Mi köze az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoportnak a gyöngyöspatai eseményekhez, és általában a romákhoz?

2011. május 01. 16:34

Gyöngyöspata csupán egy tünet, de nem maga a betegség. A betegség a törvény előtti egyenlőség hiánya, és az ezt az egyenlőséget garantáló intézményrendszer nem működése.

2011. május 01. 16:34

„Az EMS üzenőfalán megjelent, Gyöngyöspatára vonatkozó felhívások a jelek szerint némi értetlenséget generáltak azügyben, hogy mi köze is van a csoportnak a kialakult helyzethez, és hogy mi lenne, mi lett volna a teendő. Az alábbiakban a saját dilemmáimat szeretném megosztani azokkal, akik veszik a fáradtságot és végig olvassák ezt a szöveget. Szeretném, ha erről el tudnánk kezdeni hisztériamentesen, nyugodt hangon beszélgetni.

A Mandiner riportere megkérdezte tőlem múlt szerdán, hogy miért vagyok ott a Belügyminisztérium elleni tüntetésen. Azt is megkérdezte, hogy akkor is elmentem volna-e, ha tudom, hogy ezúttal romák önbíráskodásáról van szó. Nem közölték azt, amit válaszoltam nekik, ezért most leírom ide.

Ma Magyarországon két, párhuzamos valóság van romaügyben. Egyrészt mindannyian magyar állampolgárok vagyunk. Magyar állampolgárok élnek Gyöngyöspata minden utcájában, magyar állampolgárok élnek Hejőszalontán, Olaszliszkán, Tatárszentgyörgyön, a nyolcadik és a második kerületben egyaránt. Ugyanazok a törvények vonatkoznak ránk és ugyanazok a jogaink. Minden állampolgár ugyanazokkal a jogokkal kell bírjon, ahogy minden egyes vélemény is ugyanazt a védelmet kell élvezze. Amikor a Milla kiállt a sajtószabadság mellett, akkor azt azért tette, hogy ne lehessen véleményeket cenzúrázni. A vélemények cenzúrája, és az emberek, azaz a vélemények megfogalmazóinak cenzúrája semmiben nem különbözik. Amikor felszólalunk az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, és az etnikai megkülönböztetés ellen, akkor valójában nem csinálunk mást, mint amikor felszólalunk a vélemények tiszteletben tartása mellett és a vélemények megkülönböztetése ellen.

Miért van az, hogy ez a kérdés mégsem ilyen egyszerű? Mert mint említettem, van egy párhuzamos valóság is, ahol a politikai közösséghez való tartozás diktálta egyenlőséget újra és újra felülírják etnikai, szexuális, vallási különbségek. Ha valakit nem azért büntetnek, mert bűnöző, hanem azért mert cigány, ha valakiket megverhetnek azért, mert szeretik egymást, de ugyanahhoz a nemhez tartoznak, akkor a jog előtti egyenlőség alapvető követelménye nem teljesül.

Márpedig ha eltűrjük, hogy vannak kivételek a jog előtti egyenlőség alól, akkor ugyan mi fog minket megvédeni a tolvajoktól, a korrupciótól, a minket bántalmazóktól, legyenek azok bármilyen származásúak, vallásúak vagy szexuális orientációjúak, szegények vagy gazdagok, gyengék vagy erősek?

Ha a magyar állampolgárokat cigányságuk miatt zaklatók felmentést kaphatnak a törvények betartása alól, akkor mindenki mást is megillet ez a felmentés az uborkatolvajtól az oligarchákig.

Gyöngyöspata csupán egy tünet, de nem maga a betegség. A betegség a törvény előtti egyenlőség hiánya, és az ezt az egyenlőséget garantáló intézményrendszer – rendőrség, bíróság, sajtó, mi magunk – nem működése. Gyöngyöspata nem azért fontos, mert »meg kell védeni a cigányokat«. Ez olyan lenne, mintha lázcsillapítót adnánk egy heveny tüdőgyulladásos betegnek. Gyöngyöspata azért fontos, mert meg kell védenünk minden magyar állampolgár törvényes jogait, azokat a jogokat, amiket abban a párhuzamos valóságban, amiben élünk, minden pillanatban semmibe vesznek.

