A balliberális értelmiség öt böszmesége

2011. július 01. 16:24

Részben mert akkor még létező pártjuk, az SZDSZ a szocialistákkal szövetkezett, részben Beszélő-olvasói reflexből kötelezőnek tartják magukra nézve a baloldaliságot.

2011. július 01. 16:24
Tokfalvi Elek
Hírszerző

Hogy ma hányan vannak a balliberálisok, azt nem lehet felmérni, mert a beteges magyar választási rendszerben nincs pártjuk, de - ellentétben a tényleges (azaz józan) konzervatívoktól veszett …-okig terjedő létező jobboldali közmegegyezéssel - egyáltalán nem holmi halott erő ez.  

Ellenkezőleg, eleven és dinamikus. Létrehozta a legnagyobb politizáló civil mozgalmat, a Millát. Hívőkből áll. Ugyanolyan szilárd értékrendje és megingathatatlan tekintélyhierarchiája van, mint a Fidesznek. Amellett egészséges sokféleség jellemző rá, ugyanúgy vannak itt egymást utáló, lenéző, egymással szóba nem álló emberek, mint minden erős politikai táborban. (A Fidesznek az erőltetett egyszínűség lesz a veszte.) Képes politikusmentes tömegtüntetéseket rendezni. Jó nemzetközi kapcsolatai vannak. Nem, nem globálzsidó összeesküvés; egyszerű nyelvi kérdés.(...)

Az első rögtön az az elképzelés, hogy aki liberális, az csak baloldali lehet. (Ez viccesen egybeesik a részint a fideszista, részint a nyilas nézettel.)  

A csoport tagjai mindig is utálták a »balliberális« jelzőt (ezt a csírázó jobboldali sajtó aggatta rájuk 1991 tájékán), de részben mert akkor még létező pártjuk, az SZDSZ a szocialistákkal szövetkezett, részben épp a támadások miatt, részben Beszélő-olvasói reflexből kötelezőnek tartják magukra nézve a baloldaliságot: azt a helyzetet, hogy az elnyomók ellen harcolnak. Elnyomás - elnyomás, akár avantgárd színigazgatók, akár romák, akár jobbikos érzelmű rendőrök a szenvedő alanyai. Az »odaállok mindenki mellé, akit bánt a kormány« reflexe pedig kiválóan alkalmas egy fészbukos mozgalom működtetésére, de párt felépítéséhez kevés. Ahhoz hideg fejre, szorgalmas tájékozódásra és jelszavakon meg sértettségen túli agykérgi tevékenységre van szükség..”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!