Európához tartozunk

2011. július 27. 12:04

Nehogy azt higgyük, hogy az óvilág nem tud megküzdeni jelenlegi problémáival. Mi pedig menekülünk előle?

2011. július 27. 12:04
Rajcsányi Gellért
Mandiner

„Idéztem Cs. Szabó Lászlót, aki évek óta egyik szellemi iránytűm: akárhol ütöm fel írásait, mindig beletalál. A legsötétebb idők kezdetén, 1942-ben arról írt: »a magyar ember a méltatlan és félelmes Európa ellen csak egy mélyebb Európával védekezhet« (Mérleg I.-II.); És egy világháború minden tapasztalatával írta azt: „Ma már felbőszít, ha valaki elköszön a kultúrától s megvetem azokat, akik nem hisznek többé Európában. Európát nem lehet úgy körülállni, mint egy égő erdőt. Benne kell maradni, mert a tűz legfeljebb tisztásokat mar ki a sűrűjéből. Aki kifut belőle, elvesz a pusztában” (Két part; 1944). Figyeljük az évszámokat! A pusztuló, és mégis újjászületni élni akaró Európa magyar hangja ez. Önmaga legsötétebb démonaival nézett szembe akkor az óvilág. Hol van ma ehhez képest egy adósságválság vagy egy euróválság? (Csak 2002 januárjától él a közös pénznem a jelenlegi formájában: az eurón kívül is van élet.)

A háború után sok helyütt nulláról kellett újrakezdeni a vén kontinens felépítését. A szerencsés Nyugat egy még nyugatibb ország segítségével kihúzta magát a bajból, és keresztény-konzervatív államférfiak lefektették az egységes Európa alapjait. Mi ebben nem vehettünk részt: rajtunk ült egy keleti hatalom, és akkor is voltak sokan (ki elvből, ki elvtelenségből, ki a nálunknál sokkal nagyobb hatalommal való találkozás igézetéből), akik kijelentették: a Nyugat hanyatlik, és nekünk Keleten a helyünk. Gondoskodtak is arról, hogy »gyorsuló sebességgel távolodjunk el« attól a zónától. Európa szerencsésebb fele milliókat követelő háborúk után, a romokból építette újjá a szabad Európát. És most romok sincsenek sehol. Ha nekik akkor sikerült, akkor nehogy azt higgyük, hogy az óvilág nem tud megküzdeni jelenlegi problémáival. Mi pedig menekülünk előle? Bele a keleti sztyeppékbe meg a tőlünk teljesen idegen ázsiai civilizációba, annak is a materialista, vadkapitalista birodalma alá?

Azt írtam, bosszantanak a hanyatlásvíziók. Persze, izgalmas, zsigerekre ható érzés bomlásról, a pusztulásról, a negatív utópiákról való elmélkedés. De nagyobb szellemi kaland lenne az európai örökség újrafelfedezése, értékeink és eszméink változó korra való adaptálása. Mi lenne, ha inkább Európa újragondolásában, a belső problémáira való megoldások keresésében vennénk részt, mintsem a reálpolitika és ködevés határán billegő, vulgárfilozófiailag megtámogatott, NENYI-vel leöntött Kelet-rajongásban?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nexialista
2011. július 28. 10:07
(alábbi idézet Berne-től származik, l/a. Én+ Te+ Ők+ Ez az öszetartó család demokratikus közösségi pozíciója, egyfajta ideál, melyre sokan vágynak, s melynek mottója: "mindenkit szeretünk". /b Én+ Te+ Ők- Ez a demagógok sznob- avagy gengszterbanda-pozíciója, jelszava a "Kinek kellenek ők?". 2/a. Én+ Te- Ők+ Ez az agitátorok és elégedetlenek, valamint bizonyos típusú misszionáriusok pozíciója. Lényege: "Ti rosszabbak vagytok, mint ők odaát." /b. Én+ Te- Ők- A magányos, felfuvalkodott kritikus pozíciója, tiszta formájában meglehetősen arrogáns beállító-dás. "Mindenki hódoljon nekem, és imádjon, amennyire csak az ilyen alantas lényektől telik." 3/a. Én- Te+ Ők+ Az önsanyargató szent vagy mazochista, a melankolikus pozíció tiszta formája. "Én vagyok a Világ legértéktelenebb embere." /b. Én- Te+ Ők- Annak az embernek a szervilis pozíciója, aki jutalom és kiváltságok érdekében dolgozik valakinek, sokkal inkább sznobságból, mint igazi szükségből. "Én megaláztam magam, és Te bőkezűen megjutalmaztál, nem úgy, mint azok az ócska alakok odaát." 4/a. Én- Te- Ők+ A szervilis irigység és némely politikai irányzat pozíciója. "Azért gyűlölnek bennünket, mert nekünk nem megy olyan jól, mint nekik." /b. Én- Te- Ők- A cinikusok pesszimista pozíciója, és azoké, akik hisznek az eleve elrendeltségben és az eredendő bűnben. "Egyikünk sem jó sehol semmire."
brabant89
2011. július 28. 00:46
Ne haragudj, de te nem Orbánnak a kérdéses mondatát értelmezted. Én azt kértem, hogy ezt értelmezd: "az a régi világ szerintem inkább börtön volt, mint otthon, de – legyünk megengedőek – legfeljebb kényszerlakhely volt a magyar nemzet számára" ugyanis ez verte ki sokaknál a biztosítékot. Ezt Orbán maga mondta, nem mások adták a szájába. "Bosszantó, hogy egyesek tudatosan félreértelmezik," Mert hogyan kell a fenti mondatot helyesen értelmezni?
mélyszittya
2011. július 27. 20:51
"...Orbánnak mindent fel kell tupíroznia, ami vele történik..." Alighanem igazad van. Valszeg, amikor kimegy szükségét végezni a kert végi árnyékszékbe, akkor épp "szüli a jövőnket" . Mit mondjak: a szelét már érezzük...
smalladam
2011. július 27. 17:04
kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin, kumin
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!