Filozófus kacsaláb

2011. január 13. 07:37

Senki nem készül filozófusperre, ez marhaság. De az aránytalanul kiszórt állami pénzek útjáról legalább tudnunk kell.

2011. január 13. 07:37
„Kemény tényeken és számokon alapult a lapunkban közölt cikk, amelyből kiviláglott, hogy a Gyurcsány-kormány idején bizonyos filozófusi körök kiemelt támogatásban részesültek. Tények és nevek, összegek és projektek szerepeltek benne. Néhány idézett címből egyértelműen ki is derült, hogy a tanulmány írója nem a jelzett témakörben írta meg dolgozatát. (A pénzt azért fölvette.) Erre az erkölcsi anomáliára érdekes módon a fölháborodó liberálisok (Lévai Júlia, Mihancsik Zsófia) nem reagáltak. (...)

Azt nem értem, miért nem azon mereng a liberális értelmiség, hová lett a Gyurcsány Ferenc által fölvett húszmilliárd euró. Fehér asztal mellett ők is elismerik, hogy az országban ezermilliárdok folytak el. Miért nem értik meg: föl kell térképezni, hol folytak el a pénzek. Senki nem készül filozófusperre, ez marhaság. De az aránytalanul kiszórt állami pénzek útjáról legalább tudnunk kell. Tegnapi lapszámunkban hírt adtunk róla, hogy az újabb vizsgálatok szerint (a nemzeti vagyonkezelő honlapjáról bárki ellenőrizheti a számokat) Gyurcsány idején negyvenmilliárd forintot juttattak állami cégek a balliberális klientúrának. Azért ez elég szép summa. 

A busásan megjutalmazottak közt biztosan van néhány olyan kiválóság, aki olyan megveszekedetten tehetséges volt, hogy – Mihancsik ethosza és logikája szerint – akármennyit kapott, neki az »járt«. Csak hát ez egy szegény ország. Itt senkinek nem jár kacsalábon forgó palota. Én még Szilágyi Istvánról, a korszakos jelentőségű Kő hull apadó kútba írójáról sem írnám le, hogy kacsalábon forgó kastély jár neki.

De ez talán a jobb- és baloldal stílusa és gondolkodásmódja közti különbség.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2011. január 14. 07:43
Kormendy Zsuzsa a szerkesztoje a Magyar Nemzet ama rovatanak, ahol napok ota bombazzak a Filozofiai Intezet korabbi, Borbely Gabor igazgatoi eveihez fuzodo gyakorlatat. Azzal nem is lenne baj, hogy Borbely sajatos trukkjeit -- amivel penzeket osztogatott sajat maganak -- leleplezi a lap. Azonban fajdalmasan latnivalo -- egy muvelt polgari olvaso szemevel is -- hogy Kormendy csupan ujra es ujra publikaltatja nap nap utan, minimalis valtoztatasokkal, a lapnak ugyanazokat az informacioit. Az ember varna valamifele uj fejlemenyt az ujabb es ujabb cikkekben, de ilyenek nincsenek. Mi akkor Kormendy Zsuzsa celja? Vajon ertesul-e rola peldaul az olvaso, hogy mig Heller Agnes vegig kitartott es ma is kitart Lukacs Gyorgy marxista hagyateka es ertelmezesei mellett, addig Vajda Mihaly, pl., mar regesreg leszamolt a lukacsizmussal. Ezert kulonben megrovast is kapott Heller elhunyt ferjetol, a Lukacs-iskola masik nagy marxista alakjatol, Feher Ferenctol? Vagy arrol ertesul-e az olvaso, hogy ugyanez a Vajda Mihaly 2008-ban kiallt az elorehozott valasztasok szuksegessege miatt? Maga Kormendy Zsuzsa vallja be, hogy szamara csupan a kiosztott penzek nyomonkovetese szamit. Tulajdonkeppen maga is tisztaban van vele, hogy a buntetojogi felelossegrevonas lehetosege nem all rendelkezesre, legfoljebb Borbely etikai vetsegenek ujboli megallapitasa. Sajnos, ezzel ujfent az a benyomas erosodik a polgari olvasoban, hogy az elszamoltatasi biztos akcioi -- barmennyire is probaljak az ellenkezojet sugallni -- eleve minimalis remennyel kecsegtetenek, mivel 1. nem a megfelelo ugyekre koncentral, 2. bizonyitekok hijan megelegszik a propagandaval.
Kettes
2011. január 13. 11:38
Körmendy Zsuzsa egy igazi féltudású sajtópribék: "Lévai Júlia viszont habzó szájjal rögtön filozófuspert emlegetett, nyilván a „mérnökper”, „orvosper” analógiájára, hogy ezzel is jelezze: Magyarországon nem pusztán diktatúra van, hanem felütötte fejét a sztálinizmus." A "filozófuspert" 1973-ban a Kádár-rendszer folytatta le Kis János, Hegedűs András, Heller Ágnes, Márkus György, Márkus Mária, Bence György és Vajda Mihály ellen.
tenzin
2011. január 13. 11:38
gumicsont. Addig se foglalkozunk a sajtószabadsággal.
tenzin
2011. január 13. 11:36
Egyet értek. Minden pénzből stadionokat építsünk, ezzel munkahelyeket teremtünk. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!