Megnevezni a gonoszt – és legyőzni

2011. június 24. 09:19

Reagan újramoralizált külpolitikája nélkül nem, vagy egészen biztosan nem akkor lett volna rendszerváltozás Kelet- és Közép-Európában.

2011. június 24. 09:19
Szabó Márk
Reagan: Budapest!

„Reagan külpolitikája egyértelműen morális indíttatású volt. A »jó« és a »rossz« egyértelmű és éles megkülönböztetése minden korábbi diplomáciai distinkciót felülírt, azaz: mivel a Szovjetunió a »gonosz birodalma« (evil empire), ahogy 1983-ban az elnök egyik beszédében fogalmazott, az Egyesült Államoknak morális kötelezettsége fellépni Moszkva expanzív törekvéseivel szemben. A fellépés pedig akkor lesz célravezető, ha sikerül elérni az erőpozíciót, azaz: a fegyverzetcsökkentés ürügyén történő tárgyalóasztalhoz ülés előfeltétele a masszív fegyverkezés.

Az 1985-ben megfogalmazott Reagan-doktrína központi eleme az antikommunista erők segítése az egész világon annak érdekében, hogy minél több állam szabadulhasson ki Moszkva érdekszférájából. Magyarics Tamás szavaival: ez az elv „egyszerre tükrözte az amerikai külpolitika idealista és realista hagyományait: az Egyesült Államok »támogatni és védeni kívánja a szabadságot és demokráciát… mindegyik földrészen”«. A hidegháborús amerikai külpolitikának ez a megfogalmazása mind a feltartóztatás, mind pedig a »visszaszorítás« tradíciójának elemeit magában foglalta, valamint világos üzenet volt Moszkva számára is: túlterjeszkedtek. Az elnök nem fogadta el a Brezsnyev-doktrína ama megállapítását sem, mely szerint a kommunista expanzió visszafordíthatatlan volna. Az eredmény pedig nem maradt el: mire Reagan végleg kiköltözött a Fehér Házból, a vietnámi csapatok kivonultak Kambodzsából (1990), a kubai katonák elhagyták Angolát (1991), továbbá 1989-ben került sor a Vörös Hadsereg Afganisztánból történő teljes körű kivonására is.

Ronald Reagan újramoralizált külpolitikája nélkül nem, vagy egészen biztosan nem akkor lett volna rendszerváltozás Kelet- és Közép-Európa államaiban. Elnöksége ezért a mai napig meghatározó példakép minden, egykor szovjet elnyomásban élő állam számára, hogy tudniillik a gonosszal szemben nem megalkuvásra, pragmatizmusra vagy taktikázásra, hanem legelőször is tiszta beszédre van szükség, vagyis hogy nevén lehessen nevezni az ellenséget. Ebből az egyszerű tényből kiindulva Ronald Reagan történelmet írt – nekünk pedig hálásnak kell lenni ezért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2011. június 25. 12:10
a világ vezető politikusai tudnák, hogy "mi a jó és mi a rossz" és ezt egymástól meg tudnák különböztetni- rendben lenne a világ. reagan elnök, aki csak egy színész volt hollywood-ból, visszaadta az amerikaiak hitét, hogy a jó legyőzi a gonoszt a "gonosz birodalmát", ugyanúgy, mint a hollywoodi filmekben. ez az ember zseniálisan józan ésszel látta meg a világ fő problémáját. valaki mondja meg! - miért van bennem az a furcsa érzés, hogy az ország vezetését egy egyszerű fifikás paraszt ember kitűnően el tudná látni, akinek elég lenne egy két hét, hogy helyére tegye a dolgokat és azt is tudná, hogy addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér és, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék, szemet szemért.....stb.....folytassátok...
andrasvirag
2011. június 25. 02:00
Ki ez a szerencsétlen?
gombar.gabi
2011. június 24. 17:50
Reagan öreg volt, beteg, a merénylet után még passzívabb lett, műveltsége korlátolt volt. Nem akarta megváltoztatni az USA t mint Kennedy vagy Carter. Nem zavarta a bürokrácia lobbik hatalmát. Hagyta, hogy a dolgok menjenek a maguk medrében, mást nem is tudot volna csinálni. Nem vitt túlzásba semmit. Jó sajtója volt mert nem zavart senkit, de jól eljátszotta a szerepét ezért hiányérzete sem volt senkinek. Csillagháború ide vagy oda, Reagan vagy más, a dolgok menete ugyan az.
magnamater
2011. június 24. 16:39
1989-ben a németek bátor átengedése a határon meglepő következményekkel járt s az egész világ a magyarokat dícsérte. E kedvező helyzetet a magyarok nem használták ki, pontosabban a kommunistából kapitalistává átvedlett elvtársak csak a saját hasznukkal törődtek, s nem akarták észrevenni, miként szerzik meg mások a magyar javakat, sőt ,a magyar piacot is. A fordulat legnagyobb haszonélvezője az USA, amely addig milliárdokat költött kommunistaellenes tevékenységre. Ma már az érdemet is magukénak állítják, s a többi haszonélvezővel együtt hálából a magyarokat mocskolják. Egyébként az USÁT a mohamedánok és mások szintén az ördög birodalmának tartják
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!