Szabadság – szájkosárral

2011. február 25. 14:04

Le tudjuk-e, le merjük-e írni az egész ocsmányságot, amelyben éltünk? Mert ha nem ítéljük el, abból megint csak hazugság sül ki.

2011. február 25. 14:04
„De amikor már minden lényeges meg lesz írva Arhipelágról, úgyhogy mindenki olvashatja; mindenki értheti, akkor is kétséges lesz, meg tudják-e érteni a kívülállók, milyen volt a mi ún. szabad világunk, Arhipelággal koegzisztáló országunk. Milyen ország lehetett az, mely évtizedeken át cipelte a testében Arhipelágot?

Nekem egy férfiököl nagyságú daganatot kellett cipelnem magamban. Ez a daganat kidüllesztette, eltorzította a hasamat, nem hagyott enni, aludni, állandóan emlékeztetett magára (bár még fél százalékát sem tette ki testemnek, Arhipelág pedig nyolc százalékát tette ki az országnak). De nem az volt a legborzasztóbb, hogy nyomta és eltolta a szomszédos szerveket, hanem az, hogy mérgeket választott ki és küldött szét egész testemben.

Így mérgeződött meg lassanként országunk is Arhipelág mérgeitől. S csak Isten tudja, megszabadul-e tőlük valaha is.

Le tudjuk-e, le merjük-e írni az egész ocsmányságot, amelyben éltünk (s mely egyébként nincs valami messze mai állapotunktól)? Mert ha ezt az ocsmányságot nem ítéljük el, nem leplezzük le egyértelműen, akkor abból megint csak hazugság sül ki. Éppen azért merem állítani, hogy a harmincas, negyvenes, ötvenes években nálunk nem volt irodalom. Mert az igazság maradéktalan föltárása nélkül nincs irodalom. Arra az ocsmányságra ma éppen hogy csak utalni lehet, a mindenkori divatnak megfelelően: egy odavetett célzással, egy mellékmondattal, egy betoldással, egy lábjegyzettel. – s megint csak hazugság sül ki belőle.” (A GULag szigetcsoport)

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2011. február 26. 16:40
A balti államokban hogyan is csinálták? Bevonultak, majd "elővették" a telefonkönyveket. Akik abban bennne voltak, azokat el kell intézni, mert gazdag, értelmiségi stb. stb.
Trükkök Százai...
2011. február 26. 15:54
Látom,az első kérdésre megpróbáltál valami panelt nyomni,de rossz válasz. Nincs vezérem, világnézetem van,amibe semmilyen formában nem fér bele az agyalágyult víziód. A második kérdésre nem válaszoltál,tehát fogalmad sincs kinek akartál válaszolni,magadban makogsz. Hogy a "szerintetek" alatt mit értesz,innentől kezdve teljesen mindegy. A Feri meg nyilván csak az lehet, aki a lőcsét a szádba veri. Úgyhogy szerintem el se kezdjük,illetve én be is fejeztem.
Senye Péter
2011. február 26. 14:49
Egyszer valaki cinikusan azt mondta, hogy a kommunisták agyonlövik, akit nem tudnak használni, a kapitalisták meg hagyják éhen halni.
Best retards
2011. február 26. 14:27
Ez a sok ocska szoveget meg a foximaxin szerezted, vagy nepszava? "Ha nem tudod lezárni a múltat, akkor nem is tudsz a jelenben boldog lenni." Hat persze, hogy nem tudjuk lezarni, ha eddig csak ti irhattatok meg a multat. Majd szeretnenk elobb mi is megirni, ahogy szerintunk volt. Ez igy nem megy elvtarsam, addig nincs lezaras es nem is lesz, hiaba pampogsz megbekelesrol, meg hagyjuk a multat, I look forward never back...Buta kis Megygyesi duma ez, aki koztudottan kicsit butuska volt. "Lehet példákat hozni pro és kontra." Bizony lehet, csak egyelore a "pro" peldakkal van tele a padlas es a "kontra" meg el van hallgatva. "Ha az arányokat nézed, akkor nem biztos, hogy nagy különbség van." De, nagyon nagy kulonbseg van. Te nem veletlenul Krauss Tamas vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!