Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Etnobiznisz

2011. január 10. 07:28

Sokan élnek ebben az országban, akik ötvenezer forintért egy perc alatt találnának maguknak eszkimó felmenőket.

2011. január 10. 07:28
„A Borsod megyei Szalonnán tavaly ősszel hirtelenjében cigány, lengyel, ruszin és román kisebbségi önkormányzat is alakult, holott a helyszíni riport tanúsága szerint a ruszin szót sokan nem ismerték a településen. Igaz, a Népszabadság miskolci tudósítója végül találkozott olyan szalonnai cigányemberrel, aki azt állította, nagyapjától értesült a család ruszin gyökereiről. A baj csak az, hogy ő volt a helyi ruszin kisebbségi önkormányzat vezetője…

Hát persze. Sokan élnek ebben az országban, akik ötvenezer forintért egy perc alatt találnának maguknak eszkimó felmenőket. Így aztán nem különösebben megnyugtató a szalonnai »ruszin« önkormányzat vezetőjének válasza arra a kérdésre, miféle programokat, hagyományőrzést képzeltek el: »Majd szervezünk ünnepséget, az asszonyok felveszik a szép szoknyájukat, és lesz ruszin műsor…«

Lesz ruszin est, lesz bizony… Hattól nyolcig. Mert akkor átalakul a szalonnai színpad, és kezdődik a lengyel folklórest. Tízkor pedig a helyi románoké a terep. Csak a kannák meg a kanalak maradnak, valamiért erre mindig lesz igény Szalonnán, bárhogyan is fújjanak a szelek a Vereckei-hágóban, a Visztula partján vagy a távoli Olténiában.

Amikor a rendszerváltozáskor kezdeni kellett valamit a magyarországi nemzetiségek parlamenti képviseletével, pártjaink számot vetettek a helyzettel, és úgy találták, hogy számarányánál fogva kizárólag a hazai cigányság politikaformáló tényező. Az önálló cigány etnikai párt ma is illúzió, egyfelől a teljesen megosztott, szanaszét húzó cigányok, másfelől a hallgatólagos többségi ellenérdekeltség miatt. Az ismertebb roma közéleti emberek és politikusok időközben szépen belesimultak a különböző pártokba. Hogy ettől boldogabb-e a honi cigányság, döntsék el ők maguk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rózsaszín Párduc
2011. január 11. 14:20
A80-as évek végéig cigányok voltak, utána divatba jött magukat OLASZOKNAK hívni. De ez se volt jó, lett a roma, mert a "cigány " szó pejoratív. De amikor segíjj kell, akkor büszkén vallják magukat cigánynak.
sargalabu
2011. január 10. 15:13
A paksi választókerületben indult áprilisban Földesi Szabó László,nem ismerte senki mégis össze jött a szükséges kopogtató cédula a piréz kisebbségtől. Időhúzásra jó volt neki.
kérdés
2011. január 10. 12:03
Különben tényleg lehetne üzleti alapon is megközelíteni a kisebbségi önkormányzatok működtetését. Kapnak, de kötelezik is őket, nemcsak dalos-táncos esték tartására. Vagy, olyan együttműködésre, amelyben konzekvensen együttműködnek a közbiztonság fenntartásában, a tágabb környezetük ápolásában, az oktatásban való aktív részvételre. Tiszta udvar, rendes ház, ahogy minden önkormányzatnak is ez az elsődleges célja a lakosság körében. Ellenőrizni könnyen lehet. Ezeknek be nem tartását lehet szankcionálni, a pályázati pénzek megvonásával, támogatások leállításával. Igazi gyümölcsöző együttműködés elé nézhetünk. A külvilágnak mindegy, hogy minek neveznek egy népcsoportot, mindenhol hasonló követelményeknek kell megfelelniük Európában is.
wartog
2011. január 10. 11:53
Hehe!Nálunk a cigó önkormányzat egyik illusztrisnak nem nevezhető képviselője, mióta világ a világ strici volt azaz rendszeresen állnak női az utak szélén.Mindenki tudja, de mindenki leszarja.Én azt mondom legyen, hiszen megtiltani nem lehet, csak ne adjunk nekik pénzt, aztán meglátjuk. Sőt szedjünk tagdíjat tőlük.És ha még mindig megy akkor hadd menjen.l
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!