Egyiptom: a demokratikus paradoxon

2011. január 31. 17:59

Ha a vallási fundamentalizmus és a nyomor elegye jön létre a térségben, annak csak és kizárólag vesztesei lehetnek.

2011. január 31. 17:59

Első pillantásra a tunéziai és az egyiptomi események - európai szemmel - pozitívnak tűnnek, hiszen a szabadság, az egyenlőség és a testvériség jelszavai közül az egyikkel biztosan számol az »arab utca«, amelynek szemmel láthatóan elege van eddigi oligarcháiból. Ugyanakkor a helyzet nem ennyire örvendetes, hiszen ami jelenleg az arab világ legfontosabb centrumaiban történik, az sok szempontból azzal a demokratikus paradoxonnal írható le, amelynek során - a fejlődő világ sok államában - antidemokraták jutnak hatalomra antidemokraták ellenében, demokratikus eszközökkel. (...)

Komoly esély van arra, hogy Mubarak bukásával az iszlamisták alakítsanak kormányt Egyiptomban, bár - látva el-Baradei volt Atomenergia Ügynökség-i vezető tekintélyét - az is előfordulhat, hogy ebben a stádiumban csak háttérből figyelik az eseményeket, és felhatalmazzák őt a tárgyalásokkal és a nemzeti egységkormány megalakításával. Az idős diktátorok bukása nemcsak Izraelt és az Egyesült Államokat tölti el aggodalommal (az utóbbi évi több mint 1 milliárd dollárral szponzorálta az egyiptomi hadsereget), hanem mindazokat is, akik nem érdekeltek a status quo felborulásában és az iráni befolyás megerősödésében. Nem véletlen azonban, hogy a szaúdi király, Abdullah, a libiai vezető, Kadhafi, valamint a Palesztin Autonómia vezetője, Mahmud Abbasz mind Mubarak támogatására szólítottak fel.

Akármelyik szcenárió győz is majd, a regionális stabilitás nagyon súlyos veszélybe kerülhet a Föld ezen részén, ám az egész politikai földmozgás végső eredménye attól sem független, hogy a lázongások által kiemelkedő új (vagy majdnem új) politikai elit dialógussal vagy anélkül képzeli-e el kapcsolatát a nyugati világgal. Tulajdonképpen ezek a szempontok még az amúgy érthető morális szempontokat is felülírják, hiszen ha a vallási fundamentalizmus és a nyomor elegye jön létre a térségben, annak csak és kizárólag vesztesei lehetnek - Keleten és Nyugaton egyaránt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2011. február 01. 00:01
Novák, a cionista szövetség volt elnöke félti az anyaországát, ez "még az amúgy érthető morális szempontokat is felülírja" nála. El Baradei az USA bábja, nem hazafi. Egyiptom népessége mindentől függetlenül fenntarthatatlan. De akkor Izraelé is...
Ppali
2011. január 31. 22:46
Meg a cionista nagyanyád seggit, hülyegyerek. Ha ezt a mocskos férget elzavarják, szinte biztos, hogy az új elnök Mohammed el-Baradei lesz, aki korábban a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség vezetője volt. Azaz tudós. És hazafi. Aki a saját hazája érdekeit fogja nézni. Sőt, nagyjából tisztában van azzal is, miféle atomprogramja van Izraelnek. Tehát ellenség. Nektek. Az egyiptomi népnek meg lehetőség a felemelkedésre.
ikaljan
2011. január 31. 21:57
Azért én meglehetősen szórakoztatónak tartom, amit itt most a cionista elvtársak művelnek. Nem Novák barátom ... nincs demokratikus paradoxon. Annyi történt csak, hogy az "alsóbbrendű" népek elzavarják a diktátort, és ez téged, mint a szomszédos apartheid rezsim nagy támogatóját meglehetős félelemmel tölt el. Mert debil diktátorocskákkal és robbantgató miliciákkal szemben még csak lehetett hangoztatni a kulturális, gazdasági és egyéb fölényt, rájuk hivatkozva jogalapot lehetett teremteni a rendszer fenntartására. Csakhogy a működőképes, demokratikus arab társadalmak megjelenése mindennél nagyobb veszélyt rejt arra a rezsimre nézve, amit te támogatsz. És nem a háborúk miatt. Izrael jelenleg egy perc alatt szétverné az egyiptomi hadsereget, ha arra kerülne a sor. Ezt te is tudod, az egyiptomiak is tudják, az ikhwanosok is tudják. A fő veszély, hogy az ilyen országoknak lesz gazdasági erejük, lesz nemzetközi tekintélyük, az alattvalók öntudatos polgárokká válnak, lesz öntudatuk. Megmutatják, hogy van életképes alternatíva a térség számára a báb-diktátorokon és az apartheiden kívül. Ezért veszélyesek a törökök és ezért veszélyes az egyiptomi változás.
bükk
2011. január 31. 21:31
Az van, hogy a most bukó arab diktatúrák Amerika- és Nyugat-barátok. Kissé kellemetlen, hogy a tunéziai csóka szocdem volt, Mubarak Amerika, a legősibb demokrácia barátja. Hasonló a helyzet, mint egykor Perzsiában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!