Újra itt a recesszió - vagy talán el sem ment?

2011. szeptember 04. 12:49

Az amerikai probléma politikailag kisebb, gazdaságilag viszont jóval nagyobb, mint az európai.

2011. szeptember 04. 12:49
Heim Péter
Heti Válasz

„Sokan azt mondják, Európa nagyobb válságban van, a tények azonban mást mutatnak. Az amerikai állam bruttó adóssága eléri a GDP 100 százalékát, ami lényegesen magasabb az európai 85 százaléknál. Nem beszélve arról, hogy az Egyesült Államok folyó fizetési mérlege jelentős deficitet mutat, míg Európáé egyensúlyban van. Emellett a lakossági fogyasztás az USA-ban hat százalékponttal magasabb a GDP-hez képest. Az év elején többször elmondtam, hogy Amerika gazdaságilag nagyobb bajban van, és a dollár gyengülni fog. Eddig 5 százalékkal gyengült a zöldhasú, és az európai szuverén adósságprobléma elleni egységes fellépés esetén a mostani 1,40-1,45 közötti szintről akár 1,5 dollár fölé is mehetne az euró árfolyama.

Az amerikai probléma politikailag kisebb, gazdaságilag viszont jóval nagyobb, mint az európai. Az Egyesült Államokban hatalmasak a makroproblémák, de az árfolyam nem rögzített, így a dollár leértékelésével átmenetileg javíthatnak a helyzetükön. Csak idő kérdése a bankóprés újraindulása, és ma már csak a mikéntjére keressük a választ. Érzésem szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed októbertől állampapírok helyett kockázatos eszközöket fog vásárolni, méghozzá havi 30-50 milliárd dolláros nagyságrendben, mintegy 9 hónapon keresztül, vagyis addig, amíg reményeik szerint a piacok stabilizálódnak. A Fed emellett ígéretet tesz - illetve már tett is - az alacsony kamatokra. Szinte biztos, hogy az infláció az évtized második felétől újra felüti a fejét.