Az EMS az állampolgári alapjogok közül az egyik, a sajtó és véleménynyilvánítás szabadságának védelmében jött létre. De nem ez az egyetlen alapjog, ami veszélyben van. Ezek az alapjogok egymást feltételezik, egymással szoros összefüggésben vannak. Ha sérül az egyik, - mintha elszakítanánk a pók hálójának egyik feszítő szálát - vele sérül a többi is. Nem lehet kimazsolázni a védendő jogok közül az egyiket, azt, amelyik a legkevésbé megosztó, a legkevésbé konfliktusmentes. Nem mondhatjuk azt, hogy engem csak ez, most épp a sajtószabadság érdekel. Sajnos. Mert ez így sokkal macerásabb. De talán kihasználhatjuk ezt az alkalmat arra, hogy tisztázzuk, mi is a helyes teendő, mi is a civil felelősség, ha ez a múlt heti őrület folytatódik, netán újra megismétlődik.

Mit gondoltok ti erről?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patai asszony
2011. május 02. 11:04
"Ma Magyarországon két, párhuzamos valóság van romaügyben." Valóban, mert létezik a ballerek kettős mércéje az alternatív valóság interpretálására. "Ugyanazok a törvények vonatkoznak ránk és ugyanazok a jogaink." Az emberi jogok, de nem az isteniek, vagy erkölcsiek, nem vagyunk egyenlők. "Mert mint említettem, van egy párhuzamos valóság is, ahol a politikai közösséghez való tartozás diktálta egyenlőséget újra és újra felülírják etnikai, szexuális, vallási különbségek." Ez az LMP, mely a zsidópárt. "Márpedig ha eltűrjük, hogy vannak kivételek a jog előtti egyenlőség alól, akkor ugyan mi fog minket megvédeni a tolvajoktól, a korrupciótól, a minket bántalmazóktól, legyenek azok bármilyen származásúak, vallásúak vagy szexuális orientációjúak, szegények vagy gazdagok, gyengék vagy erősek?" Most sem véd meg sok minden, főleg hogy a cigányokat jobban védik, ahogy a zsidó fejeseket is (lsd Biszkuék, Bajnaiék). "Ha a magyar állampolgárokat cigányságuk miatt zaklatók felmentést kaphatnak a törvények betartása alól, akkor mindenki mást is megillet ez a felmentés az uborkatolvajtól az oligarchákig." Utóbbiak mindig is felmentést kaptak, előbbiek soha. Ez az értékrend a hazugságra épül.
Öreg
2011. május 02. 10:05
Három hétvégi hír: 1. 25 fős csoportot fogtak el a rendőrök a lakosság és a közterületesek segítségével, amint egy gyárból nagy mennyiségű fémet loptak a megbontott kerítésen keresztül./Ez Csepelen történt/ 2. Dabason egy kocsmában nem szolgáltak ki 2 embert, akik emiatt később visszatértek sokadmagukkal és a személyzetet és a vendégeket megverték. 3. Cegléden a beteghez érkező mentőautót egy népes csoport megtámadta, a mentősök csak rendőrségi segítséggel jutottak a beteghez. Mi a közös a három hírben? 1. Sehol nem írják, hogy kik voltak az elkövetők. 2. Mindenki tudja, hogy cigányokról van szó. Kérdésem: Hol vannak a jogvédők, hogy megakadályozzák ezeket az eseményeket, ahelyett, hogy a tetteseket- cigány voltukra tekintettel- mentegetni akarják.
HSL
2011. május 01. 22:08
Megélhetési tolvajok figyelmébe ajánlom Bodó úr és családja ingatlanját, ingóságait, pénztárcáját, mobilját, uborkáját. Ő megértő lesz.
tevevanegypupu
2011. május 01. 21:49
http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/256569/mentoautora-tamadtak-cegleden.html Na kerem, itt lehet segiteni, tessek, menjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!