Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kiteljesedés vagy csapda: Tőkés László új pártot alapít

2010. december 07. 18:04

Tőkés pártja, a leendő Erdélyi Magyar Néppárt nem az RMDSZ parlamentből való kiszorítását, hanem az RMDSZ-szel való későbbi együttműködést célozza.

2010. december 07. 18:04
„Nem vagyok egészen biztos abban, hogy Tőkés László egy demokratikusabb romániai politikai életvilágot szeretne, mégpedig Tőkés alkatának erős tekintélyelvűsége miatt. Tőkés formátumos politikus, de nem gyógyíthatatlan és alázatos demokrata. Ciklikusan ugyan, de döntéseit behatárolja a Tőkés-klán, vagyis a család hangulata. Ez nem azt jelenti, hogy a testvéreivel és más családtagjaival elköltött ebédeken születnek a politikai döntések, hanem azt, hogy Tőkés politikai közérzetét egy szűk és politikailag dilettáns csoport színezi. Ez olyan tényező lehet, amely visszafoghatja a pártalapítás politikai sikerét. Másik kérdés, hogy Tőkés tud-e újat mondani, igaz, manapság minden rommagyar politikus esetében feltehető ugyanez a kérdés.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Tőkés párja, a leendő Erdélyi Magyar Néppárt nem az RMDSZ parlamentből való kiszorítását, hanem az RMDSZ-szel való későbbi együttműködést célozza. Ha a 2012-es helyhatósági választásokig sikerül bejegyeztetni az új pártot, és az új párt számba vehető mandátumot realizál, olyan alkuhelyzet jön létre, amely a későbbiekben, például a parlamenti választásokkor koalícióra kényszerítheti az RMDSZ-t. (...)

A hétvégi döntés a pártalapításról nem csak ki-, illetve beteljesítő, hanem csapdahelyzet is lehet. Tőkés tudja ezt, ezért tűnt nagyon boldognak, amikor megtudta, most már tényleg be kell hogy írjon néhány új dolgot a határidőnaplójába. Itt azonban már nem fog működni az a kettős játék, hogy: ha sikeres, az én vívmányom, ha nem sikeres, a többiek rontották el, mert letértek a tan ösvényéről.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakand
2010. december 08. 10:14
Mindig fenntartással kezeltem Tőkést. Egyrészt, bár ez az én problémám főleg: Ha valakinek a lelkészi hivatása van, sőt már püspök is lett, hogyan tudja azt feladni a politikusiért? Ez - aki érti - tudja, hogy feloldhatatlan, akár református, akár katolikus. Ugyanakkor jártam Csau idejében épp eleget Romániában, és vetkőztettek épp eleget a határon csempészés gyanuja miatt, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy az az eseménysor ami ott Temesváron 1989-ben lezajlott az titkosszolgálati támogatás nélkül sikeres lehetett volna. Ha pedig igy van akkor az eléggé probléma már eleve és arra inditja az embert, hogy ezen keresztül értékelje az azóta eltelt történéseket. Emlékszem a 2004-es - szerintem baromira fölösleges és marginális MVSZ népszerüségi érdekeket szolgáló kezdeményezésre - de ha már a kocka el van vetve, akkor személyesen aláírás gyüjtéssel is támogattam. Emlékeztek a Tőkés féle TV beszédre a népszavazás előtti napon? Vesztésre volt itélve! Eleve olyan siránkozós hangnemet ütött meg, amely szerintem többet ártott mint használt. Most pedig itt ez a pártalapitás. Az ESZNT beolvasztása a saját érdekkörébe - az egyetlen hitelesnek tünő társulás felszámolása Erdélyben.
habarcs123
2010. december 07. 18:42
Faludy Fannit beveszi?Vagy a Fanni veszi be?
56október
2010. december 07. 18:16
Csak azt mondjátok már meg nekem: honnan a fenéből szorítsuk mi ki egymást, ha már mások a saját országunkból is kiszorítottak?? Várom a válaszokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!