
El Topo
2011. október 06. 07:52
Azért ennyire nincs nagy baj, kedves Apáti úr. Majd a megfelelő festő, muzsikus és egyéb sámánok azért belekerülnek abba a grandiózus projektbe, ami az alaptörvény asztalát örökíti meg a csodálkozó utókor számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!