Jót tenne egy új alkotmány, de nem most

2011. február 11. 14:33

Bravúros teljesítményre lenne szükség az új kormánytól ahhoz, hogy valódi legitimitást nyerjen az új preambulum.

2011. február 11. 14:33
„A hatályos alkotmány egyfajta lenyomata a rendszerváltásnak. Két okból is szokatlanul erős felhatalmazást kaptak a mindenkori kormányokat korlátozó intézmények. Egyrészt a szocialista rendszernek Magyarországon nem volt elsöprő erejű az elutasítottsága. Ahogy ezt Antall Görgy kiváló írásában bemutatta: a rendszerváltás hajnalán a reformkommunisták vezették a népszerűségi listákat, és teljesen reális veszélynek látszott, hogy megnyerik a választásokat. Őket kívánták korlátozni alkotmányozó atyáink. Sólyom László és Tölgyessy Péter nem véletlenül figyelmeztet az aktuálpolitikai szempontoknak alárendelt alkotmányozás veszélyeire. Ők már elkövették ezt a hibát egyszer: a jelenlegi alkotmány megalkotásakor. (...)

Meggyőződésem, hogy Magyarországnak jót tenne egy új alkotmány. Egy olyan, amelyik épít a magyar közjogi hagyományokra, felhasználja az elmúlt 20 év tapasztalatait, és legalább megemlíti a nemzeti sorskérdéseket. Azonban mindennek meg van a maga ideje. Az alkotmányozás kivételes, ünnepi pillanat. És most nem ilyen idők járnak. Amit a rendszerváltás pillanatában elmulasztottunk, azt nehéz, ha nem lehetetlen bepótolni. 

A Fidesz rendkívüli, kétharmados felhatalmazása kétségkívül formailag elégséges feltétele az új alkotmány elfogadásához. De ahhoz bravúros teljesítményre lenne szükség az új kormánytól, hogy valódi legitimitást nyerjen az új preambulum. Vagy a mindennapi megélhetési harcokban, és pártpolitikai csatározásokban megfáradt választókat kellene meggyőznie arról, hogy egy népszavazáson elsöprő többséggel szentesítsék az új alaptörvényt. Vagy alkotmányos konszenzusra kellene jutnia legalább két ellenzéki párttal.

Ha még ez utóbbi sem sikerül, akkor lesz egy talán kiérleltebb alkotmányunk a jelenleginél, amely azonban még elődjénél is kevesebb legitimációval rendelkezik majd. Ebben az esetben érvényben marad Körösényi András, 2006-os diagnózisa a magyar alkotmányról: mozgékony patthelyzet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2011. február 11. 16:06
"Sólyom László és Tölgyessy Péter nem véletlenül figyelmeztet az aktuálpolitikai szempontoknak alárendelt alkotmányozás veszélyeire. Ők már elkövették ezt a hibát egyszer: a jelenlegi alkotmány megalkotásakor." Nocsak? Mégsem kizárólag jogászi feladat Alkotmányozni? Hát akkor mi a helyzet az ún. alkotmányozási "kényszerrel", amiről az LMP regél? Na és ha ünnepi hangulat kell az Alkotmányozáshoz, azt ki vagy mi fogja biztosítani, és főleg mikor és hogyan?
freehckr
2011. február 11. 16:03
„Az alkotmányozás kivételes, ünnepi pillanat. És most nem ilyen idők járnak.” Na most ez egy olyan helyzet, hogy amíg _ez_ a mi degenerált baloldalunk számottevő támogatottsággal rendelkezik, és bekerül a magyarok országgyűlésébe, addig Magyarországon sosem lesz meg az az „ünnepi pillanat” aminek tényleg öveznie kellene egy alkotmányozást. Tehát az elmúlt években megszokhattuk, hogy a baloldali elvtársak mindig oda fognak hányni a szoba közepére, legyen szó akármilyen nemzeti kérdésekről. Úgyhogy szerintem alkotmányozzon csak a kétharmad, az acsarkodókat pedig 1. le kell sz*rni; 2. pofán kell b*szni, ha megint (mint a médiatörvénynél) rontják az ország imázsát külföldön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!