Fordulj jobbra Wass Albertnél!

2011. június 02. 13:34

Nyugat-európai perspektívából valószínűleg nehezen érthető, hogy mifelénk miért válik elemi kérdéssé, milyen név van az utcatáblán.

2011. június 02. 13:34
Viczián Zsófia
Komment.hu

„Miről is szólhat a sok újra felvett névadási kérdés?  Itt és most sajnos leginkább arról, hogy az alapvető konszenzusok hiányoznak a társadalmi emlékezetből. A magyar közélet megosztottságának első igazán látványos terepévé, nyilván nem véletlenül, éppen a Kádár-rendszer alaptabuja, 1956 utóélete vált. Amikor az elmúlt években október 23-ra, egy gimnáziumi emléknapra több egykori szemtanút, forradalmi résztvevőt hívtunk meg, hogy meséljenek személyes emlékeiről, elsőként sokan azt kérdezték vissza: kit hívtunk meg rajtuk kívül még? És nem egy volt közülük, aki hallva a többiek nevét, visszamondta a szereplést: azokkal ő nem fog együtt emlékezni. Pedig ez csak egy gimnáziumi rendezvény, nem a fővárosi köztér! Nálunk a történelmi emlékezet a Bibó által elemzett sokszoros történelmi megterheltség nyomán elemi, az identitást alapvetően meghatározó kérdés, és ezért ma szinte lehetetlen konszenzusosan kezelni. 1956-nak, meg az összes többi nagy magyar sorsfordulónak, ami számot tarthatna a köztéri megjelenésre, van egy nehezen megbékíthető jobboldali és baloldali olvasata, bármit is jelentsenek ezek a jelzők.

