Orbán kijátssza a kínai kártyát, ám kísért a múlt

2011. június 28. 10:34

Miért kell átesni a ló túlsó oldalára? Miért kell azonnal egyoldalúan történelminek nevezni egy „szövetséget”, ami egyelőre nem több mint a gazdasági kapcsolatok bővítése?

2011. június 28. 10:34
Sebők János
HVG

„Alighanem mindenkiből ellenérzéseket vált ki, ahogy a »szervek« a kínai kormányfő látogatása kapcsán rendőrállamra emlékeztető módon intézkedtek a nálunk élő tibetiekkel, s a velük szimpatizáló civil szervezetekkel szemben. (Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már vizsgálódik az ügyben). A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba – törvényes indoklás nélkül – berendelték a Magyarországon élő tibetieket, miközben átlátszó érvekkel betiltottak a tüntetéseket. Aztán a magyar rendőrök tibeti zászlókat csavartak ki az Oktogonnál összegyűlt tiltakozók kezéből, civil ruhás nyomozók pedig megakadályoztak minden Tibetet támogató akciót (a fidesz.hu-ról is lekerült a Free Tibet blog). Felmerül a kérdés, hogy a rendőrség a jövőben is fellép mindazon külföldi és magyar állampolgárok ellen, akiknek a cselekedetei, megnyilvánulásai sértik a kormányzat pillanatnyi érdekét?

Ezek az incidensek azért is érdemelnek külön figyelmet, mert a szocialista kormányzás alatt Semjén, Kövér, Németh, Balog többször is demonstráltak, illetve hangsúlyozottan szót emeltek a tibetiek mellett, 2008-ban pedig a Fidesz Tibet-határozatot terjesztett elő a parlamentben, amelyben felszólították a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és vessen véget az erőszaknak a tartományban. A pekingi olimpia alkalmából is számos jobboldali vezető szájából hangzottak el elítélő vélemények, ám ők most nemcsak hangsúlyozták a barátságukat a kínaiakkal, de volt, aki szokatlan gesztusként a repülőtérre is kikísérte a külföldi vendéget. Vajon mi indokolta ezt a megkülönböztető ragaszkodást? Bár Magyarország most már deklaráltan Kína stratégiai partnerének tekinti magát, miért kell ennyire túlhangsúlyozni az új Nagy Testvér iránti elkötelezettséget? Miért kell átesni a ló túlsó oldalára? Miért kell azonnal egyoldalúan történelminek nevezni egy »szövetséget«, ami egyelőre nem több mint a gazdasági kapcsolatok bővítése?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. június 28. 20:26
Elítélem a han kínai etnikai hegemóniát és diktatórikus expanziót! De (!) egy magászsíntű vedéglátás és baráti látogatás alkalmával ki kell zárni minden aktuálpolitikai és a vendég belügyeinek kérdéseit taglaló megnyilvánulást. Még akkor is ki kell zárni, ha annak súlyos igazságtartalma van. Mert a vendéglátás udvariassági szabályai ezt megkövetelik. Különösen egy olyan ural-altáji-turáni néptől követelik meg, amilyen a magyar! Tehát nem egy magas szintű látogatást, vendégfogadást kell felhasználni, -az udvariassági szabályok felrúgásával- arra, hogy a vendég belpolitikai anomáliáit kipellengérezzük. Ez nem az a hely és nem az az alkalom! Hatékonysága nulla viszont a Magyarországra látogató vendég számára érzelmi kérdés és maradandó sértés. Amikor a Kínai külügyminiszter látogatott Magyarországra én voltam az egyik fő ordítozó és tiltakozó a követség előtt. Ujgur testvéreinkért és a tibetiekért tüntettem. Öblös, a követség emeleti ablakain is behatoló hangom egy szakasz rendőrt csalt hatókörömbe. Az igazolás alatti szünetet kihasználva újult és még nagyobb hangerővel folytattam. Már többször leírtam, hogy elítélem a han kínai etnikai expanziót és hegemóniát. De ez az alkalom, most nem erről szólt! Ez a magas szintű látogatás most a magyar érdekekről szólt, amely minden esetben és mindenki előtt prioritást élvez. Mert, ahogy a mártír Bajcsy-Zsilinszky Endre is mondotta egykoron. "magyarságomért az ördöggel is cimborálok, de ha kell akkor magyarságomért az Istennel is szembeszállok". Az események menetét mindig azoknak a dolgoknak kell meghatározniuk, amelyek a magyarság érdekeit előrébb viszik. Ezt tudniuk kellene a magyarországi tibetieket patronáló liberális, transz-nacionális, kozmopolita csoportoknak is. Azoknak, akiket a palesztin arab ügyek melle nem igen látni mozgolódni és zászlót lengetni Budapest utcáin. Élek a gyanúperrel, hogy ez a tiltakozó akció valamiféle szolidaritással leöntött cirkusz lett volna " kibaszok én veletek Orbán, meg a kínai vendégeiddel" dramaturgia szerint előadva. Ez a látogatás most NEM (!) a tiltakozásról szólt! Különösen nem akkor, amikor Kínában jelenleg, semmihez nem fogható hatalmas magyar képzőművészeti kiállítás van. Amelyet az urbano-liberális magyarországi transz-nacionális értelmiségi elit azért támad, mert "túl magyar". Megint eszembe jut a vak Izsák esete Jákobbal. Azzal a Jákobbal, akiből később Izrael lesz. Aki karjára tekerve a szőrös kecskebőrt azt az érzetet keltette az öreg vak apjában Izsákban, mint ha Ő lenne Ézsau, az elsőszülött fiú. Nos ezek a liberálisokká vált utódok ez esetben nem a kecskebőrt tekerték a karjukra, hanem a Tibet melletti szolidaritás szólamát. Mi erre azt mondjuk, mint ahogyan az öreg Izsák is mondotta vala " a kéz az Ézsaué, de a hang Jákobé". Mazel tov!
narmer
2011. június 28. 17:46
Szabó Máté menjen a....Tömegek nem tudják hol van Tibet, eszik vagy isszák, de most véresre rojtosodik a szájuk a nagy aggódásban.Ha van undorító ezekben a liberális elmeháborodttakban akkor ez a szenteskedő képmutatás az. Sebők, mint Richard Gere mindjárt áttér a lámaizmusra. Egyébként miért nem mennek ezek Tibetbe? Jót tenne nekik a magaslati levegő, a hágók meg télen járhatatlanok, így végre megszabadulnánk tőlük.
johnnyrotten
2011. június 28. 16:20
Már a címtől rosszul vagyok: kínai kártya... A tipikus ballibsi szókészlettől, csak ettől ments meg, Uram, minket!
1120
2011. június 28. 13:57
Ez tisztán a bizniszről szól, pajtás! És ha rontja a biznisz esélyét az, hogy a páncélautóból a "kínai elvtárs" esetleg bárhol meglát egy tibeti zászlót, akkor cselekedni kell. Ennyi. Ma kurvára sokba kerülhet egy tibeti zászló és mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kioktassuk a "kínai elvtársakat". (Úgyis lepattan róluk mindenfajta kritika, mint festék a rozsdás mérleghintáról, másrészt meg sértődötten fogják a milliárdnyi jüant és viszik máshová...) Nem örülök, hogy így van...de így van! Egyébként meg mindig halálra idegesít a belvárosi (ál)értelmiség Tibet-siratása, miközben ugyanezeknek soha egy szavuk sincs a határon túli nemzettestvéreinket naponta ért jogsérelmek miatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!