Baloldali-e Gyurcsány Ferenc?

2011. június 16. 11:29

Gyurcsányé egyértelműen a „harmadik út” politikája, amelyet Giddens talált ki és Tony Blair vitt sikerre.

2011. június 16. 11:29
Kis Miklós
FN.hu

„»Ha csak annyit mondunk, hogy »forduljunk balra«, és nem fejtjük ki ennek lényegét, akkor nem marad más választásunk, mint azt hinni, hogy a javaslattevők a hagyományos »tax and pay«, »adóztass és támogass« régi vágású, államközpontú szociáldemokrata politika mellett érvelnek. De szerintünk ennek a politikának vége van. Tegyük hozzá: mi valóban nem javasoljuk, hogy az MSZP a mai pozíciójából a hagyományosnak(!) tekintett baloldali megközelítés irányába forduljon.« – írja a volt miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésében.

Gyurcsány Ferenc tehát nem »hagyományos« baloldali. De milyen is valójában a hagyományos baloldali? Kérdezzük meg először Gyurcsányt!

»A hagyományos baloldal politikája egyszerű. Így szól: védd meg a gyengét!« – írja a volt miniszterelnök Útközben című könyvében.

Azután kifejti: a globális verseny hatásai alól nem vonhatják ki magukat a nemzetállamok sem, és az állam nem védheti meg a versenytől a polgárait. »(..)csökkentsük a rajtvonalnál kialakuló társadalmi különbségek igazságtalan következményeit, hogy az egyéni előrejutást (…)a személyes erőfeszítések határozzák meg« – ajánlja modern szociáldemokrata célként Gyurcsány.

Ez egyértelműen a »harmadik út« politikája, amelyet Giddens talált ki és Tony Blair vitt sikerre. E gondolkodásmód – külföldi és hazai - méltatói szerint a szociáldemokrácia megújításáról van szó, a kritikusai szerint jobboldali (neoliberális) gazdaságpolitikáról, baloldali retorikával.

A baloldali ugyanis hagyományosan fontosnak tartja a vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését, a szegénység visszaszorítását – még akár azon az áron is, hogy ez gazdasági hatékonyságvesztéssel jár.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. június 17. 07:20
Eddig két Ferencünk volt akik nem demokratikus úton kerültek hatalomra, az egyik 8 hónapig volt a másik kis "hijján" 8 évig. Az egyik német puccsal, a másik MSZP-s Puchal.
röviden
2011. június 16. 22:11
Sok értékes hozzászólás után csak azt tudom mondani, hogy kérdezzék meg a szabóját, mint legautentikusabbat.
várúr
2011. június 16. 17:55
Furcsánynak "a rajtvolnalnál kialakuló különbségeket" valóban sikerült csökkentenie. Kisz-vezérkedett, majd a komcsi főnemességbe házasodott" végül a hálózat és a pénz pártot vett neki.
Kedves Robi
2011. június 16. 16:41
Érdekesebb kérdés hogy ember-e Gyurcsány Ferenc?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!