Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Az Éden Hotel és a GDP

2011. június 24. 18:23

Tudósok sora mutat rá arra, hogy a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb eleme a bizalom.

2011. június 24. 18:23
Molnár Krisztina
Komment.hu

Elnézve ezt a játékot, az jutott eszembe, hogy megint kiderült: a magyarok nem bíznak egymásban, legalábbis egyáltalán nem annyira, mint a norvégok, akik között élek. Makroközgazdászként rögvest le is vontam azt a messzire mutató következtetést, hogy többek között ezért is magasabb a norvég nemzeti össztermék, a GDP a magyarénál. Hamarosan meg is erősödött a gyanúm: Norvégiában ugyanez a műsor (itt éppen Paradise Hotelnek hívják) már a második évadon is túl van, és a nyertes pár mindkét alkalommal a végsőkig kitartott egymás mellett, a közös nyeremény tehát nagyobb lett, mint ha egyéni stratégiát választottak volna. Igazolva éreztem elméletemet: lám, a norvégok jobban megbíznak egymásban, mint a magyarok, és a GDP-jük is magasabb.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, érdemes azon elgondolkozni, hogy mi is lenne az optimális megoldása ennek a bizalomjátéknak. (...) Ha a pár tagjai egyáltalán nem bíznak egymásban, akkor a játékelméletben használt nem együttműködő modell egyensúlyi helyzete (non-cooperative equilibrium) az, ha már a legelején kicsekkolnak. Vagyis ebben az egyensúlyban senki nem nyer semmit. A skála másik véglete a teljes együttműködés esete, amikor a pár tagjai kitartanak egymás mellett, és a végén felezik a 25 millió forintos fődíjat. Egy házaspár például valószínűleg együttműködne: maximalizálnák a közös jólétet, és a legeslegvégéig bíznának a kettős erejében. Így tehát, ha a pár együttműködik, akkor közösen 25 milliót nyernek. Az egyéni jólét maximalizálása esetén a nem együttműködő modell egyensúlya viszont az, hogy senki nem nyer semmit, így az egyéni és a közös jólét is csökken.

Fordítsuk le ezt a hasonlatot a gazdaság egészére, amelyben emberek nagy közössége számtalan hasonló játszmát folytat le nap mint nap. Ebben a gondolatmenetben az előállított összérték, magyarul a GDP annál magasabb, minél több játszmát vezérel a teljes bizalom. A makroökonómia tudományában egyre gazdagabb irodalma van ennek. Tudósok sora mutat rá arra, hogy a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb eleme a bizalom. Kenneth Arrow, Nobel-díjas amerikai közgazdász például így ír erről: »Gyakorlatilag minden kereskedelmi tranzakció magában foglalja a bizalom valamilyen fokát... Kijelenthetjük, hogy a gazdasági elmaradottság egyik oka a kölcsönös bizalom hiánya.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hurkagyurka
2011. június 26. 10:18
Ez a szokásos nóta az index mindig is hozza a formáját ahogy azt megszoktuk, minden szar ami nem balról jön. Szóval az indexszel kár volt jönni.
hurkagyurka
2011. június 25. 15:30
Az ország ébredésének lehet most a tanúja. A nagytakarítás átrendeződés idejét éljük. Az ilyen időszakok nem mindig huppanó mentesek. Tudja a skandinávoknál nem volt őszirózsa, sem veres szegfű olyan mértékben mint nálunk, nem volt ezen törekvésekkel együtt járó népirtás,nem volt szamuely és lenin fiúi, nem volt Trianon ,de nem volt róth matyi és zinger elvtár, nem volt 56 és megtorlások. Szóval más itt feladat és sokkal sűrűbb a levegő is itt, mint a sárkányhajók világában. Úgyhogy ne jöjjön nekem ezzel a szépen cizellált kékszemű dumával. Nem vevő erre már senki.
gaborca
2011. június 25. 10:59
Mikor lépünk túl azon, hogy nem a múltat firtatjuk és azt, hogy nekünk miért rossz, miért nem megy? Mikor fogadjuk vére el, hogy ez volt ez van és lépünk tovább, hogy csináljuk EGYÜTT MAGYAROK, hogy ne ez legyen? Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy tudjuk együtt működve tovább halad mindenki. Azt hiszem, hogy nem elég felülről az akarat az egyéneknek is el kell jutni odáig, hogy nem csak szidni kell a rendszert, hanem együtt működni és ez meghozza a várt eredményt. Igaz ez rövid távon kevesebbet, hogy de ha nem kezdjük el soha, csak leragadunk a múltban soha nem lesz változás. Minél többen gondolkoznánk a jövőben látva a lehetőséget, annál kevésbé tudnának érvényesülni akik a rövid meggazdagodás érdekében átgázolnak minden szabályon és minden embertársukon. Rajtunk a sor változtassunk, ne azt próbáljuk megmagyarázni, hogy miért azt csináljuk amit tudunk, hogy nem vezet a hosszútávú fejlődéshez, ne múlton merengjünk tekintsünk a jövőbe!
Inszeminator
2011. június 25. 09:14
»Gyakorlatilag minden kereskedelmi tranzakció magában foglalja a bizalom valamilyen fokát... Kijelenthetjük, hogy a gazdasági elmaradottság egyik oka a kölcsönös bizalom hiánya.«” Nem makroközgazdászként, csupán mikrovállalkozóként én meg kijelenthetem, hogy ebben a "mucsai" környezetben igenis létezik bizalom. Másként már rég bezárhattam volna a boltot'. Nagyon kell nekünk a távoli hang, a szakszerű vélemény,az okítás, a bezzeg itt ott amott...és a példák, "éden hotel" meg egyebek. Megvagyok nélkülük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!