Tart a forradalmi lendület, jön a Bethlen Gábor Alap

2010. december 10. 13:34

A forradalmi oldalkocsis motorkerékpár, akarom mondani, a Fidesz-KDNP koalíció ismét talált egy jó ürügyet, hogy keresztülgázoljon a Tisztelt Házon.

2010. december 10. 13:34

„Mi értelme is van a Szülőföld Alap felszámolásának, és új néven egy új alap létrehozásának?  Azon túl, hogy ezt még az előző koalíció hívta életre? És a mostani minden tekintetben erősíteni akarja, hogy vele új korszak kezdődik. Meg persze, mert így az egész kuratóriumtól, az általa működtetett kollégiumok tagságától, illetve az Alap határon túli regionális irodáinak adminisztratív személyzetétől is egyetlen mozdulattal meg lehet szabadulni. Márpedig, gondolják – egyébként jó okkal –, ezek a balliberális koalíció határon túli lekötelezettjeinek emberei, Romániában például nyilvánvalóan az RMDSZ-é. 

Miért is kell névleg vadonatúj intézmény, ha azokat a változtatásokat, amelyek a máshol megtett lépések következtében – pl. a MÁÉRT helyreállítása nyomán – válnak szükségessé, a Szülőföld Alapról szóló 2005. II. tv. módosításával is elérhették volna? Természetesen a szervezeti működés átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé, hatékonyabbá tétele érdekében szükségesnek vélteket szintúgy. Ha már valami ilyesmi az új törvény elfogadásának ideológiája.

Ami amúgy nem új felismerés, nem új ötlet, 2005-ben lényegében az előző koalíció is ezzel indokolta a Szülőföld Alap felállítását, hogy nem volt elég átlátható, ellenőrizhető, hatékony a korábbi rendszer. Akkor se készült alapos feltáró elemzés arról, mi a baj a régivel, most sem. A két nagy politikai erőcsoport, a balliberális és a jobboldali rendre azzal vádolta egymást az elmúlt tíz-tizenkét évben, hogy kormányon a saját kliensrendszerüket építgetik, a politikai irányzatuknak kedves határon túliak javára csoportosítják át a támogatásokat. Mi tagadás ebben többé-kevésbé mindkét félnek igaza volt. Ez történt, mégpedig egyre kíméletlenebb egyoldalúsággal. Semmi okunk feltételezni, hogy ez a folyamat a közeljövőben visszafordul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civilina
2010. december 11. 13:56
Sok minden probléma van Elek Úr gondolkodásával, a cikkében is több ellentmondás is felfedezhető. De ez mind hagyján ahhoz képest, ahogy ez az oldalkocsis motorkerékpár már rég meghaladta és elhagyta őt. Toporog a porfelhőben, és képtelen eldönteni, merre is induljon.
windis
2010. december 11. 12:21
Elek István is egy sértett ember, mint Debreceni. Volt már ő MDF, Független, Fidesz tag ill. közeli ember, de megmaradt liberálisnak. Aki mindíg is a szocikhoz húzott. Most, hogy már nem kell tanácsadónak a kormánynak, mindenütt ellenük beszél, ill. ír. Önvizsgálatot kéne tartania.
kesztió
2010. december 11. 09:43
Ugye, kedves imi, a Kettős Állampolgárság című bohózatot azért még te sem tartod a határon túli magyarokkal való igazi törődésnek? Mert legfeljebb azon lelki szegényeken segít, akik ettől érzik magukat magyarabbnak – a szülőföldön maradásnak és a külhoni magyarként érdembeli boldogulásnak viszont rendesen keresztbe tesz. Szóval, kedves imi, mikorra várhatunk tőled végre egy igazi, eredeti, saját, értelmes, épkézláb gondolatot? Nem unod már a jobboldali szólamok fantáziátlan és kritikátlan visszaböfögését?
wartog
2010. december 11. 05:55
Már feszegettem párszor.Próbálja már valaki definiálni, mit is jelent a baloldal! Nos, így néz ki! Ismert nemzetiségű értelmiség irányít pár nyugdíjast, akiknek jól ment az átkosban.És akik nem veszik észre, hogy tulképpen felhasználják őket tömegbázisnak.Már azt is mondtam.Nem a nációval van a baj, hanem a bomlasztással, a megosztani akarással,a zsebek tömködésével nagyjából és biztosan. Emberek, nincs népi párt!Ez hazugság.Most vannak a Magyarok meg a baloldal.Csak ez a kettő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!