Füstbement kétharmad?

2011. július 14. 12:21

Ha én Gréczy Zsolt lennék, remek összeesküvés-elméletet fabrikálnék, segítségül hívva azt is, ami a dohánylobbival kapcsolatban történt.

2011. július 14. 12:21
Stumpf András
Heti Válasz

„Adott ugye a minden korábbinál erősebb felhatalmazású párt a maga kétharmadával, a kormány szembefordul, akivel csak akar, kokit osztogat, stb., ám amikor a cigi meg a dohány jövedékiadó-emeléséről szavaznak, az utolsó pillanatban kikerül a tervből az emelés. »A dohánylobbi erősebb volt« - mondja ki erre magyarázatféleképpen Balsai képviselő az újkori magyar politikatörténet egyik legőszintébb mondatát, ami egyfelől dicséretes, másfelől viszont aggasztó és semmiképp sem maradhat ennyiben a dolog. A dohánylobbi ereje ugyanis nem az izomzatában rejlik, tök mindegy, gyúrnak-e a lobbisták, szednek-e szteroidokat... Tőkeerőről beszélünk. Pénzzel tudják eltéríteni egy-egy parlamenti döntés útját, semmi mással. Két lehetőség van.

Vagy néhány képviselőt fizetnek meg, s a párt nem tud róla - ez esetben olcsóbban kijönnek - vagy a pártnak tesznek ígéretet erre-arra. Ha az elsőként vázolt forgatókönyv szerint ment itt a (bűn)cselekmény, akkor az említett képviselők fejét kell venni. Képletesen, persze. Mindenesetre muszáj kideríteni, mi is történt pontosan, mert ha nem derül ki, óhatatlanul az a látszat keletkezik, hogy a második számú forgatókönyv szerint játszott itt mindenki. (Írom mindezt dohányosként, úgy, hogy személy szerint jobban járok az olcsóbb cigivel - az emelés után elvesztegetett forintoknál viszont sokkal rosszabbul járok akkor, ha a parlament nem úgy működik, ahogy kellene neki.)

Visszakanyarodva tehát a parlament működésére: a negatív példák mellett is bizonyára számos érv van az elmúlt évben megtapasztalt modell mellett. De. Ahogy dohányügyben, úgy ez esetben is tiszta víz kellene a pohárba. Megvan rá a lehetőség is. Bármikor lehet alkotmányt, házszabályt módosítani. Ha a kormány szerint a kormány előterjesztéseihez semmi szükség vitára - merthogy a kormányfő szerint láthatóan ez a helyzet -, az érthető álláspont, de akkor ilyen szabályokat kell alkotni. Minek akkor az eljárásjog mögé bújni, egyéni indítványnak álcázni, ami nem az?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andrasvirag
2011. július 14. 21:00
minden valószínűség szerint ez az év lesz az első, amikor Magyarországon több roma gyerek születik, mint magyar. Erről persze mindenki kussol, csak tudnám, miért.
Öreg
2011. július 14. 20:44
Mintha már szerepelt volna a híradásokban, hogy ezt az adót- a csempészet visszaszorítása érdekében- még az idén egységesítik az Únióban. Ezért maradt ki a mostani törvényekből.
bini
2011. július 14. 20:35
Én tegnap hallottam Hörcsig Rihárdot borsodmegyei képvíselőt aki előterjesztette, hogy vegyék ki a mostani szabályzásból a dohánytermékek különadóját. Semmi különleges nem történt, mivel nem került le véglegesen, csak más formában lesz realizálva, mivel ha most még idén bevezetik azt az elképzelést ami az eredeti volt, azzal az idei költségvetésbe nem bevétel lesz, hanem összeségében kiesés. Ezért Matolcsyval is megtárgyalta az ügyet és arra a következtetésre jutottak, hogy a dohánytermékek az adótörvények alá tartozzanak, mert akkor az egy állandó és kiszámitható bevételt tud biztósítani. Ez az öszi adótörvényeknél lehet 2012 es évtől hatájba léptettni, ami nem csak a szektor egyes részeit súlytja, hanem általánosan mindenkire terhet ró aki terméket veszi és nem csak az előállítot. Na ez az a nagy lobby ami bejőtt, s szerintem valóban a jövedéki adóval kell variálni és nem az előállítokat külön "birságolni", mivel ez akár munkahelyekbe is kerülhet, s pont borsodban a legrosszabb helyzetü megyében. Várjuk mi történik összel az adótörvényeknél és utánna lehet replikázni.
trendo
2011. július 14. 12:56
Nem dohányzom. De öreg szomszédomnak, szívességként, mikor vásárolni megyek, persze, hogy megveszem az a számára egyetlen örömet jelentő doboz cigarettát. Nem olyan régen ki kellett pótolnom a pénzt, amit a bagóra adott. - Felemelték a jövedéki adót a rohadtak! - mondta az árus. Az öregúrnak bejelentettem az árváltozást. Legközelebb, mikor újabb vásárlásra került a sor, az elszámoláskor az öreg szeme gyanakvóan villant. -M ost mondta be a rádió, hogy visszaszívták a dolgot! Hogy is van ez, édes fiam?! A pofámról égett a bőr. Gyanúba keveredtem. Ezentúl senki nem mossa le rólam a gyanút, hogy a kirótt, majd visszavont adót én teszem zsebre. Persze, tehetném, hogy a békésség kedvéért lenyelem a különbözetet, amely most ki tudja, kinek a zsebébe (nagyker, kisker?) a zsebébe vándorol. De tudjátok... A jó kurva anyját az ilyen kormánynak. (És ha van macskájuk, hát annak is!:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!