Dalból születik a nemzet

2010. december 19. 16:37

A tömegmédia – akaratán kívül – nagy szívességet tett a szétszakított s szétfejlődő magyarságnak.

2010. december 19. 16:37

„A valóságshow-k, celeb- és sztárcsináló műsorok nyilvánvaló végkimenetele – a totális agyhalál. A média a kulturális határokat sem ismerő világtőkétől unszolva mégis egyre nagyobb dózisban zúdít ránk effajta szemetet. A profit realizálásának elvtelen eszközei ellen rugódozni nem érdemes. Az öntudatos fogyasztó csömörében úgyis kihajítja a mágikus fekete dobozt, s elkezd gondolkodni, szeretni, tartalmasan élni. Addig is, amíg a kormányzat merész és távlatos nemzetépítését a civil szféra – némi fáziskéséssel – visszaigazolja, pásztázzuk kicsit a jelenség szebbik orcáját.

Először lássuk be, hogy a trianoni utódállamok a szennyesládába gyömöszölhették a világ kíváncsi tekintete elől a magyar kisebbségek megerőszakolásának mocskos lepedőit. Tehették. Amíg az elektronikus média mindenható hatalommá nem vált. Előtte nem remélhettük, hogy statisztikai módszerekkel lehetséges lesz még kimutatni a nemzeti mivoltukból kivetkeztetett, tudathasadásos zombilényeket. Noha sokan mégis megmaradtak magyarnak, legalább nyomelemekben (viselet, étkezési szokások, széki muzsika): mint a harmadik generációs amerikás cserkészek, akik nemrégiben vitték színre – könnyes katarzisban – az István a királyt… Ők a veszendőbe ment anyanyelvet pentaton melódiák szeretetével igyekeztek pótolni.

Hol lehetne felmagasztalni az élet kifinomult értékvilágától idegen televíziós mega hatóerőket? (Ismerve a „túlnan” is fogható, ám a destrukció magasiskoláját jelentő Heti hetes felfoghatatlan népszerűségét.) Nos, való igaz, a Duna Tv hozta képbe itthon a bácskai hegedűvirtuóz Lajkó Félixet, ám a betelefonálós, profitnyerő ki-mit-tudoknak köszönhetjük a túl-magyar világból Vadkerti Imrét – Koppányt; a mesemondó Utasi Árpit; a tengerentúli Király Viktort; a mezítlábas Rúzsa Magdit. De ne feledjük a szárnyakra kelt Gáspár Lacit, Caramelt és Oláh Ibolyát sem! A tömegmédia tehát – akaratán kívül – nagy szívességet tett a szétszakított s szétfejlődő magyarságnak: egységes nemzeti médiapiacot teremtett az átkosban zavaróállomásokkal is kuszált Kárpát-medencében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chanyi
2010. december 20. 13:14
OFF megvan (egy kevésbé összeálló változatban): http://www.kulturalis.tv/zene/klasszikus-zene/farkas-ferenc-aria-e-rondo-all-ungherese.html
lincoln ábrahám
2010. december 19. 21:50
Nem egy vonatban ülünk barátom. Én döbbentem kérdezem, ha ezeket a szar "szétszakított magyarságnak szívességet tevő" izéket hallom: Ez itt még Magyarország? Ezek a fiatalok csak elvétve szólalnak meg magyarul, a nyelv a dal, a mozgás valami harmadosztályú multikulti...fene az ilyen szivességbe.
Chanyi
2010. december 19. 21:15
OFF elnézést, többet nem csinálok ilyet, csak a zene ürügyén, játék és muzsika tíz percben. Akit érdekel a komolyzene, kinek milyen zenéje hallható az alábbi interjúban 1:08-tól? Nagyon megtetszett. http://videotar.mtv.hu/Cimkek/m/a/makovecz_imre_epitesz.aspx
Szenzor
2010. december 19. 20:37
Ez egy szar cikk, vaskalapos hozzáállással. A tehetségkutató műsorok a kertv-k legjobb találmányai akkor is, ha egyébként nagy hasznot zsebelnek be velük, és időnként nagyon gejl módon játszanak rá az emberek érzelmire. Örüljünk, h nemcsak Való Világ és hasonló baromságok mennek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!