Európában az egyes államoknak az euróövezet miatt egyértelműen a nehezebb, s szerintem az egyetlen járható utat kell választaniuk: a költségvetési szigorítást. A politikusok számára ma már nem opció az euróövezet szétesése, hiszen ebben az esetben a befektetőket érő veszteségek elviselhetetlenek lennének, ami azonnali likviditási és fizetési válságot, s így reálgazdaságit is okozna. Európában a helyzet reménytelennek tűnik, mivel mindenkinek jelentős áldozatot kell hoznia - a befektetőknek, a jegybankároknak és a politikusoknak egyaránt -, s egy ilyen kompromisszum összehozása rendkívül nehéz. A 2007 és 2009 közötti tőzsdei összeomlás akkor ért véget, amikor a döntéshozók a piac elé mentek, és az árfolyamok elég mélyre süllyedtek. Most szintén hasonlóra kell várnunk. Egyrészt az áraknak elég mélyre kell esniük, másrészt a döntéshozóknak jóval proaktívabbnak kell lenniük. A megoldás viszonylag egyszerű: erőteljes monetáris lazítás kínálatoldali fiskális kiigazítással és az amerikai fogyasztási adó bevezetésével együttesen. Emellett az európai perifériák régi adósságainak egy részét le kell írni fiskális kiigazításért és monetáris lazításért cserébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2011. szeptember 05. 07:17
Mikor a recesszió lehetőségéről beszélünk, nem kellene elfeledkezni a "virtuális pénz" (lufi) szerepéről. Magam kicsit alábecsültem a mennyiségét, de szakember állította, hogy a világ GDP-jének kb tízszerese a mennyisége. ( kb 40-szer forog évente a piacon) Ez a semmiből keletkeztetett pénz helyet keres a reálgazdaságban. Arany, svájci frank, nyersanyagok, élelmiszerek ára emelkedik. Az élelmiszer árak emelkedése egyrészt éhinséget okoz egyes helyeken (forradalmak lesznek), másrészt csökkentik a fogyasztást. A drága nyersanyagok, energia a másik oldalról fogja satuba a reálgazdaságot. Már most se érdemes termelni. Hitel kihelyezésből, tőzsdézésből, biztosításból sokkal nagyobbat lehet kaszálni. A dollár inflálódni fog - jól írja Heim Péter - de nem lesz látványos összeomlás. Lassan főlünk meg, mint a béka. Hirtelen nem lesz mit enni a világ egyes részein és elindulnak az emberek oda ahol van.
Akitlosz
2011. szeptember 05. 02:32
Kellene, hogy vigasztalja Európát, hogy az amerikaiak gondja nagyobb? A lehetőségeik is nagyobbak. Pl. a világ első számú tartalékvalutája az amerikai dollár, így ha azt rontja az amerikai állam, akkor nem csak a saját állampolgáraival szúr ki, de az egész világgal fizettetik meg az amerikai költségvetési hiányt. Az EU ezt jóval kevésbé teheti meg, ráadásul ha az euróból még gagyibb pénzt akarnak csinálni, akkor eleve értelmetlen a léte, kár volt bevezetni, ha csak annyi lesz a presztizse, mint a görög drachmának.
Autofocus
2011. szeptember 05. 00:20
Heim Péter jól tolja a kontentot, és a számból vette ki a szót. Mondjuk ki, mára a befektetések "piacán" (mintha a piac szóhoz mára bármi köze lenne a hagyományon kívül) olyan védett burkot vonhattak az úgynevezett befektetők (mondjuk ki, magán, vagy intézményes spekulánsok) maguk köré, hogy a drasztikus veszteségek előbb a bank, majd a bankközi alapoknál, végül az államoknál kötttek ki. Én azok oldalán állok, akik mihamarabb bevezetnék a Tobin-adót: a mai válságért gyakorlatilag egyértelműen a túl likvid, túl könnyen, túl gyorsan végrehajtható tranzakciók a felelősek, amelyekkel a másik óriási bűnt, a túl sok lépésben értékpapírosított követeléseket lehet adni-venni. Megoldási javaslatom: - Maximalizálni az értékpapírosítási szintek számát (vagyis: ugyanazt az adósságot legfeljebb 3-4 szinten lehessen "újracsomagolni", annak érdekében hogy a termékek kockázata átlátható maradjon, - Limitálni a tőkeáttét mértékét - Továbbá bevezetni a minden pénzügyi tranzakciót, tőzsdei, árutőzsdei, OTC, stb műveletet terhelő tranzakciós adót. Ez hozzájárulna hogy a pénzügyi termékek tényleg csak a reálgazdasági tranzakciók közvetítőezközei lehessenek, és ne fúvódhassanak fel önálló életre kelt mégis villámgyors gólemekké, melyek egy nem létező mögöttes teljesítmény látszatát keltik, majd összerogyó elefántként összetörnek mindent a reálgazdaság törékeny porcelánboltjában.
korona
2011. szeptember 04. 16:41
Legyek őszinte? Engem nem érdekel az USA nyomora vagy ragyogása, mert nem ott élek. Engem Magyarország érdekel és az, hogy itt Nyugat-európai fizetések, nyugdíjak legyenek, hogy meg tudjunk tiszteségesen élni. Mert már nagyon sokan ezt sem tehetik. Én itt Magyarországon alig láttam USA terméket vagy szinte egyáltalán. Pedig biztosan jó a minőségük. Egyszer volt itt az Oktogonon egy Rotschild ABC, ahol vásároltam egy New Yorkban előállított jegesteát. Kiváló volt. Na, de a Rotschild bezárt - ismeretlen okokból, pedig sok-sok sertéshúsból készült, igaz nem amerikai kiváló terméket is árultak benne. Tehát: vagyok olyan önző, hogy jelen esetben csak azt szeretném, hogy nekünk, magyaroknak menjen jól, a külföld nem érdekel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!