Mit tesz egy magát kompromisszumkeresőnek gondoló politikus ebben a helyzetben? Tarlós, tételezzük fel ezúttal tényleg jóhiszeműen, ötletével az árkot akarta betömni, legalább egy lapáttal, ez volna talán az általa emlegetett »spirituális értelem«. Elvis az 56-os emlékezetpolitika tekintetében semleges fickó, gondolhatta, nem fog fájni senkinek (mint ahogy Hidegkúti, Sinkovics vagy Domján Edit sem). Csakhogy ezzel  meg egy meglehetősen távoli, és nagyon egyszerű nézőpontot kínált fel a társadalomnak, amibe a legszebb fogalmak úgy harmonizálnak, mint egy jól sikerült somlói galuska összetevői: szabadság, jótékonyság, könnyűzene és csillogás, leöntve egy csepp édesbús dallammal... A baj csak az, hogy ez így ordítóan tájidegen, vagy, ha úgy tetszik, egyszerűen nevetséges, gyáva, hamis. Nem visz előre, mert azt az igazi társadalmi bajt, hogy nem tudunk még 56-ról sem konszenzust teremteni, nem orvosolja, hanem inkább elkendőzni kívánja. Márpedig Európának ebben a felében az elvarratlan történelmi szálak a gyakorlati cselekvést is gúzsba kötik, és intenzív érzelmi hatóerejük féligazságok és hamis propagandák területén buggyan újra és újra a felszínre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. június 02. 22:21
Baloldali közkívánatra. Közkívánatra a baloldalnak, ezen belül annak judeobolsevik részlege markáns képviselőjének El Toponak, aki elutasítja gróf czegei Wass Albert magyar író művészetét és helyette Zelk Zoltánét emeli a Parnasszusra. "A kommunista rendszerben ünnepelt költő.Aki, a rendszert ízléstelenül kiszolgáló, új kommunista nyelvet alkotó költeményeket ír Sztálin és Rákosi Mátyás dicsőítésére. 1948-ban Baumgarten-díjjal, 1949-ben és 1951-ben Kossuth- illetve József Attila-díjjal jutalmazták. Zelk Zoltán Rákosi elvtárs hatvan éves. Megjegyzés: Az alábbi versben egy baloldali zsidó költő Zelk Zoltán magyar nyelven Himnuszt zeng a moszkovita judeobolsevik Rosenfeld/Rákosi Mattatias/Mátyás kommunista diktátor születésnapjára) Rákosi elvtárs hatvan éves nem kell keresnem szavakat ha így egyszerűen leírom, tudom már, mit jelent e nap. Rákosi elvtárs hatvan éves. Így szól a hír. S a felelet: kilép medréből: a szívekből árad feléje a szeretet. A szeretet. Ha róla szólnak, ahogy kimondják a nevét, színültig telik szeretettel, fénylő mosollyal a beszéd. Róla szól a munkás a gyárban és este, otthon a család elmúlt napot, jövőnket mérni előveszik egy-egy szavát. Falvak mélyén, kemencefénynél, ha ül a szomszéd s szóba kezd: „Rákosi elvtárs megígérte…” „Rákosi elvtárs mondta ezt…” Neve a bizonyság pecsétje megfontolt okos szavakon, fölépült már, fölépült várad, falai ronthatatlan állnak szívünkben, Bizalom!
Hőhe
2011. június 02. 20:28
!-) Ladányi Mihály : Zseb dal Volt egy ember, ki megtudta naponta a rádióból és a hírlapokból milyen boldog lesz itt az utókor kolbászból lesz a lépcsőházi karfa és ó, egek egész hegyek, egész hegyek lesznek szaloncukorból S szólt az ember: ezt mind most akarom, máskülönben nincs igazság a földön, már az időm nem naplopással töltöm a nap helyett ezentúl mást lopok és ó, egek a szót a tett, a szót a tett követi itt a földön És híre ment, hogy ezt lehet. S épp ettől valósult meg a kollektivizálás mert nem volt olyan hivatal vagy állás hol nem loptak naponta számtalanszor és ó, egek egész hegyek, egész hegyek kerültek zsebbe akkor. De jött a baj, hogy kicsik a zsebek a problémát a lapok is megírták nagyobb zsebeket követelt az ország és jött a zsebszabályzási rendelet és ó, egek megnőtt a zseb, megnőtt a zseb és eltűnt benne az ország
de karatna
2011. június 02. 20:11
Kedve El Topo! Amikor a magyar nemzeti felemelkedés és önbecsülés, legnagyobb ellenségeinek a közöttünk élő bolsevikokat és leszármazottait tartom, úgy gondolom, hogy egyáltalán nem túlzok. Ezen társaságnak magyarellenességét csupán bosszúvágya képes felülmúlni.
de karatna
2011. június 02. 20:07
El Topo kedvence Zelk Zoltán, de nem kedveli Wass Albertet! Nézzük a baloldal lírai esztétikáját: Zelk Zoltán kontra Wass Albert. Zelk Zoltán: Vörös katonák (részletek) Az a sereg. Ott! Tizenhétben! / Mikor a Téli Palotát / rohanta! Bizony még nem hordott, / Még nem viselt egyenruhát, – / de azok voltak ám a hősök, / azok voltak a katonák! A gyár olaja díszítette / érdemrendként rongy zubbonyát, / de a fegyvert, azt megtanulta, / kire szegezze pisztolyát, / mert megtanulta, nem feledte, / ki néki szólt, Lenin szavát! S a fegyvert, a szurony hegyét, ha / letörlik már a katonák, / törli, törölte homlokáról / a vért, a füstöt a világ, – / mező új fű gyolcsával gyógyul, / friss lombbal újulnak a fák! De buzgóbban fű, lomb se nőhet, / miként nőttek az üzemek, / gyárakban gép, kemence fujtat, / kolhozban traktor berregett, – / feltűnt a part, melybe a népek / reménye horgonyt vethetett. A kort dallom, a kort, mikor majd / gyümölccsel gazdag, dús az ág, / munkál, dalol, olvas az ember, / képekkel aggatja falát, – / ti harcotok dobog szívében / e kornak, Vörös Katonák! Zelk Zoltán: Zuglói reggel Kakas kiált s a jeladásra / csivogni kezd már, énekel / ezer madár. Torkukból száll a / röppen a Nap, az égre fel! Fütyülnék én is! S mily vidáman! / Gyárkürt hangjára ébredek: / gyűlnek körém vidám seregnek / újuló, szorgos reggelek! Szólítsátok fennen a népet! / A feltámadt gép búg-dohog / a korommarta gyárak mélyén / s átfüttyögnek a mozdonyok Hozzájuk Rákosrendezőről… / Micsoda dal! Micsoda zene! / Egy ország tápászkodik, újul, / épül fel ütemeire! Kiáltsatok, ti kormos kürtők / itt Zuglóban és Csepelen, / Újpesten és Salgótarjánban, / s mindenhol s minden reggelen: Kiáltsatok, hogy hangotokra / Tűnjön az éj romhalmaza – / gépek és odvas gyárfalak közt / épül már, épül a haza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!